A legjobb porszívók – Hogyan válasszunk

Classic Kategória

Electrolux EER73DB
Electrolux

Electrolux EER73DB

Smart hodnotenie

9.5

Ár: Ft

Arany középút

Rowenta RO3753 Compact Power
Rowenta

Rowenta RO3753 Compact Power

Smart hodnotenie

9.8

Ár: Ft

Prémium termék

Xiaomi MiJia Mi Robot
Xiaomi

Xiaomi MiJia Mi Robot

Smart hodnotenie

9.7

Ár: Ft

A porszívókat mint kitűnő segítőtársakat tartjuk nyilván, amik alkalmasak megkönnyíteni a házimunkát a háziasszonyoknak. A legújabb porszívók, amik manapság előfordulnak a piacon, több specifikus funkcióval is rendelkeznek, mint például nem csak a kosz és a por felszívása, hanem folyadékok és atkák székletének felszívása is.

Néhány nagy teljesítményű porszívó, ami magas árkategóriában mozog, még a padló vagy épp a szőnyeg habosítására is képes a porszívózás alatt, ami által alaposan kitisztítja belőle a szennyeződéseket. A hagyományos boltokat, ugyanúgy mint az internetet, elárasztották a különféle porszívók, azonban kevés olyan laikus van, akinek szüksége van új porszívóra, és ismeri azokat a funkciókat, amivel egy alap vagy specifikus porszívónak rendelkeznie kell. Ezért nagyon előnyös megnézni a porszívók tesztjét, ami azok összehasonlítását mutatja be, ami által össze tudja hasonlítani az egyes porszívók funkcióit vagy épp felszereltségét. Az elektromos készülékeknél, ahova a porszívót is soroljuk, mindenképp azt tanácsoljuk, hogy nézze meg élőben is a kiválasztott készüléket, hogy ne vásároljon úgy nevezett zsákbamacskát, és tényleg tudja mit is vásárol.

Szeretne porszívót vásárolni és nem tudja melyik a legjobb? Elkészítettük önnek a 2020-es év legjobb porszívóinak áttekintését. A legjobb minőségű és a legkülönfélébb típusú porszívókat válogattuk össze önnek, mint például: Porzsákos porszívók, porzsák nélküli porszívók, több funkciós porszívók, álló porszívók, kézi porszívók, robotporszívók.

A porszívó kiválasztásánál fontos figyelembe venni, milyen padló típusra fogja az adott porszívót használni. Majd a padló típusa alapján kiválaszthatja azt a porszívót, amiről úgy gondolja megfelelő az ön számára. Ezen kívül érdemes a döntést aszerint meghozni, hogy van-e otthonában valamilyen háziállat, vagy esetleg párja, netán gyereke allergiás-e. Ezért közelebb hozzuk a porszívók 3 alapvető típusát önhöz, amik: robotporszívók, álló porszívók, padló porszívók

A legjobb padló porszívók

Kép Name Ár Értékelés Motorteljesítmény Porkapacitás Por tárolása Energiaforrás Porszívó Típus
Arany középút
Rowenta RO3753 Compact Power
Rowenta RO3753 Compact Power Ft

750 W 1.5 liter Porzsák nélküli Vezetékes Padló
Electrolux EEG41CB EasyGo Electrolux EEG41CB EasyGo Ft

750 W 3 liter Porzsák Vezetékes Padló
Electrolux ESC63EB Electrolux ESC63EB Ft

750 W 1.4 liter Porzsák nélküli Vezetékes Padló

A padló porszívók a porszívók legelterjedtebb típusához tartoznak, ami után nyúlnak a vásárlók. A porszívók klasszikus típusáról van szó, ami magából a porszívóból, vezetékből és csőből áll. A padló porszívóknál 2 féle típus közül választhat, mégpedig:

 • porzsákos porszívó – a porzsák maximális mérete eltérő lehet, aminek anyaga lehet papír vagy szövet
 • porzsák nélküli porszívó – a porzsák nélküli porszívó a zsák helyett, a felszívott kosz és szemét tárolására kialakított helyet tartalmaz.

A padló porszívók nem csak a kivitelezés módjában és a szeméttároló maximális méretében, hanem méretben és teljesítményben is eltérnek egymástól.

A legjobb robotporszívók

Kép Name Ár Értékelés Motorteljesítmény Porkapacitás Por tárolása Energiaforrás Porszívó Típus
Prémium termék
Xiaomi MiJia Mi Robot
Xiaomi MiJia Mi Robot Ft

55 W 0.42 liter Porzsák nélküli Akkumulátoros Robotporszívó
Sencor SVC 7020 Sencor SVC 7020 Ft

25 W 0.18 liter Porzsák nélküli Akkumulátor Robotporszívó
iRobot Roomba 605 iRobot Roomba 605 Ft

- 0.4 liter Porzsák nélküli Akkumulátor Robotporszívó

A robotporszívók a porszívók azon típusához tartoznak, amik megkönnyítik a munkát. Mivel a robotporszívónak köszönhetően még a közben is takaríthat, hogy közben a lábát lógatja vagy épp bármi mást csinál. A legmodernebb porszívóról beszélünk, ami különböző alakokban kivitelezhető. Leggyakrabban kör vagy négyzet alakú porszívókról beszélhetünk. A porszívót úgy alakították ki, hogy könnyedén és gyorsan bejusson a sarkokba és tényleg mindent fel tudjon szívni. Ezeknek a porszívóknak az ára 300€ körül mozog.

A legjobb álló porszívók

Kép Name Ár Értékelés Porkapacitás Por tárolása Energiaforrás Porszívó Típus Motorteljesítmény
Philips FC6409 Philips FC6409 Ft

0.6 liter Porzsák nélküli Akkumulátoros Álló -
Classic Kategória
Electrolux EER73DB
Electrolux EER73DB Ft

0.5 liter Porzsák nélküli Akkumulátoros Álló 17 W
Electrolux EER73BP Electrolux EER73BP Ft

0.5 liter Porzsák nélküli Akkumulátoros Álló -

Az álló és rúd porszívók a nagyon egyszerű és ügyes porszívók közé tartoznak több okból kifolyólag is. Az egyik ok a kis méret, aminek köszönhetően a porszívó tárolása nagyon egyszerű. A porszívók ezen típusa alkalmas száraz, de nedves porszívózásra is, ezen kívül az allergiások számára is ez a legideálisabb típus. Ide tartoznak az akkumulátoros, vezeték nélküli és többfunkciós porszívók is.

A legjobb ipari porszívók

Kép Name Ár Értékelés Motorteljesítmény Porkapacitás Por tárolása Energiaforrás Porszívó Típus
Prémium termék
Klarstein IVC-50
Klarstein IVC-50 Ft

2000 W 50 liter Porzsák nélküli Vezetékes Ipari
Kärcher SE 4002 Kärcher SE 4002

1400 W 4 liter Porzsák vagy porzsák nélkül Vezetékes Ipari
ECG VM 2120 Hobby ECG VM 2120 Hobby Ft

1200 W 12 liter Porzsák nélküli Vezetékes Ipari

Hogyan válasszunk porszívót

A gyártók a piacon a porszívók széles körét kínálják. A döntési folyamat során biztos, hogy több különféle ilyen termékekkel foglalkozó ajánlattal találkozik majd. Választhat az automaták közül, amik az ön közreműködése nélkül is feltakarítják a padlót, vagy épp nagy teljesítményű porszívóval is, ami főleg nagy területre alkalmas, vagy épp olyannal, ami magas minőségű szűrővel rendelkezik, ami az allergiások háztartásába alkalmas.

A megfelelő porszívó kiválasztásánál főleg a következő paramétereket kell figyelembe vennie.

 • Típus
 • Teljesítmény
 • Vizes vagy száraz porszívózás
 • Porzsákos vagy porzsák nélküli
 • Porzsák mérete
 • Elektromos vezeték hossza
 • Zajszint
 • Súly

Porszívó típusa

A megfelelő porszívó típus kiválasztásánál fontos figyelembe venni háztartásának típusát is. Amennyiben a padlót önnél nem takarja szőnyeg és csak a port szeretné felporszívózni a söprögetés helyett, akkor az ön számára elegendő egy hagyományos, vagy kézi porszívó is. Ellenkező esetben, ha a lakáson belül mindenhol szőnyeg van, érdemes elgondolkodni egy nagyobb teljesítményű porszívón, vagy egy multifunkciós porszívón, ami képes a szőnyegek mosására is. Ha azonban egy kicsit igényesebb, automatikus porszívót is beszerezhet, ami ön helyett fog takarítani.

Manapság már nincs annyi idő a házimunka elvégzésére, mint régen, amikor a férfi tartotta el a családot és a nő otthon volt a gyerekekkel. Manapság ezért ist váltak nagyon népszerűvé az automatikus porszívók, amik egyedül takarítanak. Így sok időt takarítanak meg a tulajdonosnak. Egy olyan háztartásba, ahol a padló magas, sűrű szövésű szőnyegekkel van osztva, jobb megoldás a hagyományos, vagy épp a multifunkciós porszívó. Ezek hátránya, hogy nagyobb a súlyuk. A kézi porszívók főleg a gyors takarításnál jönnek jól, mint pl. a házi kedvencek szőrének eltüntetésénél, vagy épp a konyhai morzsák felszippantásánál… Ha az autót, a kanapét vagy egyéb bútort  szeretne kiporszívózni, inkább multifunkciós eszköz vásárlását tanácsoljuk.

Kézi porszívók

Ezeket a porszívókat nem nagy felületek takarítására tervezték. Könnyűek és azonnal elérhetőek, viszont a többi készülékkel összahasonlítva alacsonyabb a teljesítményük. A kis kézi porszívók általában akkumulátorról működnek. Főleg a pontos háziasszonyok tudják őket díjazni a nappaliban, gyerekszobában, de mindenekelőtt a konyhában. Ilyen porszívóval könnyen tisztán tarthatók az autó lábtörlői is.

Vizes porszívók

A vizes porszívók rendelkeznek a legtökéletesebb szűrőkkel. Porzsák helyett víztartályt tartalmaznak, amin keresztül vezeti a csövön keresztül beszívott levegőt. Az atkákat, baktériumokat és penész spórákat a víz felfogja. Éppen ezért ajánlottak az allergiások háztartásába.

Multifunkciós porszívók

Egy ilyen porszívó nagyszerű segítőtárs akár a háztartásban, akár a garázsban. Képes a száraz és nedves szennyeződéseket is eltüntetni, mint pl. a kiöntött víz. Mivel a multifunkciós porszívó képes a száraz és vizes porszívózásra is, sőt még a samponozásra is, ezért a padló és a szőnyeg takarításán kívül pl. az autóülések és kanapék tisztításánál is használhatja azt.

Automatikus, robotporszívók

A porszívók legújabb típusa, ami a piacon megjelent már modern technológiával van felszerelve. A lakás egyes helyiségeit képes önállóan kitakarítani és nincs szükség az ön jelenlétére. A magas teljesítményű szívó erőtől eltérő alapelven működnek. A porszívózás technológiája eltér a hagyományos porszívókétól. Az akkumulátoros csatlakozás lehetővé teszi a takarékos, de hatékony takarítási módot. Ezeknél a porszívóknál forgó kefés rendszerről beszélhetünk, amik a szennyeződéseket összesöprik a porszívó közepe felé, ahonnan ezt a készülék egy beépített tartályba szívja be. A robotporszívók kör alakúak. Ezért problémát okoz nekik a sarkak tisztán tartása. Ehhez segítséget nyújtanak nekik a kiegészítő kefék, amik az oldalukon találhatók, ezek túllépik a készülék kör alakját.

Ezen porszívók ára nálunk 80 eurónál kezdődik és innen emelkedik, összhangban a készülék minőségével és intelligenciájával. A robotporszívók “hazai bázisú” csatlakozással rendelkeznek. Erről a bázisról indulva kezdik a takarítást és erre a bázisra is térnek vissza a takarítás befejeztével. Az olcsóbb modellek egészen addig takarítják a helyiséget, amíg le nem merülnek. A drágább modellek közvetlenül a lemerülés előtt megjegyzik hol hagyták abba a takarítást és visszatérnek a bázisra. Miután feltöltődik, pontosan ott folytatja a takarítást, ahol abbahagyta. Az ilyen porszívók vezérlése IR(infravörös) érzékelők segítségével történik, amik figyelik a helyiség környezetét (akadályok, mint pl. lépcsők-ütközés miatt, mennyezet-navigáció miatt).

Ezen típusú porszívók minőségibb képviselői képesek az egész lakást takarítani a “virtuális világítótoronynak” és további navigációs lehetőségeknek köszönhetően. Ezek a navigációk segítenek nekik a szoba kitakarítása után megtalálni az ajtót, amin keresztül át tudnak menni a következő helyiségbe, stb. Mivel a technológia folyamatosan fejlődik, már olyan készüléket is vásárolhat, ami ugyanilyen működési elven fel is mossa a padlót.

Porszívó teljesítménye

Ha szeretné megtudni a kiválasztott porszívó valós teljesítményét, a “szívóerő” paraméterre kell, hogy fókuszáljon. A teljesítmény megnevezés csak a motor teljesítményét adja meg. A tiszta szívóerő a teljesítmény 1/5- 1/3 része. A porszívók teljesítménye 1 500 W körül és a fölött mozog. A magasabb teljesítmény, nagyobb elektromos áram fogyasztást jelent. Olyan porszívók is készülnek, amiknek kisebb a teljesítményük, viszont emellett magas szívóerőt biztosítanak. Az ilyen készülékek sok energiát képesek megtakarítani önnek. A porszívók többségénél a szívóerő egyenletesen állítható, ami által be tudja állítani a padló felületének megfelelő optimális szívóerőt.

Száraz vagy vizes porszívózás?

A vizes porszívózás a padló felmosásának, vagy épp a szőnyeg mosásának lehetőségét is kínálja. Az ilyen porszívók magasabb árfekvésű kategóriába tartoznak, mint a hagyományos száraz porszívózásra képes készülékek, de már 100 eurótól elérhetők. Az ilyen készülék karbantartása és kezelése összetettebb és drágább, mint egy olyan porszívónál, ami nem kínálja a vizes porszívózás lehetőségét. Jó, ha egy ilyen termék vásárlása előtt informálódik a karbantartás módjáról és a vízszűrő áráról.

Porzsákos, vagy porzsák nélküli porszívó?

A porzsákos porszívókon kívül már porzsák nélküli porszívók is készülnek. Ezek a termékek kivehető tartállyal rendelkeznek. Ezek durva szennyeződések eltakarítására alkalmasak. Ellenkező esetben folyamatosan tisztítania kell a szűrőt.

Porzsákos porszívók

Ezeket a porszívókat rendszerint nagy teljesítmény jellemzi és a szennyeződések jobb minőségű befogadása. Jó minőségű szűrőkkel történő kombináció esetén (HEPA szűrők – minél magasabb szintűek, annál magasabb szintű a por alapú szennyeződések elleni védelem) az allergiások számára is alkalmasak.

Porzsák nélküli porszívók (ciklonos)

Ezek a készülékek általában rendelkeznek HEPA szűrőkkel /leggyakrabban moshatókkal/, amik védelmet nyújtanak a por részecskék kiszabadulása elől. Mivel a zsák helyett egy beépített cserélhető tartállyal rendelkeznek, nem kell a zsákok vásárlására költenie. Ahogy azt már fentebb is említettük, az ilyen porszívók a hagyományos háztartásokba nem jelentik a legjobb megoldást. Inkább műhelyekbe vagy olyan helyekre ajánljuk, ahol sok durvább szennyeződés keletkezik.

HEPA szűrő(High Efficiency Particularte Air)- általánosan a legtökéletesebb szűrő a levegő szűréséhez. Minél magasabb szint /osztály/, annál tökéletesebb szűrés. Ez azt jelenti, hogy a HEPA 13 újabb és tökéletesebb mint a HEPA 8. A porszívóknál már erről mint befutott alapvető kiegészítőről beszélünk. Ez a szűrő az esetek nagy részében az utolsó része a porszívónak, amin a levegő keresztülmegy mielőtt kijön belőle. Egy ilyen szűrő ára 10 és 50 euró között mozog a gyártótól függően. A szűrőket tanácsos évente 1-2 alkalommal cserélni. Ez a porszívó használatának sűrűségétől függ.

Porzsák mérete

A megfelelő méretű porzsák kiválasztásánál a lakás, esetleg a ház nagysága a mérvadó. Tehát a zsák mérete a takarítandó felület nagyságától függ:

 1. 50m² körüli felületnél elég 2-2,5 l nagyságú zsák.
 2. 150m² körüli felületnél 3-4 l nagyságú zsák szükséges.
 3. 150m²-nél nagyobb felületnél legalább 4 literes nagyságú zsákra lesz szüksége.

A porzsák nélküli porszívók esetében elegendő 1,2-2 liter űrtartalmú tartály is, mivel azok könnyen kiüríthetők és a használat után azonnal tisztíthatók.

Elektromos vezeték hossza

A porszívó használata során ez a paraméter nagyon fontos. 6 és 15 m között mozog ez az érték. A kisebb és olcsóbb készülékek esetében a kábel hossza 5 és 8 m közötti. A többfunkciós készülékek a már említett 15 méteres hosszt is kínálják. Ha szeretné megtudni, hogy ténylegesen meddig ér el a készülék, figyelembe kell vennie a kiválasztott termék csövének és tömlőjének hosszát is.

Porszívó zajszintje

Ha fontos önnek a szomszédok komfort érzete is, fontos figyelembe vennie a készülék ezen tulajdonságát is. A drágább készülékek szabály szerint hangosabbak.

Porszívó súlya

A porszívó súlya függ a készülék méretétől, formatervezésétől és a motor teljesítményétől is. A kisebb súly nagyobb kényelmet jelent a készülék hordozása során, pl. más emeletre történő átvitelnél. A magasabb súly problémákat okozhat ezeknél a folyamatoknál. A nehéz porszívók nem alkalmasak az idős felhasználók számára sem. A szeniorok számára kisebb porszívó vásárlását ajánljuk, kivehető zsákkal, vagy könnyű, kézi (álló) porszívót hosszú fogantyúval.

1 gondolt a "A legjobb porszívók – Hogyan válasszunk";

 1. Korábban mindig tisztítóba vittem a szőnyegeket, de nemrég vettem egy Thomas Twin Aquawash takarítógépet és azóta csak otthon tisztítom őket, gyorsan és hatékonyan. Az ára kedvező, maga a készülék nagyon sokoldalú, padlók, vagy akár kárpitozott bútorok tisztítására is alkalmas és még a levegőt is frissíti.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük