A legjobb borhűtők – Hogyan válasszunk?

Classic Kategória

Hyundai VIN 6
Hyundai

Hyundai VIN 6

Smart hodnotenie

9.2

Ár: 33000Ft

Arany középút

Hyundai VIN18
Hyundai

Hyundai VIN18

Smart hodnotenie

9.8

Ár: 44490Ft

Prémium termék

AMBA WBA 4060 DB
Amba

AMBA WBA 4060 DB

Smart hodnotenie

9.3

Ár: 260000Ft

A borkedvelőknek ide kellene figyelniük. Ma ugyanis elmondjuk, hogyan kell kiválasztani a legjobb borhűtőt, ami megfelel minden típusú bor számára és tökéletesen tud benne minden egyes otthon lévő üveget tárolni.

Sokan biztos elgondolgodtak már azon, hova tegyék boraikat, hogy azok megőrizzék minőségüket, ízűket a vásárlás pillanatának megfeleően. Talán azt gondolja, hogy nincs sok olyan ember, akinek az otthonában borhűtő lenne, viszont ennek az ellenkezője az igaz. Manapság már egyre több az olyan ember, aki ilyen készülék megvásárlása mellett dönt, mivel hatékony és minden fontos paraméternek eleget tesz, amire az embernek szüksége van.

A legjobb szabadonálló borhűtők

Kép Name Ár Értékelés Palackok száma Nettó űrtartalom Éves energiafogyasztás Kialakítás
Arany középút
Hyundai VIN18
Hyundai VIN18 44490Ft

18 48 l 186 W szabadonálló
Klarstein Vivo Vino 26 Klarstein Vivo Vino 26 100690Ft

26 88 l 151 W szabadonálló
Classic Kategória
Hyundai VIN 6
Hyundai VIN 6 33000Ft

6 16 l 114 W szabadonálló
AMF WFBB 715 DX AMF WFBB 715 DX 111290Ft

7 19 l 185 W szabadonálló
GUZZANTI GZ 08 GUZZANTI GZ 08 32000Ft

8 23 l 237 W szabadonálló

A legjobb beépíthető borhűtők

Kép Name Ár Értékelés Palackok száma Nettó űrtartalom Éves energiafogyasztás Kialakítás
Prémium termék
AMBA WBA 4060 DB
AMBA WBA 4060 DB 260000Ft

40 90 l 140 W beépíthető
AMICA WBA 2455 DB AMICA WBA 2455 DB 209000Ft

24 63 l 140 W beépíthető

Hogyan válasszunk borhűtőt?

A hagyományos készülékek kiválasztásánál mindig a fő paraméterekre kell koncentrálnia, amikkel összefüggnek a készülék további, fontos funkciói. Sokak számára a készülékek kiválasztása nagyon egyszerű, mások számára összetett. Minden azonban azon múlik, milyen készüléket vásárol tulajdonképpen. Ha ugyanis kisebb méretű készülék vásárlásával foglalkozik, amit könnyen kiválaszt és tudja, hogy csak pár évig fogja azt használni, a döntés sokkal egyszerűbb, mint az olyan készülékeknél, amit csak egyszer egy életben, vagy egy élet folyamán csak párszor kell kiválasztani. Ezek közé a készülékek közé tartozik a borhűtő is.

Alapvető kérdések

A borhűtő kiválasztásánál ki kell magát ismernie a kínálatban és ugyanúgy a hűtők paramétereiben, amik alkalmasak borok hűtésére. Még mielőtt eljutunk ezekhez a paraméterekhez, a kérdésekre kell koncentrálnia.

Ahogy mindig, most is az alapvető kérdésekkel kezdjük, amik talán a legfontosabbak minden készülék kiválasztásánál. Még mielőtt elkezdene azon gondolkodni, hogy megveszi a borhűtő, válaszoljon a következő rövid kérdésekre:

 • Milyen nagy legyen a borhűtő? – nem mindenki engedheti meg magának, hogy túl nagy borhűtőt vegyen, amiben csak a borosüvegeket fogja tárolni. A méret azonban főleg attól függ, mennyi bort tárol otthon és mekkora helyre van szüksége azok raktározására.
 • Milyen összeget hajlandó befektetni? – egy fontos kérdés mindjárt az elején. Milyen árkategóriában szeretne mozogni?
 • Milyen összeget hajlandó költeni a fogyasztásra? – ez egy nagyon fontos paraméter, ami szintén az ártól függ. A borhűtő folyamatosan üzemel, és ezért fontos figyelembe venni a készülék energetikai osztályát.
 • Milyen típus legyen? – hagyományosan a borhűtőket csupán két kategóriába soroljuk, ami a beépített és a szabadonálló. Az alapján, hogy mi az önnek megfelelőbb kell önnek is kiválasztania a készüléket.

Alapvető paraméterek

Fogjunk is hozzá az alapvető paraméterekhez, amik minden készüléknél nagyon fontosak, mivel azoknak köszönhetően mindig tudni fogja, hogy az adott készülék megfelelő-e az ön számára vagy sem.

Kapacitás

Kapacitás, vagy másképp mondva a méret függ attól, hogy mennyi bort szeretne egyszerre hűteni. A méret gyakran az egyszerre hűthető üvegek számában van megadva, ami megkönnyíti önnek a döntést. A piacon leginkább kisebb borhűtőket talál, amik kapacitása 8 üveg körül mozog. Ugyanúgy találhatók magasabb osztályba és nagyobb méretbe tartozó borhűtők is, amiben akár 200 üveget is tárolhat.

Természetesen a piacon elérhető modellek között az arany középút is elérhető, ami a leginkább megfelel igényeinek.

Hűtés módja

És hogyan fogja a borhűtő hűteni az ön borát? Két féle alapvető típus létezik, ami alapján az adott készüléket kiválaszthatja:

 • Termoelektromos elemmel működő borhűtők – működésük a Peltier elem használatán alapul, ami azt jelenti, hogy működésük nem hűtőfolyadék használatán alapul. Olcsók, hosszú az élettartamuk és megfelelő a hagyományos családok számára, akik szeretnék hatékonyan és praktikusan tárolni a bort.
 • Kompresszoros hűtéssel működő borhűtők – ezek a borhűtők valamivel drágábbak, azonban hatékonyabbak, alacsony a fogyasztásuk és gyorsan hűtenek. A hátránya a magasabb zajszint.

Polcok száma

A polcok száma főleg a borhűtő méretétől és kapacitásától függ. A fontos azonban nem is az, hogy hány ilyen polc van, hanem, hogy milyen a konstrukciója és az anyaga, amiből készül. A piacon két változat elérhető:

 • Fém polc – elérhetőbb megoldás és hajlított alak, ami jól és hatásosan néz ki.
 • Fa polc – a fa nagyon elegáns polc típus. Emellett nem csak stílusos kiegészítő, de funkcionális anyag is, ami képes az ideális páratartalom megtartására is.

Design

Fontos kritérium a legjobb borhűtő kiválasztásánál még a szép design is, aminek köszönhetően pontosan beleillik majd otthonába a készülék. A beépíthető készülékeknél csak az előlapról van szó, míg a klasszikus borhűtőknél az egész készülékre gondolni kell.

Zónák száma

Talán nem tud róla, de a borhűtő több zónával is rendelkezik, ami nagyon fontos paraméter.

 • Egy zónás borhűtők – egy hőfok beállítását teszik lehetővé, ami nem biztos, hogy a legmegfelelőbb minden borfajta számára.
 • Két zónás borhűtők – ahogy nevéből is adódik, két különböző hőmérsékletet tud beállítani a különböző zónákban. Ezáltal két különféle bort tárolhat benne.
 • Több zónás borhűtők – lehetőség van több különféle hőfokot beállítani a különböző zónák számától függően. Minél több zóna, annál több féle bort tud a készülékben tárolni.

Fogyasztás

Ugyanúgy, ahogy több más készülék is a háztartásában, a borhűtő is állandóan üzemel majd. A hét 7 napján, a nap 24 órájában hűt, ami miatt gondolnia kell az energia fogyasztásra is.

A jelenleg elérhető legjobb energetikai osztály az A++.

Zajszint

Ha a borhűtő elhelyezését például a nappaliban vagy olyan helyiségben tervezi, ahol zavarhatja önt. A borhűtő általában olyan helyiségben található, ahol sokat tartózkodik. Ha nem szeretne olyan borhűtőt, ami túl zajos, olyat kellene választania, ami zajszintje a 30-40 dB körül mozog.

Borhűtő elhelyezése

És hova is helyezzük el egyáltalán a borhűtőt? A bornak olyan helyre van szüksége, ahol nem éri közvetlen napfény. Ez nem tesz jót sem a bornak, sem magának a borhűtőnek. Ha beépíthető borhűtő mellett döntött, minél messzebb helyezze azt el a sütőtől és a főzőlaptól, amik sok hőt képesek kibocsátani.

Összefoglalás

A piacon nagy mennyiségben elérhető több különböző termék, amik között biztosan megtalálja pontosan azt, ami megfelel Önnek és a legjobb választás lesz az Ön számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük