A legjobb televíziók – Hogyan válasszunk?

A vásárlók elégedettségének felmérése megmutatta, hogy melyik tv készülékek tartoznak a legjobb hagyományos és 4K televíziók közé 2019-ben.

A legjobb televíziók

Kép Name Ár Értékelés Felbontás Típus Képátló HDMI bemenetek száma 3D technológia
Arany középút
LG 55UK6300MLB
LG 55UK6300MLB 139900Ft

4K LED 139 cm 3 db -
Prémium termék
Samsung QE55Q6FN
Samsung QE55Q6FN 249990Ft

4K QLED 138 cm 4 db -
LG 70UK6950PLA LG 70UK6950PLA 300000Ft

4K LED 178 cm 4 db -
Classic Kategória
LG 43UK6300
LG 43UK6300 95000Ft

4K LED 108 cm 3 db -
Samsung QE65Q900R Samsung QE65Q900R 1249990Ft

8K QLED 2016 cm 4 db -
Samsung UE50NU7022 Samsung UE50NU7022 117990Ft

4K LED 125 cm 2 db -
Panasonic TX-55FX613E Panasonic TX-55FX613E 185000Ft

4K LED 139 cm 3 db igen

A lapos televíziókon kívül, amik manapság szokványosnak számítanak, olyan modellek is elérhetők, amik hajlított képernyővel vagy 4K technológiával rendelkeznek. Ezek a készülékek a 2019-es év slágerei közé tartoznak, de azok ára pillanatnyilag nagyon magas.

A képernyő képátlójának méretét attól függően kell kiválasztani, hogy milyen messze van a televízió a kanapétól. Abban az esetben, ha nincs elegendő hely a kanapé és a televízió között, fölösleges, hogy nagy képátlójú készüléket vásároljunk. Ha nagy a távolság, megéri elgondolkodni a nagyobb képátlójú televízió vásárlásán. Fontos a képernyő felbontása is. A következő felbontásokat ismerjük: HD, FULL HD, 4K és UHD. Szintén fontos a csatlakozás, kapcsolat. Az újabb készülékek nagy része csatlakoztatható az internethez Wifi hálózat segítségével. Több gyártó 3D technológiájú készüléket is kínál, ami lehetővé teszi a 3D filmek megtekintését és élvezését otthona kényelmében. A vásárlás előtt azt tanácsoljuk, hogy olvassa el a televíziókról szóló véleményeket a fórumokban és különböző weboldalakon.

Televíziókról alkotott vélemények

Hogyan válasszunk tv készüléket?

A televízió mindenki életének részét képezi. Akár azzal kezdi vagy zárja a napot az ember, vagy épp a nap nagy részét tölti mellette. Hogyan válasszuk ki tehát a megfelelőt?

Mit vegyünk figyelembe a döntésnél?

 • Képátló nagyságát
 • Képernyő felbontását
 • Kijelző típusát
 • TV jelvevő
 • 3D
 • Csatlakozás

Képátló nagysága

Ahogy azt már említettük, a képátló nagysága szorosan összefügg a kanapé és a készülék távolságával. A képátló nagyságát colban adják meg. 1 col 2,54 cm-nek felel meg. Különböző képátlójú készülékeket ismerünk 7-től egészen 105 colig, ez a készülék azonban már nem igazán praktikus.

TV jelvevő

Ma már nincs szükség a TV jel vevéséhez Set-Top Boxra, mivel a jelvevő be van építve a TV-be. A készülék kiválasztásánál figyelembe kell venni, milyen jel érhető el lakhelyén.

 • IPTV – a jelet főleg optikai hálózatok segítségével továbbítják és internet segítségével fogadják azt. Ez a típus azonban havidíj köteles.
 • DVB-T/T2- a jelek televíziós antenna segítségével foghatók. Ennél a típusnál szükséges a set-top box vagy dekóderrel rendelkező televízió megléte. Ennek hátránya, hogy területünkön nem sok HD minőségű csatorna érhető el.
 • DVB-C/C2 – optikai vagy metalikus hálózati csatlakozó megléte szükséges. Egy kábel segítségével lehetséges televíziós, telefonos és internetes jel fogadása is.

Felbontás

A felbontást pontokban határozzák meg, a valóságban a képernyőn megjelenő pontok számát jelenti. A szám növekedésével növekszik a televízió felbontása is. Manapság a HD felbontás az elterjedt. A televízióknál manapság leggyakrabban feltüntetett felbontások a következők:

 • SD – standard definition – 720×576-os felbontásról és 4:3 oldalarányról beszélünk. A 16:9 oldalarányú készülékeknél már problémák léphetnek fel. Az ideális kompatibilitás 4:3. A hang átvitele mono vagy sztereó módban történik
 • UHD (4K)–UltraHighDefinition – 3840×2160 pixeles felbontású és 16:9 oldalarányú sugárzásról van szó. Ha az UHD-ről beszélünk, szükséges, hogy a jel átvitele (hang és kép) megfelelő minőségű legyen. Ahhoz, hogy UHD-t tudjunk nézni, szükség van UHD kompatibilis készülékre is.
 • Full HD – FullHighDefinition – 1920×1080 pixeles felbontású és 16:9 oldalarányú sugárzásról van szó. Tehát egy 16:9 oldalaránnyal kompatibilis készülékről beszélünk. HD –HighDefinition – 1280×720 pixeles felbontású és 16:9 oldalarányú sugárzásról van szó. A jel átvitele nehezebb mint az SD felbontásnál. A hang átvitele 5.1 formátumban lehetséges.

Megjelenítés technológiája

 • LCD, LED – a fényforrások ledek lehetnek, amik vagy a képernyő szélén vagy a panel mögött vannak elhelyezve.
 • OLED – a panelt organikus elektrolumineszcensz diódák alkotják. Vékonyak és flexibilisek. Minőségi és drága készülékekről beszélünk, amiknek hosszú az élettartama.
 • Hajlított OLED – egy új kategóriáról van szó, ami vizuális előnyöket kínál. Nem csak magáról a felbontásról van szó. Egy hajlított képernyőről beszélünk, ami bármilyen szögből nézhető.

3D technológia

Manapság sok televíziót gyártanak és árulnak 3D technológiával. Olyan technológiáról van szó, ami lehetővé teszi a harmadik dimenzió nézését is. Többféle lehetőségről van szó, hogyan nézhetjük a harmadik dimenziót nappalinkban:

 • Aktív 3D technológia– ennél a technológiánál szükséges 3D szemüveg használata. A szemüveget szükséges tölteni vagy elemet cserélni benne. A TV-vel szinkronizálva működik. A 3D kép FullHD minőségű.
 • Passzív 3D technológia– polarizációs filterekkel ellátott szemüveg használata szülséges. Hátránya, hogy majdnem teljesen szemben kell ülni a tv-vel, hogy jó minőségű 3D képet tudjon elérni. Ez a 3D technológia a moziból lett átvéve.
 • 3D szemüveg használata nélkül– ebben az esetben hagyományos LCD kijelzőre van szükség. Viszont szükség van egy réteg speciális fóliára is. A képet egyszerre akár 9 ember számára is ideálissá lehet tenni. Előnye főleg a nagy felbontás.

A legjobb 3D televíziók

Kép Name Ár Értékelés Felbontás Típus Képátló HDMI bemenetek száma 3D technológia
Panasonic TX-55FX613E Panasonic TX-55FX613E 185000Ft

4K LED 139 cm 3 db igen

Funkciók és lehetőségek

 • EPG– egy elektronikus műsorújságról van szó, ami a képernyőn jelenik meg és a műsorral kapcsolatban tartalmaz információkat.
 • Timeshift– a képek rögzítését jelenti a memóriába. A rögzített programot le lehet játszani és akár gyorsítani is.
 • Kép a képben– lehetővé teszi egyszerre több dolog megjelenítését is. Pl. ha szeretné nézni a híreket és közben a sarokban futhat a meccs.
 • Futball üzemmód– a futball mérkőzések és egyéb sport közvetítések során a még jobb élmény biztosításához.

Csatlakozás és egyéb funkciók

Wifi, NFC, Bluetooth, WiDi (kép átvitele)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük