A legjobb hűtők – hogyan válasszunk?

Classic Kategória

Klarstein Snoopy Eco mini
Klarstein

Klarstein Snoopy Eco mini

Smart hodnotenie

8.9

Ár: 43590Ft

Arany középút

Klarstein Monroe Black
Klarstein

Klarstein Monroe Black

Smart hodnotenie

9

Ár: 87000Ft

Prémium termék

Klarstein Audrey Retro
Klarstein

Klarstein Audrey Retro

Smart hodnotenie

9

Ár: 167000Ft

Új hűtőszekrényre van szüksége? A piacon megtalálható legjobb hűtőszekrények aktuális áttekintését készítettük el önnek. Minőségi és többször tesztelt készülékeket kínálunk önöknek, amiket a legjobb értékeléssel láttak el a szakértők. Válasszon ki ön is egyet a legjobbak közül, amik megtalálhatók listánkban és legyen ön is “menő” ebben az évben.

A legjobb hűtők

Kép Name Ár Értékelés Kialakítás Energiaosztály Éves energiafogyasztás Nettó hűtőtér Nettó fagyasztótér
Arany középút
Klarstein Monroe Black
Klarstein Monroe Black 87000Ft

Szabadonálló A+ 161 kWh/év 61 liter 24 liter
Prémium termék
Klarstein Audrey Retro
Klarstein Audrey Retro 167000Ft

Szabadonálló A++ 186 kWh/év 194 liter 56 liter
Classic Kategória
Klarstein Snoopy Eco mini
Klarstein Snoopy Eco mini 43590Ft

Szabadonálló A++ 84 kWh/év 46 liter 0 liter

A hűtőszekrény az első készülékek közé tartozik, amit egy új lakásba vagy házba vásárolnak. És ezért nem kell elsietni a döntést ennek a készüléknek a megvásárlásánál sem. Több különböző paraméter létezik a hűtőszekrény kiválasztásánál, kezdve a kapacitással, a fogyasztáson keresztül egészen a hűtő típusáig.

Kombinált hűtőszekrények

A leggyakrabban használt hűtők, amiket leggyakrabban megtalálni a háztartásokban, de nem csak családoknál. Lényegében egy olyan hűtőszekrényről beszélünk, aminek részét képezi egy kisebb fagyasztó is, ami a hűtő felső vagy esetenként az alsó részben is el lehet helyezve.

Monoklimatikus hűtőszekrények

Nagy típusú hűtőszekrényről beszélünk. Ez a hűtőszekrény az előzőtől eltérően nem rendelkezik fagyasztó résszel a hűtő alsó vagy felső részében.

Beépített hűtőszekrények

A leggyakrabban használt hűtőkről beszélünk, amikkel a háztartásokban leggyakrabban találkozhatunk, és nem csak a családoknál. Lényegében egy olyan hűtőszekrényről beszélünk, aminek részét képezi egy kisebb fagyasztó is, ami a hűtő felső vagy esetenként az alsó részben is el lehet helyezve.

Mini hűtőszekrények

A hűtőszekrények legkisebb típusát képezik, ami maximálisan 2 fő számára alkalmasak. Ideálisak vikkendházakba vagy diákok számára.

Amerikai hűtőszekrények

Abban az esetben, ha családi házban lakik, több tagú a családja és rendelkezik elegendő hellyel a konyhájában és nagy valamint főleg hasznos tárhelyre vágyik élelmiszerei számára, az amerikai hűtőszekrények kínálatából választhat. Hatalmas teret biztosítanak az élelmiszerek hűtve vagy fagyasztva történő tárolására is. Ezek a hűtők bizonyos szintű extravaganciát kölcsönöznek és minden felhasználó igényeit kielégítik. Ezek a hűtők hatalmas tárhellyel rendelkeznek.

A hűtő és fagyasztótér nagy és stílusos kinézetű ajtóval van egymástól elválasztva. Hátrányai közé tartozik a magasabb fogyasztás, súly és ár. Néhány amerikai hűtőszekrény jégkocka és jégkása készítésére alkalmas géppel, esetleg vízszűrővel ellátott üdítő automatával is fel van szerelve.  Az adagoló az ajtó első oldalán, a jobb vagy bal szárnyon van elhelyezve. Ezeket a készülékeket azonban szükséges rákötni a vízvezetékre és szükséges 6 havonta cserélni a szűrőket is. A kínálatban olyan típusokat is találunk, amik úgynevezett mini bárt is tartalmaznak. Ez a rész a kedvenc élelmiszerei és italai elhelyezésére szolgál. A mini bár anélkül elérhető az ön számára, hogy kinyitná a hűtő fő ajtaját. Közben nem szökik el a levegő és ezáltal nem kerül sor magasabb energiafogyasztásra.

Hogyan válasszunk hűtőszekrényt

Ajánljuk, hogy az ön által kiválasztott termékről rendelkezzen minél több információval, mivel a jó készülékbe történő befektetés nem olyan egyszerű. Ha a megfelelő hűtőszekrény mellett dönt, az ön lehető legnagyobb elégedettségét fogja szolgálni évek hosszú során át.

Mivel egy olyan készülékről van szó, ami állandóan üzemelni fog, figyelmét főleg a fogyasztásra és az energetikai osztályra kell összpontosítani. Szintén szükséges feltenni a kérdést, hogy az adott készüléket csak az élelmiszerek hűtésére, vagy épp fagyasztására is szeretné használni. Nem kellene azt se elfelejteni, hogy a hűtőszekrények esetében egy méreteinél fogva nagy készülékről beszélünk, amit megfelelően kell elhelyezni a konyhában.

Kompresszorok

A kompresszor a hűtő aggregátuma, ami biztosítja a hűtőszekrényben a hűtőfolyadék keringését. Piacunkon elérhetők egy vagy két kompresszorral rendelkező hűtőszekrények. Az egy kompresszorral ellátott hűtők ugyan olcsóbbak, de a két kompresszorral ellátott készülékek élettartama az alacsonyabb terhelés miatt hosszabb. Ha valami történik az egyik kompresszorral, bekapcsolhatja a tartalék működést, vagy működtetheti a hűtőszekrényt a maradék egy kompresszorról. A hagyományos hűtőszekrények még mindig egy kompresszorral vannak ellátva. Azoknál tehát nincs döntési lehetősége. Döntési lehetősége csak a kombinált hűtőszekrények esetében van.

Szerintünk egyértelműen előnyösebbek a két kompresszorral rendelkező hűtőszekrények, melynek okai a következők:

 • Egyes részei egymástól függetlenek és ezáltal a belső hőmérsékletet szükség szerint módosíthatja.
 • Ha esetleg arra van szüksége, hogy az egyik részt kitakarítsa, önállóan kikapcsolhatja azt. A hűtőszekrény így a továbbiakban is képes ellátni funkcióját.
 • A két kompresszorral rendelkező hűtőszekrények gyorsan le tudnak hűteni nagyobb mennyiségű élelmiszert is.
 • Ez a hűtőszekrény általánosságban véve takarékosabb.

Elektromos energia fogyasztás

Hűtőszekrény nélkül valószínűleg nagyon nehezen tudja elképzelni az életet. Ez egy olyan készülék, ami minden háztartásban megtalálható. Az élelmiszerekről szünet nélkül, a nap 24 órájában gondoskodik és ezáltal kényelmet biztosít, ami azonban nem ingyenes. A hűtőszekrényre esik a teljes háztartás energiafelhasználásának 10-20%-a. Ezért a hűtőszekrény fogyasztása nagyon fontos paraméter a döntésnél.

A hűtőszekrényen található egy információs matrica, amin feltüntetésre került annak térfogata, energetikai osztálya és éves elektromos energiafogyasztása is. A hűtőszekrényeket energetikai osztályokba soroljuk, az A+++-tól egészen a B-ig. Amiből az A+++ tartozik a legtakarékosabb és legjobbak közé.

Ahogyan azt már fentebb is említettük, a hűtőszekrény fogyasztása a kompresszorok számától is függ. A kombinált hűtőszekrények, amik két kompresszorral rendelkeznek, az egy kompresszorral rendelkezőkkel összehasonlítva takarékosabbak. A fogyasztást befolyásolja a helyiség hőmérséklete is és mindemellett a hűtőszekrény belső terének hőmérséklete is. Ennek a hűtőtérben a +5°C-ot kell elérnie és a fagyasztó térben pedig a –18°C-ot. Az alacsonyabb vagy sokkal magasabb hőmérséklet a hűtőszekrényt nagy mértékben terheli és sok energiát fog fogyasztani. Szükséges lenne odafigyelni a közvetlen nap sugárzására vagy a hűtőszekrény közelében elhelyezett hőforrásokra is. Ezek ugyanis szintén befolyásolhatják az elektromos energia fogyasztását.

Klíma osztály

A minőségi hűtőszekrényeknek meg kellene tartaniuk a megfelelő belső hőmérsékletet, amennyiben a környezet hőmérséklete +10°C és +43°C között mozog. Annak a helyiségnek a hőmérséklete alapján, ahol elhelyezésre került a hűtő, különböző klíma osztályokba soroljuk őket  ( SN, N, ST, T).

 • Környezet hőmérséklete +10°C és +32°C között/ SN
 • Környezet hőmérséklete +16°C és +32°C között/ N
 • Környezet hőmérséklete +18°C és +38°C között/ ST
 • Környezet hőmérséklete +18°C és +43°C között/ T

A hűtőszekrény méretei és térfogata

A hagyományos hűtőszekrények szélessége 60 és 100 cm között, a magasság pedig 50 és 210 cm között mozog. Ezeknek a modelleknek a nagy része eléri a 60 cm-es mélységet. A hűtőszekrény vásárlásnál figyelembe kell vennie a készülék nyitott ajtóval mért mélységét is. Ha erről megfeledkezik, megtörténhet, hogy útban lesz önnek a konyhában. Ajánlott, hogy a helyiségben legyen  3-5 cm tartalék a mélység és 1-2 cm a szélesség esetében.

Átlagosan egy háztartás esetén 50-70 liter térfogattal kell számolni a hűtő esetében és 20-30 literrel a fagyasztó esetében. Ezt a tényezőt nem érdemes alábecsülni, mivel ha a hűtőszekrény túl lesz töltve, nem tud hatékonyan eleget tenni funkciójának. Ebben az esetben a levegő keringetése fontos. Ezért nem javasoljuk, hogy az élelmiszereket túl közel helyezze el egymáshoz. A hűtőszekrény méreteit annak a helyiségnek a méreteihez kell igazítania, ahova a készüléket elhelyezi. Azt is figyelembe kell venni, hogy milyen gyakran és milyen mennyiségű élelmiszert vásárol.

A hűtőszekrény belső tere

A hűtőszekrény hűtő és fagyasztó tere több polccal, kihúzható rekesszel és egyéb tárolóval van elosztva. A hagyományos hűtők felszereltsége polcokból, egy vagy két kihúzható rekeszből és az ajtókon elhelyezett pár tárolórekeszből, üveg tartóból, stb. áll. Némely típus tartalmazhat vaj és tojástartót is, vagy a fémdobozok tárolására alkalmas polccal. A polcok különböző anyagokból készülnek, mint például a műanyag, drót, vagy épp edzett üveg. Az edzett üvegből készültek a legkedveltebbek. Könnyen tisztíthatók és esztétikus a kinézetük. A hálós polcok jó légmozgást biztosítanak. Alapvetően ezeknek a polcoknak a magasságát be lehet állítani. A fagyasztó rész az elhelyezkedéstől függ. Abban az esetben, ha a fagyasztó a felső részben található, általában polcok találhatók benne. Az alsó részben található fagyasztók esetében a tér felosztása leggyakrabban kivehető fiókokkal van megoldva.

Ahhoz, hogy a hűtőszekrény tartalmát jól átlássa, olyat kell választania, ami minőségi világítással van ellátva. A fénynek nem muszáj egy pontból érkeznie. A hűtőszekrény több részén is el lehet helyezve.

Néhány hűtő felszerelését képezi egy speciális rekesz is, az úgynevezett nullás zóna (Multi Fresh, Bio Fresh, Double Fresh, stb.). Ennek a rekesznek köszönhetően a belehelyezett gyümölcs, zöldség vagy hús hosszabb ideig marad friss. Ez a hely a készülékek nagy részénél az alsó részben helyezkedik el, ahol nulla fok van és magas a nedvességtartalom. A baktériumok szaporodását és a penész keletkezését ebben a zónában speciális szűrők gátolják.

Akkumulációs idő és a hűtőszekrény leolvasztása

Az elektromos áram kiesése esetén fontos, hogy élelmiszerei a lehető leghosszabb ideig hideg környezetben legyen. Az időszak, amíg a hűtőszekrény képes megtartani az optimális belső hőmérsékletet akkumulációs időnek hívjuk. Ez az időszak 10 és 74 óra között mozog. Ahhoz, hogy ebből az időből a leghosszabbat el tudja érni, fontos, hogy feleslegesen ne nyitogassa a hűtő és fagyasztó ajtaját. Az akkumulációs idő nincs összefüggésben a kompresszor teljesítményével, hanem a készülék anyagától és szigeteléstől függ. Minél magasabb akkumulációs időt képes elérni az ön által választott készülék, annál jobb lesz az ön számára.

A kínálatban szereplő hűtők nagy része rendelkezik automatikus leolvasztással. Ennek a funkciónak többféle elnevezése is lehet ,,No Frost“, vagy,,Frost Free“. A hűtőszekrény érzékelőkkel van felszerelve, amik folyamatosan ellenőrzik és biztosítják a megfelelő légmozgást. Ez a módszer csökkenti a páratartalmat és gátolja a jégképződést. A leolvasztás kétféle módon működik:

 • A kondenzált vízcseppek lefolynak a hűtő hátoldalán és egy nyíláson keresztül kifolynak a hűtőtérből, ahonnan elpárolog.
 • A készülék a hűtőtérben jelen lévő megfelelő légmozgásnak köszönhetően automatikusan leolvad.

A manuális leolvasztásánál elsősorban szükséges kikapcsolni a fagyasztó részt, ezt követően eltávolítani a jegesedést és kitisztítani a belső teret.

A hűtőszekrény funkciói

A modern hűtőszekrények sokkal több mindenre képesek, mint az élelmiszer hűtésére. Többféle beépített programmal rendelkeznek. Némelyik modell a gyors hűtés (fagyasztás) funkciót is kínálja, hangjelzést nyitott ajtó esetében, gyerekzár, stb. A döntés, hogy hagyományos készüléket választ, ami alapvető funkciókkal rendelkezik, vagy olyan hűtőt, ami modern kiegészítéssel, önön múlik. Mi igyekszünk segítséget nyújtani a mai hűtők esetében leggyakrabban használt beépített programokkal kapcsolatban.

 • ECO– Ez a program a hűtőben beállítja az optimális 5°C-os és fagyasztóban a –18°C-os hőmérsékletet.
 • Coolmatic/ Super Freezing/ Turbo Cold/ Super Cooling– Ez a funkció lehetővé teszi a választott hőmérséklet gyors elérését (gyors hűtés/ frissen behelyezett élelmiszerek lefagyasztása).
 • Antibakteriális kivitel – a készülék belső terének speciális felületkezelése olyan réteggel, ami ezüst molekulákat tartalmaz. Ez a réteg gátolja a baktériumok keletkezését és szaporodását.
 • Figyelmeztető jelzés – Akusztikus, vagy optikai jelzés abban az esetben, ha a hűtőben megemelkedik a hőmérséklet.
 • Party– Ez a funkció egy úgynevezett időzítő, ami hangjelzéssel figyelmeztet, hogy a behelyezett italok elérték a megfelelő hőmérsékletet.
 • Nyaralás– Ezen program használatával a hűtő belső hőmérsékletét 15°C-ra állítjuk be. Ez a hőmérséklet garantálja, hogy a hűtőben baktériumok és szagok nem keletkeznek az alatt az idő alatt, amíg otthonán kívül fogja nyaralását élvezni.

Hűtőszekrény kinézete

A hűtőszekrény külsejének összhangban kellene lennie a konyhában található többi készülékkel. Több szín és design közül választhat. A gyártók a piacon többféle hűtőszekrényt is kínálnak pl. a hagyományos fehéret, rozsdamentes acél, inov, vagy egyéb különböző színek variációi. A rozsdamentes acél és inox kivitelű hűtőszekrények közötti eltérés a hagyott ujjlenyomatok láthatóságában rejlik. Az inox felületű készülékeken az ujjlenyomatokat nem látni. Gondolkozott már bézs, barna vagy épp fekete hűtőn? Tudta, hogy létezik módosított felszínű fehér hűtő is, ami alkalmas üzenetek írására, amit aztán le is lehet törölni nyomok nélkül? A modern hűtők designjának tervezői igyekeznek nagy hangsúlyt fektetni a rejtett műszaki részekre. Lekerekítik a sarkakat, hogy kellemesebbé tegyék a hűtő megjelenését.

Tipp: Az előtt, hogy megveszi otthonába a hűtőszekrényt, le kell ellenőriznie a márkaszervizek elérhetőségét. A készülékek törvényben meghatározott garanciája 2év. Néhány eladó lehetővé teszi bizonyos összeg (néhányan ingyenesen) ellenében ezen időszak meghosszabbítását. Amennyiben úgy dönt, hogy ezt a lehetőséget kihasználja, át kell olvasnia minden feltételt, amiknek felhasználóként eleget kell tennie. A garancia idő leteltét követően a már említett szervizhez kell fordulni.

Különálló, vagy kombinált?

A háztartásokba a leginkább keresett készülékekhez tartozik a fagyasztóval kombinált hűtőszekrény. Választani egyajtós vagy kétajtós modellek közül tud. A szerint válasszon, hogy mennyi tárhelyre van szüksége élelmiszerei raktározásához. A kétajtós hűtőszekrényeknél lehetősége van eldönteni, hogy a fagyasztó részt fent vagy lent szeretné elhelyezni. A hűtő és fagyasztórész ideális aránya 2:1. Az egyajtós hűtőszekrényeknek, amik nem rendelkeznek fagyasztó rekeszekkel, nagy előnye, hogy nagy hűtőrésszel rendelkeznek. Főleg élelmiszert árusító boltok vagy gasztronómiai egységek használják az ilyen készülékeket, ahol az élelmiszerek fagyasztása különálló fagyasztóval van megoldva.

Beépített vagy szabadon álló?

Ha szeretné új hűtőjét beépíteni pl ajtó mögé, vagy a konyhaszekrénybe, valószínűleg beépített készüléket fog választani. Elsősorban nézzen utána a hely méreteinek, ahova el szeretné helyezni a hűtőt. Ha küzd a térrel és nincs pontos elképzelése arról, hová szeretné elhelyezni új hűtőjét, azt tanácsoljuk, válasszon egy hagyományos hűtőt, amit aztán szükség szerint át tudja helyezni a megfelelő helyre.

Reméljük, hogy cikkünkkel elegendő információval tudtunk önnek szolgálni, amik a segítségére lesznek, hogy megfelelő hűtőszekrényt válasszon otthonába. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük