A legjobb sí sisakok – hogyan válasszunk?

Classic Kategória

WORKER Vento
Worker

WORKER Vento

Smart hodnotenie

9.6

Ár: Ft

Arany középút

WORKER Horry
Worker

WORKER Horry

Smart hodnotenie

9.8

Ár: Ft

Prémium termék

SALOMON Ranger
SALOMON

SALOMON Ranger

Smart hodnotenie

9.4

Ár: Ft

A síeléshez szükséges kiegészítők és különböző tartozékok kiválasztásánál jó tudni, hogy mit vegyünk és hogyan. Sok kezdőnek, aki csak most kezd síelni, szüksége van valamilyen lelkesítésre és segítségre minden egyes elem megvásárlásánál. Magán a sítalpon kívül, ami természetesen a legfontosabb, fontos még tudnia, mire van még szüksége. Az alap felszereléshez tartozik a sisak, a szemüveg vagy épp a megfelelő bot is. Ma a legjobb sí sisak kiválasztására fogunk összpontosítani.

A legjobb sí sisakok

Kép Name Ár Értékelés
Arany középút
WORKER Horry
WORKER Horry Ft

Classic Kategória
WORKER Vento
WORKER Vento Ft

Prémium termék
SALOMON Ranger
SALOMON Ranger Ft

WORKER Snow hi-fi WORKER Snow hi-fi Ft

WORKER Crow WORKER Crow Ft

Hogyan válasszunk sí sisakot?

A sí sisaknak egy alapvető és fontos feladata van, amivel talán mindenki tisztában van. Ez a funkció a védelmi funkció. A sisaknak köszönhetően megvédheti fejét azoknál eséseknél vagy baleseteknél, amiket mint síelő elszenvedhet. Ahhoz, hogy kiválaszthassa a legjobb sisakot, szükséges, hogy rendelkezzen bizonyos alapvető információkkal és ismeretekkel, amelyekkel mai cikkünkben szívesen megismertetjük, hogy ne csak stílusos és szép, de ugyanúgy praktikus és funkcionális sí sisakot is tudjon választani.

Ne feledkezzen meg a tanúsítványról

Annak ellenére, hogy sok ember számára a sisak csak terhet jelent, az igazság az, hogy mindenki számára nagyon fontos. Ha tehát minőségi sisakot keres, ami megvédi önt minden eséstől vagy bármilyen balesettől, tudnia kellene, hogy két kategória létezik, ami a sisakoknál fontos és ezekbe a kiállított tanúsítványok alapján kerülnek besorolásra:

  • A kategória – ez a kategória természetesen a lehető legjobb. Minőségi a kidolgozása, gyakran a füleket is takarja és jó minőségű anyagból készült, ami ellenáll az erősebb és nagyobb ütéseknek is. Ez mind azt jelenti, hogy ezek a sisakok a legdrágábbak is. Ahogyan azt azonban már több cikkünkben említettük, a sífelszerelésnél inkább fektessen be és fizessen többet.
  • B kategória – ez a kategória még mindig minőségi és jó, azonban ezek csak a fej egy bizonyos részét takarja, ami legtöbbször a fejtető. Nem takarja tehát a füleket, ami sokszor nagyon fontos és nem kell, hogy ütközéskor olyan jól megvédje fejét. Anyagilag ezek a sisakok sokkal olcsóbbak és ezzel spórolhat. Ez azonban a sisakoknál sokszor nem éri meg.

Mire ügyeljen a sisakoknál?

Több paraméter és dolog létezik, amire nem kellene csak legyinteni és azokra oda kellene figyelni a döntés során. Ezek közé a paraméterek közé tartoznak:

A sisak formája és mérete

A sisak kiválasztásánál tudnia kell róla, hogy annak tökéletesen passzolnia kell a fejére. Sehol nem szabad, hogy elálljon a fejétől, nem szabad túl nagynak lennie és emellett túl szűk se lehet. Ahhoz, hogy eleget tegyen az alapvető funkcióknak és segítségére lehessen, jól kell, hogy tartson és jól kell, hogy érezze magát benne.

A legjobb, ha a sisakot felpróbálja. Elegendő felvenni és megrázni a fejét. Ha a sisak jól tartja a fejét, ez annak a jele, hogy megfelelő. Ha azonban mozog vagy nem jól ül, válasszon másikat.

A döntésnél ne siessen sose és szánjon rá elegendő időt. A sisakot személyesen kellene felpróbálni, és ezért a legjobb, ha hagyományos boltba látogat el és a sisakot itt veszi meg.

Konstrukció

Pontosan így, a konstrukció is nagyon fontos. Ez két részből áll:

  • Külső, kemény héj
  • Puha réteg

A külső réteg az, amit lát és gyakran nagyon szépen kidolgozott. A másik az, ami inkább funkcionális alapon működik és csillapítja az ütéseket, amik esetleg problémát okozhatnak a fejének.

A piacon egyformán elérhetők olyan sisakok, amik in mould vagy hardshell technológiával készültek.

Az in mould sisakok úgy kerültek kialakításra, hogy a két réteget összekapcsolták. Ez azt jelenti, hogy a sisak sokkal könnyebb lesz és jobb lesz annak viselése.

Ezzel ellentétben, a sisakok, amik hardshell technológiával készültek, külseje karbonvázas és az nincs összekapcsolva a belső résszel, ami azt jelenti, hogy a sisak nehezebb és rosszabb annak viselése.

Sisakok nők és férfiak számára

A sí sisakokat nemek szerint is osztályozhatjuk. Az igazság azonban az, hogy ez a két fajta nem sokban tér el egymástól. A sisakok legtöbbször színben vagy a nyílásban térnek el egymástól, ami azoknak a nőknek van, akik copfot hordanak.

Szemüveg

És mi köze a szemüvegnek a sisakhoz? Tényleg nagyon sok köze van a kettőnek egymáshoz, mivel össze kell passzolniuk. Sok ember ezért is vesz szettet vagy olyan termékekeket, amiknek ugyanaz a márkája. Nagyobb a valószínűsége, hogy az adott termékek passzolni fognak egymáshoz.

Ha különböző márkák mellett dönt, nagyon nehéz egyezést találni, és ezért, ha sisakot vásárol, vegyen szemüveget is. A boltban azonnal ellenőrizheti a kompatibilitást.

Kapcsoló

Hogyan lehet a sisakot bekapcsolni? A piacon a leggyakrabban a következő két fajta elérhető:

  • Műanyag
  • Fém

A jobb minőségű kapcsolók a fémek, mivel jobban ellenállnak a károsodásnak, viszont sok ember dönt a műanyag mellett, mivel az praktikusabb. Kesztyűben sokkal könnyebb azt kikapcsolni.

Mit tegyünk esés után?

Előfordulhat, hogy elesik, a sisak valamilyen módon megsérül vagy csak egszerűen megütődik. Mit lehet tenni ezután? Szükséges kicserélni a sisakot?

Ha fejsérülés történt vagy komoly esése volt, a legjobb döntés, ha a sisakot lecseréli. Sok szakértő is ezt tanácsolja. Az már említett in mould technológiával készült sisakok esetén azonnali deformáció lép fel és ezért a csere kötelező.

Végezetül egy fontos információ, hogy sisakját cserélje három évente. A biztonság kedvéért.

A sí sisak kiválasztása végképp nem egyszerű, viszont megéri több időt rászánni. Ez által biztos lehet benne, hogy pontosan azt választja ki, amire szüksége van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük