A legjobb laptopok – Hogyan válasszunk?

Classic Kategória

ASUS VivoBook E402WA-GA007TS
Asus

ASUS VivoBook E402WA-GA007TS

Smart hodnotenie

9

Ár: 81990Ft

Arany középút

MSI GF63 8RD
MSI

MSI GF63 8RD

Smart hodnotenie

9.2

Ár: 249990Ft

Prémium termék

Dell G5 15 Gaming
Dell

Dell G5 15 Gaming

Smart hodnotenie

9.3

Ár: 318990Ft

Elkészítettük Önöknek a legjobb laptopok kínálatát, amit 2020-ban a piacon megtalál. Bizonyos paraméterek tesztelése alapján a legjobb értékelést elérő laptopokról beszélünk. Válasszon egyet ön is a “top” termékek közül és biztos nem bánja meg.

A legjobb laptopok ranglistája

Kép Name Ár Értékelés Processzor típusa Processzor órajel Memória mérete Kijelző mérete Videokártya típusa
Lenovo IdeaPad 330s-14IKB Lenovo IdeaPad 330s-14IKB 139990Ft

AMD Ryzen 2.5 GHz 4 GB 15.6 inch Dedikált
Prémium termék
Dell G5 15 Gaming
Dell G5 15 Gaming 318990Ft

Intel Core i7 2.2 GHz 8 GB 15.6 inch Dedikált
Arany középút
MSI GF63 8RD
MSI GF63 8RD 249990Ft

Intel Core i7 2.2 GHz 8 GB 15.6 inch Dedikált
Lenovo IdeaPad 330s-15IKB Lenovo IdeaPad 330s-15IKB 169990Ft

Intel Core i5 1.6 GHz 4 GB 15.6 inch Dedikált
HP ProBook 430 G5 HP ProBook 430 G5

Intel Core i5 2.4 GHz 8 GB 13 inch Integrált
ASUS ZenBook 14 UX433FA-A5065T ASUS ZenBook 14 UX433FA-A5065T 299900Ft

Intel Core i5 1.6 GHz 8 GB 14 inch Integrált
Classic Kategória
ASUS VivoBook E402WA-GA007TS
ASUS VivoBook E402WA-GA007TS 81990Ft

AMD E2 7110 1.5 GHz 4 GB 14 inch Integrált

Mire kell odafigyelni a laptop kiválasztásánál?

Kijelző mérete

Jelenleg a piacon hatalmas mennyiségű laptopot talál, amik kijelzőjének mérete eltérő. A legkisebbek tablet méretű kijelzővel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy 10,1“-től indulunk és 17“-ig megyünk, ami a laptopok kijelzőjének legnagyobb mérete. Tudomásul kell azonban venni, hogy minél nagyobb a laptop, annál nehezebb és annál kevésbé praktikus annak szállítása, pontosan emiatt fontos szem előtt tartani, kinek és milyen célra választja ki és vásárolja meg az adott készüléket.

Teljesítmény

Ha megnézzük a készülék teljesítményét, elmondhatjuk, hogy a laptop szíve és lelke több összetevőből áll, ami a következő:

 • Processzor
 • Videókártya
 • RAM memória
 • Merevlemez

Processzor

a számítógép agyaként tartjuk számon, tulajdonképpen egy olyan berendezésről van szó, ami tovább irányítja a többi berendezést és az összes folyamatot. A processzorok egymástól a magok számában térnek el, a processzorok kettő vagy akár négymagosak is lehetnek. Azonban általánosan érvényes, hogy minél magasabb a magok száma, annál nagyobb teljesítményű a laptop. A manapság az INTEL és az AMD a processzorok legelterjedtebb típusa.

Videókártya

A megjelenített kép és a kép részleteinek minőségét határozza meg. Abban az esetben, ha nagyobb teljesítményű laptopra van szüksége, például számítógépes játékokhoz, filmnézéshez, ajánlott jobb minőségű videókártyát választani, ami saját memóriával rendelkezik.

RAM memória

Egyes műveletek és folyamatok végrehajtásának gyorsaságával függ össze. Nagyon fontos további folyamatok működésénél. A piacon több különféle méretű RAM elérhető, a hagyományos számítógépeknél ez 4-8 GB között mozog, viszont számítógépes játékokra használt számítógépnél ez az érték 16 GB is lehet.

Merevlemez

A laptop memória elemeként tekintünk rá, és ezt amiatt, mivel a merevlemez olyan berendezés, ami adatok tárolására használandó. A merevlemezek 2 típusát ismerjük:

 • HDD – kapacitása 100GB és 1TB között mozog
 • SSD – újabb, tartósabb és emellett sokkal gyorsabb.

A laptop vásárlásánál gondolkozzon el azon is, hogy operációs rendszerrel ellátott vagy anélküli laptopot vásárol. Ha operációs rendszer nélküli laptop vásárlása mellett dönt, annak feltelepítése önre vár.

Hogyan válasszunk laptopot a felhasználás módja szerint

Tanácsot adunk hogyan tudja kiválasztani a legjobb laptopot egy diáknak, egy utazónak, játékosnak, programozónak, grafikusoknak vagy tervezőknek. Mindemellett, hogy legyen megfelelő a teljesítménye és a minősége, valamint az adott kategóriában elfogadható legyen az ára.

A laptopok az elmúlt pár évben elérték az asztali számítógépek szintjét és néhány embernél ezzel az élet elválaszthatatlan részévé váltak. A laptop fő előnye annak hordozhatósága és az akkumulátor, aminek köszönhetően közvetlen áramforrás nélkül is dolgozhat.

A laptopok közül pl. a felhasználás módja, az operációs rendszer, a kijelző képátlója vagy épp más egyéb kritériumok alapján is választhat. A továbbiakban bemutatjuk a laptopok osztályozását a felhasználás módja vagy épp az adott felhasználó szükségletei alapján.

Laptopok diákok számára

Minden diák más elvárásokat állít fel egy laptoppal szemben, viszont első sorban vékonynak és könnyűnek kell lennie a könnyű szállíthatóság miatt,  alacsonyabb teljesítményű legyen (ill. a szükségletek alapján lehet magasabb teljesítményű is) rendelkezzen hosszú üzemidővel az akkumulátor, és legfőképp legyen ellenálló.

Hordozhatóság

Egy diáknak mindig mobilnak kell lennie és ezért ideális esetben a laptop nem nyom többet 2 kg-nál és vastagsága 2 cm körül mozog. Ami a kijelzőt illeti, a képátló jó, ha 14″ és 15,6″ között mozog, legjobb esetben IPS technológiával ellátott LCD kijelzó, ami matt felülettel rendelkezik.

Teljesítmény

Az általunk ajánlott processzor az Intel Core i5 vagy az attól alacsonyabb kategória (Core i3, Pentium) a felhasználó igényei alapján, ami éppen elég a hagyományos tanulói tevékenységekhez, vagy épp az igényesebbek számára is. Ha a laptopot csak szokásos tevékenységre használja, akkor elegendő lesz egy integrált videókártya is. Ha a laptopon szeretne játszani is, akkor szükség lesz egy különálló (dedikált) videókártyárára is (grafikus memóriát tartalmaz).

Felszereltség

Egy diák számára teljesen elegendő a tárhely, ami egy 128 GB SSD és 1 TB HDD közötti tartományba eső merevlemez formájában van biztosítva. A billentyűzetnek kényelmesnek kell lennie, tartalmaznia kell a numerikus részt is és lehetőség szerint intelligens kiterjesztéssel rendelkező touchpadet is (megkönnyíti a munkát pl. a görgetésnél vagy a nagyításnál). A gyakori szállítás és használat esetén hasznos, ha a laptop külső váza fém.

A laptopnak szintén tartalmaznia kell USB portokat (legalább 2x), HDMI csatlakozást, memóriakártya olvasót, Ethernet (LAN), Wi-Fi, Bluetooth, 3,5 mm audio (jack) csatlakozási lehetőséget. A magasabb biztonsági szint garantálásához ajánlott az ujjlenyomat olvasó is.

A legjobb laptopok diákok számára

Kép Name Ár Értékelés Processzor típusa Processzor órajel Memória mérete Kijelző mérete Videokártya típusa
Lenovo IdeaPad 330s-14IKB Lenovo IdeaPad 330s-14IKB 139990Ft

AMD Ryzen 2.5 GHz 4 GB 15.6 inch Dedikált
Classic Kategória
ASUS VivoBook E402WA-GA007TS
ASUS VivoBook E402WA-GA007TS 81990Ft

AMD E2 7110 1.5 GHz 4 GB 14 inch Integrált

Laptop játékosok számára

Ma már történelemnek számít, hogy a laptop nem alkalmas játékok játszására. Éppen ellenkezőleg, ha megfelelő paraméterekkel rendelkezik, nem egy asztali gép összeállítását képes túlszárnyalni.

Egy játszásra használt laptopnak mindenekelőtt egy önálló nagy teljesítményű videókártyát és processzort kell tartalmaznia – legjobb esetben Intel Core i7 vagy Core i5, amit nagy kapacitású operációs RAM memória támogat, és minél nagyobb a tárhely, annál több játékot tud tárolni és minél nagyobb a kijelző, annál jobb játék élményt tud nyújtani.

Nagy teljesítményű videokártya

Dedikált vagy másképp mondva a különálló videókártya nagyon fontos eleme a laptopnak, mivel képes saját grafikai memóriával dolgozni és ezáltal jobban képes feldolgozni a grafikai tevékenységeket, mintha a laptop saját operációs memóriáját használná. Minél nagyobb a grafikus memória, annál nagyobb a grafikai teljesítmény, ideális esetben ez 4 GB vagy attól több.

Az ajánlott videókártya az nVidia márkából a GeForce GTX széria vagy az AMD márkából az RX széria.

 Processzor az extra teljesítményhez

A processzor jelenti a számítógép magját és a számítógép majdnem minden folyamatáért, és ezért annak kiválasztására érdemes több figyelmet szentelni. A processzor teljesítményéről a magok gondoskodnak és azok CPU órajele. Minél több a magok száma és minél nagyobb a CPU órajel, annál jobb.

Az ajánlott processzor az Intel márka Core i7 vagy Core i5 szériája, ami legalább 4 magos, mindemellett a CPU órajel legalább 2,5 GHz kell legyen. A rendszer gondtalan, folyamatos működéséhez az ajánlott operációs RAM memória kapacitása legalább 8 GB.

Nagy LCD kijelző

Egy játékra szánt laptop kijelzője nagyobb kell legyen a jobb játékélmény biztosításának érdekében, azonban minden attól függ, hogy azt gyakran szeretné-e szállítani, ha igen, akkor az ajánlott képátló 15,6″.  Ha a készüléket azonban legfeljebb otthona kényelmében fogja hordozni, az ajánlott képátló 17″.

A további tulajdonságok, amiket egy játékra szánt laptop kijelzőjének tudnia kell, az a felbontás, legjobb esetben ez 1920×1080 (Full HD) vagy az attól nagyobb, az IPS technológia támogatása, ami biztosítja a színek valósághűségét és a széles, 178°-os látószöget. Ha azt tervezi, hogy többet utazik és magával viszi a laptopot is, akkor matt felületű kijelzőt javaslunk, de ha nem sokszor használja utazás közben a laptopot, megfelelő a fényes felületű kijelző is.

A top játékokra ajánlott szériákhoz a következők tartoznak:

 • Lenovo Legion
 • Asus ROG/TUF
 • Dell Alienware

Az ebbe az ágazatba tartozó lapotopoknak megbízhatóknak, ellenállóknak, magas teljesítményűnek és jól biztosítottnak kell lenniük. Természetesen a magasabb elvárásokkal és a megbízhatósággal a laptop ára is növekszik.

A legjobb gaming notebookok

Kép Name Ár Értékelés Processzor típusa Processzor órajel Memória mérete Kijelző mérete Videokártya típusa
Lenovo IdeaPad 330s-14IKB Lenovo IdeaPad 330s-14IKB 139990Ft

AMD Ryzen 2.5 GHz 4 GB 15.6 inch Dedikált
Prémium termék
Dell G5 15 Gaming
Dell G5 15 Gaming 318990Ft

Intel Core i7 2.2 GHz 8 GB 15.6 inch Dedikált
Arany középút
MSI GF63 8RD
MSI GF63 8RD 249990Ft

Intel Core i7 2.2 GHz 8 GB 15.6 inch Dedikált
Lenovo IdeaPad 330s-15IKB Lenovo IdeaPad 330s-15IKB 169990Ft

Intel Core i5 1.6 GHz 4 GB 15.6 inch Dedikált

Teljesítmény és tárhely

Ahhoz, hogy minden követelménynek eleget tudjon tenni, szükség van a minőségi processzorra. Az Inteltől a Core i5 sorozathoz tartozó processzorokat ajánljuk leginkább vagy az attól nagyobb teljesítményű Core i7-et, ahol a CPU órajel 2 GHz körül van. Érvényes, hogy minél több mag és minél magasabb CPU órajel, annál jobb teljesítmény. Ahhoz, hogy gördülékeny és egyenletes legyen a rendszer működése, valamint az ön munkája is, azt ajánljuk, hogy az operációs RAM memória legalább 8 GB-os kapacitással rendelkezzen.

Abban az esetben, ha a programozáson kívül más grafikailag bonyolult műveletet, akkor elegendő az integrált videókártya is. Ellenkező esetben szükség van önálló videokártyára is, aminek a kapacitása legalább 1 GB.

A rendszer gyorsabb működéséhez szintén SSD merevlemezt ajánlunk, aminek a kapacitása 256 GB vagy annál több. Abban az esetben, ha több tárhelyre van szüksége a merevlemezen, nagyobb kapacitású SSD vagy HDD merevlemezt ajánlunk, aminek a befogadóképessége legalább 500 GB.

Kijelző, konstrukció és biztonság

Az ideális kijelző képátlója 15,6″ Full HD felbontással (1920 x 1080) és a legjobb, ha IPS technológiával is el van látva.

A nagyobb ellenállóság miatt azt ajánljuk, hogy a laptop kivitele fém legyen, ne műanyag. Továbbá ideális, ha vízálló, az esetleges poharas balesetek miatt. Ami a biztonságot illeti, jó, ha a hagyományos biztonsági intézkedések mellett, mint a jelszó, rendelkezik további biztonsági funkciókkal is, mint pl. az ujjlenyomat olvasó, billentyűzet zárolása, stb.

Felszereltség

Mivel a programozó mindig ír valamit, fontos, hogy a laptop minőségi billentyűzettel legyen ellátva, valamint rendelkezzen külön funkcionális billentyűkkel (F1-F12), előny lehet még az alulról megvilágított billentyűzet is. A jobb kezelhetőség érdekében intelligens touchpad-et ajánlunk (támogatja a multiérintéseket) vagy olyan touchpadet, ami trackpointtal van összekötve (lényegében egy kis joystickről van szó, ami a billentyűzet közepén van elhelyezve).

A felszereltség részét kell, hogy képezzék a portok is, ami legalább 2x USB, HDMI, VGA, a drágább változatoknál a DispleyPort is, Ethernet port (LAN), Wi-Fi: a legjobb 802.11ac, Bluetooth, 3,5 mm audio csatlakozó (jack), memóriakártya olvasó, ujjlenyomat olvasó és dokkoló csatlakozó.

Abban az esetben, ha a laptophoz még külső monitort is csatlakoztat, esetlegesen még külső egeret és billentyűzetet is, ajánljuk egy dokkoló állomás vásárlását, ami kibővíti csatlakozási lehetőségeit. Ha úgy dönt, kihasználja a munka ezen módszerét, akkor nem fontos a kijelző mérete és akár kisebb laptopot is vásárolhat.

Laptop grafikusoknak és tervezőknek

Azoknak a felhasználóknak, akik gyakran dolgoznak grafikai környezetben, olyan laptopot ajánlunk, ami megfelel a következő követelményeknek:

Nagy teljesítményű videókártya

A videókártyának minden esetben önállónak kell lennie, aminek a grafikus memóriája jó esetben 2 GB körül és a fölött mozog a felhasználó igényeitől függően. A mi általunk ajánlott videókártya márkája nVidia és a Quadro vagy GeForce GTX szériából származik.

Nagy teljesítményű processzor

Magán a videókártyán kívül a laptopnak szüksége van egy nagy teljesítményű processzorra is, mivel maga a processzor felel azon műveletek többségéért, amit fel kell dolgozni. Minél több a magok száma és minél nagyobb a CPU órajel, annál jobb. Ezért az ajánlott processzor az Intel márka Core i7 vagy Core i5 szériája.

Magas felbontású minőségi LCD kijelző

A jobb munkához a kijelző képátlójának 15,6″ kell lennie, ami mellett a felbontás Full HD-nek (1920 x 1080 pix) vagy a felett kell lennie (Quad HD, 4k UHD). És a legjobb, ha IPS technológiával is rendelkezik.

Digitális külső monitor csatlakoztatása, dock

A grafikai környezetben történő jobb munka érdekében jobb a nagyobb monitor, ezért jó, ha a laptop rendelkezik külső monitor csatlakoztatására alkalmas porttal, ami a HDMI vagy a DisplayPort, a legjobb, ha legalább egyikkel rendelkezik a készülék. Ezeken a portokon kívül a laptopnak tartalmaznia kell legalább 2x USB, Ethernet (LAN) portot is és a megfelelő biztonsági szint garantálásához ujjlenyomat olvasót.

Előny az is, ha a laptop lehetővé teszi önnek dokkoló állomás csatlakoztatását, ami bővíti a portok számát és ezáltal több külső monitort, billentyűzetet és egeret is tud csatlakoztatni.

2 az 1-ben – laptop és tablet egyben

Azoknak a felhasználóknak, akik nem tudnak dönteni a tablet és a laptop között itt az átalakítható, ún. 2 az 1-ben laptop. Olyan laptopokról beszélünk, amik összekapcsolják mindkét termék tulajdonságait, flexibilisek és könnyen kezelhetők.

Lecsatlakoztatható konvertibilis laptopok

A laptopoknak több konvertibilis változata is létezik. Az egyik ezek közül az olyan laptop, amit ún. 4 üzemmódban tud használni:

 • laptop – hagyományos üzemmód a munkához, csatlakoztatott billentyűzettel
 • állvány – önállóan képes megállni, alkalmas fényképek nézegeteésére, játékok játszására és filmnézésre is
 • sátor – hasonló mint az állvány üzemmód
 • tablet – a billentyűzet lecsatlakoztatását követően hagyományos tabletként használható

Nem lecsatlakoztatható konvertibilis laptopok

Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik mint a lecsatlakoztatható laptopok azzal a különbséggel, hogy a kijelzőről nem lehet lecsatlakoztatni a billentyűzetet. Ez azonban nem akadály, mivel még mindig ki tudja használni az érintőkijelzőt és ha elforgatja az 360°-ban, automatikusan átlép tablet üzemmódba.

A konvertibilis eszközök előnye, hogy a billentyűzettel nagyobb teljesítményre tesz szert, mivel a billentyűzet minden olyan szükséges elemet tartalmaz, amit egy hagyományos laptop. További előnye még, hogy a kijelző saját elemeket is tartalmaz, ezért a lecsatlakozást követően egy teljes értékű tabletre tesz szert.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük