A legjobb gyümölcsaszalók – hogyan válasszunk?

Classic Kategória

Sencor SFD 742
Sencor

Sencor SFD 742

Smart hodnotenie

9.9

Ár: 8590Ft

Arany középút

Sencor SFD 851GR
Sencor

Sencor SFD 851GR

Smart hodnotenie

9.8

Ár: 9890Ft

Prémium termék

Klarstein Bananarama
Klarstein

Klarstein Bananarama

Smart hodnotenie

9.4

Ár: 18000Ft

Hogy másképp lehetne az ízletes gyümölcsöt hosszú távon tárolni? Sokan a nyári gyümölcsöket lefagyasszák, hogy aztán azt részenként fel tudják használni például a receptekhez vagy csak úgy megegyék a tél alatt, amikor nem elérhető az imádott gyümölcs.

Sokan azonban a gyümölcs tartósításának egyéb módját választják mint például a fagyasztás, lekvár készítése vagy befőzése. Egyéb mód alatt a gyümölcsök aszalását értjük. Ez a módszer nagyon népszerű és gyakori az emberek körében. Tehát, ha azon gondolkodik, hogy ön is szeretne aszalni, azt egyértelműen ajánljuk önnek.

Az aszalás során a gyümölcs nem veszít annyi vitamint, mint ahogyan azt sokan gondolják. Az igaz, hogy ugyan valamit veszít belőle, de ugyanez megtörténik a fagyasztásnál vagy épp a kompót, lekvár készítésnél is. Aszalt változatot készíthet belőle, amely formában nagyon sokáig eláll és biztos ízleni fog önnek. A sütőben vagy egyéb készülékben történő aszalás soha nem helyettesíti az igazi és minőségi gyümölcsaszalót.

A legjobb aszalógépek

Kép Name Ár Értékelés Energiafelhasználás Hálózatok száma
Classic Kategória
Sencor SFD 742
Sencor SFD 742 8590Ft

240 W 5
Arany középút
Sencor SFD 851GR
Sencor SFD 851GR 9890Ft

240 W 5
Klarstein Valle Deluxe Klarstein Valle Deluxe 13490Ft

250 W 5
Prémium termék
Klarstein Bananarama
Klarstein Bananarama 18000Ft

550 W 6
Sencor SFD 750WH Sencor SFD 750WH 8590Ft

250 W 5
Klarstein Fruit Jerky Plus 9 Klarstein Fruit Jerky Plus 9 49990Ft

700 W 9
Concept SO-1015 Concept SO-1015 10990Ft

245 W 6
Sencor SFD 2105WH Sencor SFD 2105WH 11690Ft

250 W 5

Hogyan válasszunk gyümölcsaszalót?

Hogyan válasszuk ki azt az elérhető nagy mennyiségből? Segítünk önnek!

Mi mindennel kellene rendelkeznie aszalójának?

A gyümölcsök aszalása manapság nagyon közkedvelt annak köszönhetően is, hogy ilyen formában a gyümölcshöz nincs hozzáadva plusz cukor és tartósító szerek sem, ahogy ez a vásárolt aszalt gyümölcsök esetében előfordul. Ahhoz azonban, hogy otthonában ön is tudjon ízletes aszalt gyümölcsöt készíteni, aszalóra van szüksége, ami képes megaszalni önnek az összes gyümölcsfélét. Mivel kellene tehát egy aszalónak rendelkeznie?

  • Megfelelő méret – természetesen a legfontosabb ponttal kezdjük, ami a méret. Ha nagy a család vagy nagy a kertje és gyakran szeretne aszalni, nagyobb gyümölcsaszalót kellene választania. Ezzel ellentétben, ha nincs sok aszalnivalója, inkább kisebb aszaló mellett kellene döntenie.
  • Hőmérséklet szabályozó – ahhoz, hogy a gyümölcsöt a kívánt formába tudja hozni, a megfelelő hőmérsékletet is ki kell tudnia választani, amelyen az egyes gyümölcsöket aszalni fogja. Nem minden aszalónak van azonban hőmérséklet szabályozója. Erre oda kell figyelni.
  • Megfelelő teljesítmény – az aszalók is a teljesítmény alapján működnek. A legjobb aszaló teljesítménye 165 W és 1000 W között mozog. Mivel minél erősebb a motor, az aszaló annál jobb és főleg annál gyorsabban aszal.
  • Nem csak gyümölcsökhöz alkalmas – ugyan ez nem egy fontos szempont, tudnia kell róla, hogy az aszaló tökéletesen képes gombák aszalására is. Nagyszerű ezért a szenvedélyes gombászok számára is.

Alapvető paraméterek

Ugyanúgy, ahogy más eszközök, úgy a gyümölcsaszalók is rendelkeznek alapvető paraméterekkel, amik alapján választania kellene közülük. Ezekhez az alapvető paraméterekhez tartozik például a teljesítmény, méret, hőmérséklet szabályozó és sok más.

Teljesítmény

Kezdjük tehát az alapokkal és a teljesítmény megemlítésével, ami a legfőbb mindenből. Ahhoz, hogy az aszaló megfelelően megaszalja gyümölcseit vagy gombáját elég rövid idő alatt, szüksége lesz a megfelelő teljesítményre. Ahogyan azt már említettük, a szokványos teljesítmény 165 W és 1000 W között mozog. Természetes, hogy a legnagyobb teljesítményű aszalók a legdrágábbak és fordítva. A legjobb az arany középúton elindulni.

Ha erős a motor, az aszaló képes egész nap működni anélkül, hogy szünetet kellene tartani. Ez az oka annak, miért jó, ha olyan aszalót választ, aminek minőségi a motorja.

Méret

A méret más szóval azt is jelenti, hány tál van az aszalóban. Minden gyártó különböző mennyiségű azsaló tálat kínál. Attól függően kellene döntenie, milyen gyakran és mennyit aszal. Sokszor le lehet ugyan venni az üres tálakat, és ezért nem kell attól félnie, hogy néha kevesebb aszalni valója van. Ha azonban egyes tálakat sose használna, fölösleges túl nagy aszalót vásárolni, aminek például 15 tálja van.

Hogy el tudja képzelni, a hagyományos aszalók 5 tálat tartalmaznak.

Hőmérséklet szabályozó

Ahogy azt már említettük, nem minden aszaló rendelkezik hőmérséklet szabályozóval. Azonban jó, ha rendelkezik vele, és ezért olyanokra kellene összpontosítania, amik rendelkeznek vele. Ilyen esetben ugyanis kiválaszthatja az aszalás intenzitását és ugyanígy az aszalás időtartamát is.

Minden termés az aszalás más típusát és más hosszát igényli, ami azt jelenti, hogy a hőmérséklet szabályozóval beállíthatja a hőmérsékletet minden termés számára.

Időzítő

Nagyszerű, ha az aszaló rendelkezik időzítővel, mivel annak köszönhetően aszalóján akkor is dolgozhat, ha nincs otthon. Ez a típus ugyan drágább, viszont jobban megéri, mivel az aszaló megtöltése utána elmehet.

Összefoglalás

Az aszalókat sok különböző féle élelmiszerhez lehet felhasználni, nem csak gyümölcsökhöz. A gyümölcsökön kívül belerakhat a már említett gombákon kívül fűszernövényeket is. Nem ajánlott azonban olyan termést aszalni, aminek túl sok a leve vagy a húsa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük