A legjobb sílécek (tesztek, értékelések) – hogyan válasszunk?

Classic Kategória

WEDZE PÁLYÁRA ADIX 300
WEDZE

WEDZE PÁLYÁRA ADIX 300

Smart hodnotenie

9.7

Arany középút

WEDZE pályára Boost 500
WEDZE

WEDZE pályára Boost 500

Smart hodnotenie

9.9

Prémium termék

ROSSIGNOL HERO ELITE ALL TURN CARBON
ROSSIGNOL

ROSSIGNOL HERO ELITE ALL TURN CARBON

Smart hodnotenie

9.7

A síszezon már az ajtón kopogtat és még nem tudta megszerezni idén a síléceket? Az utolsó pillanatban történő vásárlás nem mindig szokott a legjobb dolog lenni, amit tehet, viszont a legtöbb esetben még lehet tenni valamit.

Ha még kezdő és sose vásárolt még sílécet, szükséges lenne, ha utánanézne legalább az alap információknak azzal kapcsolatban, hogy milyen sílécet vegyen, mire figyeljen oda és mit ne becsüljön alá. Mai cikkünkben ezzel kapcsolatban szívesen felvilágosítjuk és elmondjuk önnek az alapvető információkat, amiket minden egyes síelőnek tudnia kell, nem csak a megfelelő síléc kiválasztásánál és megvásárlásánál.

A legjobb férfi sílécek

Kép Name Ár Értékelés Ajánlott
Arany középút
WEDZE pályára Boost 500
WEDZE pályára Boost 500

Férfi
Prémium termék
ROSSIGNOL HERO ELITE ALL TURN CARBON
ROSSIGNOL HERO ELITE ALL TURN CARBON

Férfi

A legjobb női sílécek

Kép Name Ár Értékelés Ajánlott
Classic Kategória
WEDZE PÁLYÁRA ADIX 300
WEDZE PÁLYÁRA ADIX 300

Női

A síelés egy nagyon közkedvelt sport, amit az emberek milliói űznek az egész világon. Egyes emberek már gyerekkorukban megtanultak síelni és felnőttként látogathatják a lejtőket és élvezhetik azt az érzést, amikor elindul a domb tetejéről. Ezzel ellentétben, más emberek csak kezdők, és éppen ezért keresik a lehetőségeket, hogyan tanuljanak meg síelni. Épp a hagyományos lejtőkön, a síszezon alatt, ami minden télen eljön, el tudja a síelés összes technikáját sajátítani. Fontos azonban kiválasztani a megfelelő sílécet és a legmegfelelőbb típusba befektetni.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő sílécet?

Ahogy minden sport felszerelésnél, úgy a síléceknél is léteznek alapvető paraméterek, amiket biztosan nem szabad alulértékelnie. Ezek közé tartoznak a következők:

 • Hogyan tudja jól kiválasztani a sílécet? – ezt a kérdést kell először megválaszolnia. Saját képességeit ne becsülje alá, mivel ha rosszul választja ki a sílécet, megtörténhet, hogy rosszabbul tud teljesíteni a lejtőkön, mint ahogy azt várta. A kezdőknek valamivel lágyabb sílécet kellene választania, mivel azokat könnyebb kezelni. Ezzel ellentétben, az az ember, aki már többször viselt sílécet, keményebb sílécet is választhat.
 • Hol fog síelni? – a következő fontos kérdés, hogy egyáltalán hol fog síelni. Pontosan, ezt a kérdést is meg kell tudnia válaszolni vásárlás előtt. Ha karbantartott lejtőn síel, amit sok síelő előnyben részesít, másfajta lécre lesz szüksége, mint abban az esetben, ha a síelés teljes időtartamát nem kezelt lejtőkön szeretné tölteni a hegyekben vagy más helyeken, ahol nincs sok síelő.
 • Tényleg olyan fontos a rádiusz? – a múltban sokat beszéltek a rádiuszról, manapság ez az információ egyre inkább feledésbe merül. Mi tehát az igazság? A rádiusz tényleg elég fontos és nem kellene figyelmen kívül hagynia. Rövid ívekhez a megfelelő a 14-15 méteres rádiusz, a közepes ívekhez 15 és 17 méter közötti rádiuszt ajánlott használni. Ha az érdekli, hogy hol találja meg az információkat a rádiusszal kapcsolatban, elég, ha ránéz a síléc felületére vagy oldalára vagy a kötés alá.
 • Nem – Más a megfelelő sí egy férfi, és más egy nő számára, és ezért erre is fontos odafigyelnie a döntésnél. A különbség főleg a nőknek készített sílécek szerkezetének lágyságában rejlik, mivel azok könnyebbek és rugalmasabbak a férfiakéval ellentétben. Azon kívül, hogy alacsonyabban van elhelyezve a súlypontja is, a sílécekre gyakrabban támaszkodnak mint a férfiak. Ez azt jelenti, hogy a kötés előrébb lett elhelyezve a lécen.
 • Költségvetés – a sílécekre valamivel nagyobb összeget kellene rászánnia a költségvetésből. Ha ugyanis abba most befektet, az biztosan kifizetődik és a sílécek sokkal többet kibírnak mint amennyit gondolt.

Sílécek típusai

A sílécek több típusa is elérhető a piacon, aminek köszönhetően különböző kategóriákba sorolhatók és az ember ez alapján sokkal gyorsabban ki tudja választani a megfelelőt. A síléceket három alapvető kategóriába oszthatjuk:

 • Női sílécek
 • Férfi sílécek
 • Junior sílécek

Ezekről már említést is tettünk. A síléceket tovább osztályozhatjuk még:

 • Szlalom sílécek- amik elérhetők a nagyközönség számára és a legnagyobb teljesítményre képes sílécek, amiket választhat. Kinézetben nagyon hasonlítanak a verseny sílécekhez és használatuk nagyon egyszerű. Szélessége 65 és 70 mm között mozog.
 • All-round – a sílécek ezen típusa olyan síelők számára ajánlott, akik csak karbantartott lejtőkön síelnek, amiken nagyon könnyű lesiklani. Ebből a kategóriából bármelyik kezdő könnyedén választhat.
 • All-mountain – ez a síléc teljesen az ellentéte az All-round sílécnek, mivel azt pont az ellenkezőjére készítik, ami a hegyi síelés. Másképp mondva olyan terepre, ahol nincs karbantartva a lejtő. Ebben a kategóriában bárki talál magának megfelelőt.
 • Freestyle – azoknak az embereknek készülnek, akik szívesen kísérleteznek, ami azt jelenti, hogy masszív konstrukcióból készültek és a keményebb eséseket is kibírják. Ezek külleme általában nagyon érdekes.
 • Gyerek – nagyszerűen alkalmasak kisgyerekek számára, akik nagyon gyorsan és egyszerűen megtanulnak velük síelni. Ezeknek a síléceknek a kivitelezése nagyon szép, pontosan a gyerekek igényeinek megfelelően, akik azonnal megkedvelik azokat. A síléc hosszát nem kötelező a gyermek magassága alapján kiválasztani.

A sílécek kiválasztásánál figyelembe kellene vennie:  

A sílécek szélességét

A síléc szélessége minden egyes típusnál nagyon fontos. A keskenyebb sílécek a karbantartott pályákra felelnek meg jobban, míg a szélesebb sílécek jobban megfelelnek az olyan terepre, ahol nincs karbantartva síelésre kijelölt lejtő.

A sílécek hossza

A második fontos pont a síléc hossza. A rövidebb síléceknek logikusan kisebb a rádiusza, élőbbek is és könnyebben kezelhetőek mint a hosszú sílécek. És ezzel ellentétesen, a hosszabb síléceknek magasabb a rádiusza, nyugodtabbak, viszont valamivel nehezebben kezelhetők.

Rádiusz

Ahogy azt már fentebb említettük, a rádiusz is egy nagyon fontos paraméter, amit nem kellene alábecsülni. Egyszerűen szólva, a sílécek, amik rövidebb rádiusszal rendelkeznek jobban forgathatók, egyszerűbb őket kezelni, de nehezebben tartják az irányt egy egyirányú siklásnál. És ezzel pont ellentétesen, azok sílécek, amiknek hosszabb a rádiusza ennek az ellentéte. Nagyszerűen tartják az irányt a siklásnál.

A síléc keménysége

A síléc keménységét a mag anyaga határozza meg. A síléc keménységét már a sílécek női és férfiakra történő osztályozásánál is említettük. A keményebbek inkább a férfiaknak ajánlottak és a puhábbak pedig a nőknek.

Design

Tényleg annyira fontos a lécek külleme? Sok esetben igen, mivel befolyásolja a választást és magát a vásárlást is. Először azonban a sílécek funkcionalitására és praktikusságára kell odafigyelni és csak ezt követően kell számításba venni a küllemet.

Hol vásároljunk?

A síléceket nagyon kockázatos interneten keresztül megvenni, mivel sosem lehet tudni, hogy megfelelőek lesznek-e az ön számára. Még mindig jobb, ha egy hagyományos boltba elmegy és ott veszi meg azokat. Üzleteinkben azonban problémát szokott okozni az, hogy nem talál megfelelő szakembert, és ezért az interneten keresztül történő vásárlás gyakran sokkal praktikusabb szokott lenni.

A sílécek kiválasztása első pillantásra nagyon egyszerűnek tűnhet, viszont ennek az ellentéte az igaz. A sílécek sok paraméterrel és aprósággal rendelkeznek, amiket semmi esetre se becsüljön alá és lépjen át fölöttük. Ha minőségi sílécre vágyik, mindenképp szenteljen több időt a választásra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük