A legjobb fitness kerékpárok

Classic Kategória

inSPORTline Baraton
inSPORTline

inSPORTline Baraton

Smart hodnotenie

9.6

Arany középút

inSPORTline Kapara
inSPORTline

inSPORTline Kapara

Smart hodnotenie

9.8

Prémium termék

Steelflex CS-01
Steelflex

Steelflex CS-01

Smart hodnotenie

9.4

Az edző kerékpárok nem csak a szabadidejükben, hanem azon haladó sportolók körében is népszerűk, akik szeretnek kerékpározni. De azonban nem csak az unalmas egy helyben történő tekerést kínálja önnek ez a készülék. Ezen kívül az edző kerékpáron ülve kedvenc programjait is nyomon tudja követni, amik kellemesebbé teszik napját és olyan gyorsan leizzad, hogy szinte észre sem veszi.

Ha az edző kerékpárt szobabicikliként képzeli el, téved. Éppen ezek az edző készülékek, amiknek van némi közük a kerékpározáshoz újkori sportgépek, amik biztosan elnyerik a tetszését és jól tudja érezni magát edzés közben. Az edző kerékpárok ugyanúgy alkalmasak fiatalok és azon idősek számára is, akik szeretnek mozogni. Alkalmasak aktív erőnléti edzésre.

A legjobb háztartási edző kerékpárok

Kép Name Ár Értékelés Lendkerék súlya Ellenállás vezérlése Felhasználó max. magassága Maximális teherbírás Ajánlott
Arany középút
inSPORTline Kapara
inSPORTline Kapara

18 kg Manuális 190 cm 150 kg Otthoni
Classic Kategória
inSPORTline Baraton
inSPORTline Baraton

15 kg Manuális 185 cm 130 kg Otthoni
Prémium termék
Steelflex CS-01
Steelflex CS-01

20 kg Manuális 195 cm 150 kg Professzionális
inSPORTline Airin inSPORTline Airin

20 kg Manuális 190 cm 150 kg Otthoni
inSPORTline Epsilon inSPORTline Epsilon

20 kg Manuális 190 cm 150 kg Otthoni

Mi a különbség egy hagyományos szobabicikli és egy edző kerékpár között?

Az emberek gyakran keverik a szezont a fazonnal. Ha azt gondolja, hogy a szobabicikli és az edzőkerékpár, amit a sportszer boltok kínálatában talál, nagyon téved. Egy hagyományos edző kerékpár szabadon is fut, amit a szobabicikli nem tud, tehát, nem rendelkezik vele. A hagyományos kerékpárokat például edzőteremben vagy háztartásban lehet megtalálni. Az emberek az egyszerűsége miatt és a benti kerékpározás öröme miatt kedvelik azokat.

Az edzőkerékpárt az emberek aktív sport edzés miatt vásárolnak, amit kényelmesen, otthonukban is elvégezhetnek. Ennek a sport készüléknek kemény az ülése és enyhe dőlésszöggel rendelkezik, úgyhogy biztos jó lesz rajta ülni és edzeni is. Az ülő izmok fájdalmát teljesen kihúzhatja szótárából, mivel azzal sosem találkozik már. Ha nem annyira szenvedélyes kerékpáros, hogy ezen a gépen minden nap edzen, inkább a szobabicikli választását javasoljuk, amin szintén jót edzhet, és mindemellett meg is takaríthat.

A legvégére maradt a hab a tortán, az olyan edző kerékpárok, amiken saját biciklijével is edzhet. Ezeket a készülékeket akár mobilhoz vagy tablethez is csatlakoztathatja és nyomon követheti edzéseit a kijelzőn. Ezzel sokkal jobb áttekintést kaphat arról, hogy mi is történik és hogyan halad fejlődik.

Hogyan válasszunk edzőkerékpárt

Nem hiányozhatnak a fontos kérdések, amiket meg kell válaszolni a vásárlás előtt. Az egyik legfontosabb az, ki fogja az edzőkerékpárt használni. Ha csak egy személy, aki ön, akkor nyert ügye van. Az edző kerékpárt egyszerűen saját magasságához, súlyához és edzésmódjához igazítja. Így minden sokkal egyszerűbb lesz. Ha a készüléket az egész család használni fogja, figyelembe kell vennie a család összes tagjának súlyát és magasságát.

A második fontos alap az is, hogy milyen gyakran fogja az edző kerékpárt használni. Ha csak ritkán, hetente párszor fogja a gépet használni, elég önnek egy alap készülék is, ami mellett szert tehet némi megtakarításra is. Ha az intenzív edzést részesíti előnyben, akár napi több alkalommal is, inkább válassza a jobb minőségű és drágább készüléket. Épp ebbe a kategóriába érdemes befektetnie.

Az erre a készülékre szánt összeget szintén meg kell gondolnia. Határozzon meg egy határértéket, amit nem lép túl, mivel a döntés során fontos az is, milyen árkategóriában fogja keresni a legjobb edzőkerékpárt.

A legjobb professzionális edzőtermi fitness kerékpárok

Kép Name Ár Értékelés Lendkerék súlya Ellenállás vezérlése Felhasználó max. magassága Maximális teherbírás Ajánlott
Prémium termék
Steelflex CS-01
Steelflex CS-01

20 kg Manuális 195 cm 150 kg Professzionális

Alapvető paraméterek

A lehető legjobb edzőkerékpár kiválasztásánál figyelembe kell vennie az alapvető paramétereket, amik jó minőségűek kell legyenek. Ezek közé főleg a következők tartoznak:

  • Lendkerék súlya
  • Sebességváltó mechanizmusa
  • Ülés, kormány és pedálok, amik tökéletesen kell, hogy illeszkedjenek a lábához
  • Számítógép
  • Márka
  • Garancia és szerviz

Az edző kerékpár lendkereke

Mi is az edzőkerékpár lendkereke? A paraméterek között gyakran megtaláljuk ezen “dolog” súlyát, ami nagyon fontos és hasznos. Minél nehezebb az edzőkerékpár lendkereke, annál nagyobb lehetőséget kínál a magasabb terhelésre. A legalapvetőbb és tehát a legolcsóbb edző kerékpárok lendkereke 13 és 15 kilogramm között mozog. Egy minőségi edző kerékpár esetében, ami jobb és folyamatosabb működést biztosít önnek, a lendkerék tömegének 25 kilogramm körül kell lennie. Az olcsó készülékek esetében a lendkerék sokkal könnyebb, ami nem tart ki sokáig, és ezért sok esetben problémája lehet.

Sebességváltó rendszer

A sebességváltó rendszert és a lendkereket két rendszer biztosítja önnek. Az első rendszer a már említett erőátvivő rendszer, ami egy lánc segítségével segít önnek a terhelési szint növelésében. Éppen ennek a rendszernek köszönhető, hogy ön saját maga állíthatja be a nehézségi szintet. A lánc rendszer hátránya főleg a zajszint és a kenés szükséglete. A másik alternatíva, ami csendesebb és segít a sebesség váltásban az az ékszíj. Ez csendes és nem igényel kenést sem. Éppen ennél a lehetőségnél lesz kevesebb dolga. Az edzőgépek ugyan drágák, de mindenképp be kell, hogy fektessen a készülékekbe.

Megfelelő ülés, kormány és pedál

A megfelelően formázott ülés esetenként alapvető fontosságú. Ahhoz, hogy ne fájjanak ülőizma és akár több órán keresztül is folyamatosan tudjon edzeni, válasszon drágább modellt, amik fájdalommentes edzést tesznek lehetővé. Több típusnál nem probléma kicserélni az ülést arra az ülésre, ami hagyományos biciklijén található és amihez hozzá van szokva. Az edzőkerékpár vásárlásnál figyelembe kell vennie a kormány és az ülés beválthatóságának lehetőségét is. Ahhoz, hogy élvezni tudja az edzést, ezt a két tényezőt megfelelően kell beállítani. A vásárlásnál ne feledkezzen meg a pedálról sem, amiknek jó minőségűeknek kell lenniük és nem kellene műanyagból készülniük. Az olcsóbb készülékek épp műanyag pedállal rendelkeznek, amik azonban végképp nem megfelelők és könnyen törnek. A jobb modellek fém pedállal rendelkeznek, amik sokkal jobbak.

Az edző kerékpár terhelhetősége

Ahogy azt már az elején is említettük, az edzőkeréképár terhelhetősége is fontos. Ha azon csak ön tornázik majd, valamivel olcsóbb gép mellett is dönthet, ami csak kisebb súlyra alkalmas, önnek. Azonban, ha ezen az edzőkerékpárt családjának további tagjai is szeretnék használni, inkább válasszon magasabb teherbírást, ami például a 150 kilogrammot is elérheti. A robusztusabb edzőkerékpárok terhelhetősége eléri akár a 180 kilogrammot is, ami valóban figyelemre méltó érték.

Márka

Mint minden terméknek, az edzőkerékpárnak is megvannak a maga márkái. Egyesek jobb minőségűek, míg mások kevésbé, azonban mindig nézze meg az értékeléseket, amik alapján dönthet. Az íratlan szabály úgy hangzik, hogy az olyan márkák, amik drágábbak és kedveltebbek a jobb minőségűek közé tartoznak, amik mellett nyugodtan dönthet bármilyen körülmény esetén. Éppen ezért egy új edzőkerékpár vásárlása esetén egy kicsit mélyebben kell a zsebébe nyúlnia és minőségi márkát választania.

Néhány márka már pár évtizede vagy évszázada is megtalálható a piacon. Az edzőkerékpárok legismertebb márkái közé tartoznak például: Hammer, Finnlo, Vision Fitness, Horizon Fitness, Sole fitness, Kettler, BH fitness, Norditrack, Pro Form vagy Tunturi

Szervizelés és garancia

A kiválasztásánál nagyon fontos a majdani szervizelés és garancia is. Ha edzőkerékpárt vásárol, legalább 5 éves garancia mellett tegye azt, ami nyugalmat biztosít önnek és tudni fogja, hogy ha valami történik a készülékkel, azt akár pár év múlva is tudja reklamálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük