A legjobb konyhai robotgépek – hogyan válasszunk?

Classic Kategória

Klarstein Bella 1200W
Klarstein

Klarstein Bella 1200W

Smart hodnotenie

9.6

Ár: 38Ft

Arany középút

Bosch MUM48R1
Bosch

Bosch MUM48R1

Smart hodnotenie

9.9

Ár: 35500Ft

Prémium termék

Electrolux EKM5570
Electrolux

Electrolux EKM5570

Smart hodnotenie

9.1

Ár: 119Ft

A konyhai robotgépek a nagyon népszerű készülékek közé tartozik, amije talán mindenkinek van otthon. Nem létezik ugyanis háztartás, ahol fölösleges lenne, vagy ahol nem jönne jól.

Mindenki ki tudja használni, még azok a háztartások is, ahol nem sütnek vagy főznek rendszeresen. Ennek a készüléknek köszönhetően lehetősége van sütni, főzni és ízletes ételeket készíteni, amik lényegében önmagukat főzik meg. Azok elkészítése nem igényel sok időt és annak köszönhetően, hogy a robotgépek önnálóan dolgoznak, sok más dolgot csinálhat mellettük.

A legjobb robotgépek

Kép Name Ár Értékelés Keverőtál mérete Fokozatok száma Teljesítmény
Arany középút
Bosch MUM48R1
Bosch MUM48R1 35500Ft

3.9 L 4 -
Classic Kategória
Klarstein Bella 1200W
Klarstein Bella 1200W 38Ft

5 L 6 1200 W
Klarstein Lucia TK2 Klarstein Lucia TK2 46990Ft

5 L 6 1200 W
Prémium termék
Electrolux EKM5570
Electrolux EKM5570 119Ft

4.8 L 10 1200 W
Bosch MUM 4427 Bosch MUM 4427 26490Ft

3.9 L 4 500 W
Clatronic KM3630 Clatronic KM3630 69Ft

6.3 L 8 1200 W
Bosch MUM48A1 Bosch MUM48A1 29490Ft

3.9 L 4 600 W
Sencor STM 3620WH Sencor STM 3620WH 23490Ft

4 L 6 600 W

Hogyan válasszon konyhai robotgépet?

Az egyszerűbb keverések mellett, amikre mintha a robotgépet teremtették volna, alkalmas például kelt tészta dagasztására, aprításra, darálásra, vagy egyéb más, nagyon fontos tevékenységekre is. Több robotgéphez kap vagy vásárolni tud különböző kiegészítőket, mint például húsdarálót. Tehát, ha valami ilyesmire lenne szüksége, ez nem jelent számára akadályt. Előnye, hogy némely új típus már beépített mérleggel is el van látva, aminek köszönhetően az elkészítés még egyszerűbbé válik. De hogyan is válasszuk ki a legjobb gépet? Segítünk Önnek!

Alapvető kérdések

Ahogy mindig, most is az alapvető kérdésekkel kezdjük, amik talán a legfontosabbak a legjobb és legmegfelelőbb konyhai robotgép kiválasztásánál. Még azelőtt, hogy egyáltalán elkezd gondolkozni azon, hogy vegyen-e robotgépet és hogy milyet, válaszolja meg a következő rövid kérdéseket:

 • Milyen gyakran fogja a robotgépet használni? – egy az alapvető kérdések közül, ami talán minden terméknél megtalálható. Attól függően, hogy az adott terméket milyen gyakran fogja használni, szükséges például a motor teljesítményét eldönteni.
 • Mire fogja a robotgépet használni? – a második, szintén ugyanolyan fontos kérdés. A döntés során fontos, hogy tisztán lássuk, mire fogjuk leginkább használni az adott készüléket. Több készüléket különböző kiegészítőkkel is meg tud vásárolni, amik megfelelőek lesznek például diófélék aprításához, mások pedig például darálásra lesznek alkalmasak, stb. Azonban nem minden robotgép multifunkciós és nem alkalmas mindenre.
 • Milyen nagy legyen a robotgép? – nem mindenkinek van elegendő helye ahhoz, hogy hatalmas robotgépet vehessen, amin tésztát dagaszthat. Igaz azonban az is, hogy nem minden kisebb méretű robotgép rendelkezik az igényelt teljesítménnyel. A méretek fontosak.
 • Milyen típus legyen? – cikkünkben bemutatunk Önöknek pár érdekes típusú robotgépet is, amibe biztosan beleszeret, és attól függően, hogy mennyit és főleg mit főz vagy süt, ki tudja választani az Önnek megfelelőt.
 • Milyen legyen az edény űrtartalma? – kiválasztani a legmegfelelőbb méretű edényt nehéz kiválasztani. Abból azonban ki tud indulni, hogy hány adag ételt szeretne készíteni.

Kezdjük az alapvető paraméterekkel, amik minden egyes készüléknél nagyon fontosak, mivel azoknak köszönhetően mindig tudni fogja, hogy az adott készülék megfelel Önnek vagy sem.

Teljesítmény

Ahhoz, hogy a robotgép jól és megbízhatóan el tudja végezni a rábízott munkát, megfelelő motorra is szüksége van. A teljesítmény értéke sokat elmond az energiafogyasztásról, de ugyanúgy arról is, hogy milyen teljesítményű a robotgép. Természetes az az egyenlet is, ami azt mondja, hogy minél nagyobb teljesítményű a motor, annál nagyobb teljesítményre képes a gép is és ezzel arányosan nehezebb feladatok elvégzésére is képes.

Biztosan kerülje el azokat a gépeket, amik teljesítménye alacsonyabb mint 500 W.  A konyhai robotgépek esetében nem ér meg és mielőtt még felocsúdik, a motor már túl is melegedett. Inkább fektessen be most és biztos lehet abban, hogy a készülék sokáig kitart.

És milyen gépekhez forduljon? Olyan közül kellene választania, amelyek teljesítménye 1000 W vagy több. Azok valóban minőségiek és tökéletes eredményt ígérnek önnek, amit rövid idő alatt elérhet. Az 1400 W-os teljesítmény teljesen megfelelő a hétköznapi használatra.

Anyag

Természetesen az anyag is nagyon fontos és nem csak a szép design miatt, hanem amiatt is, hogy a gép tovább kitartson önnek. A robotgépek nagy részénél ugyanaz érvényes az a közvetlen összefüggés ami a teljesítmény esetében is. Minél jobb minőségű anyag, annál jobb teljesítmény és ugyanígy hosszabb élettartam. Ha tehát műanyag segédeszközben gondolkodik, ami a segítségére lenne, azt inkább felejtse el. A mindennapos vagy rendszeres használatra fém robotgépet ajánlunk önnek, ami tényleg mindent túlél.

Tál mérete

A tál a robotgépeknél nagyon fontos. A méret határozza meg azt, mennyi alapanyagot tud egyszerre a gépbe helyezni. Ha a tál túl kicsi, nem tud jól dolgozni a robotgéppel és különféle habosításnál vagy épp dagasztásnál a munkálatokat többszörre kell elvégeznie. Ez csak gát és a munkára fordított idő meghosszabbítása.

A legtöbb ember inkább azonnal befektet és olyan segítőtársat vesznek, ami nagyobb méretű tállal rendelkezik. A tálak méretei 0,5 liternél kezdődnek, amik tényleg nagyon kis tálkák, amik csak ritka használatra, egy fő számára elegendők. A méretek hét liternél zárulnak. Talán úgy tűnhet önnek, hogy ez a tál túl nagy, de egy hagyományos, négytagú család megelégszik egy 3-4 literes tállal, ez az oka annak, hogy miért kellene a nagyobbat választania, ha több tagú a családja.

Ha azonban ritkán és kis mennyiséget dagaszt, kisebb tálat válasszon, mivel kis mennyiségű alapanyagot egy túl nagy tálban nem tud dagasztani.

Funkciók

Még mielőtt választana magának egy gépet, tudnia kellene milyen funkciói vannak. A konyhai robotgépek alapvető funkciói közé a következők tartoznak:

 • Keverés
 • Habverés
 • Dagasztás

Azok közé a további funkciók közé, amelyeket még ezek a gépek képesek ellátni, de nem tartoznak az alap funkciók közé a következők:

 • Darálás
 • Facsarás/préselés
 • Reszelés

Több robotgép a kiegészítő funkciókat további tartozékok megvásárlását követően képes biztosítani, amiket megéri mindig otthon tartani. Mivel ugyanis sose tudhatja mit fog csinálni.

Tartozékok

Ha már a funkciókról és tartozékokról beszélünk, említsük meg azokat, amik általában a robotgépekhez szoktak tartozni:

 • Habverő lapát – nagyszerű könnyed tojáshab, tejszínhab vagy épp tejhab készítéséhez
 • Keverő lapát – megfelelő különböző élelmiszerek és alapanyagok keveréséhez
 • Dagasztó kampó – nagyszerű tészta dagasztásához és tökélesen megbírkózik a legsűrűbbel is
 • Zöldség szeletelő és reszelő – nagyszerű, ahogy már a neve is mutatja, zöldségek szeletelésére és reszelésére
 • Mixerpontosan, ilyen tartozékot is vásárolhat vagy rögtön meg is szerezheti a konyhai robotgépe mellé. Nagyszerűen alkalmas különféle smoothiek és koktélok készítésére.
 • Kocka szeletelő
 • Gabona-,hüvelyes-, rizsdaráló
 • Gyümölcsprés
 • Tésztakészítő
 • Húsdaráló
 • Mákdaráló
 • Fagylalt készítő
 • Kávé-, fűszernövény- és fűszerdaráló
 • Cukorkakészítő formák

További funkciók

A további funkciók közé, amelyekkel ezek a készülékek általában fel szoktak lenni szerelve azok a túlmelegedés gátló érzékelő vagy épp a önmagától való elindulást gátló szabályozó.

Helyezze a hangsúlyt olyan készülékre, aminek a gumírozott a fogantyúja és ugyanúgy a talapzata is, hogy ezzel a munkálatok során a termék ne mozogjon és ne csússzon ki a kezéből.

Típusok

A robotgépeknek több típusa létezik, amikről most mondunk pár szót és emellett megemlítjük azok előnyeit is, amiknek köszönhetően beléjük szeret.

Planetáris konyhai robotgépek

Ezek a robotgépek nagyszerűsége főleg abban rejlik, hogy sok energiát spórolnak meg önnek a főzés során. A dagasztás planetáris rendszere működése azon alapul, hogy minden élelmiszert összekever a legaljáig. Sose fordulhat elő, hogy a tál alsó részén száraz alapanyagot talál.

Ezt a robotgépet sok további tartozékkal kiegészítheti, amelyek még jobban megkönnyítik munkáját. Így egy hagyományos konyhai robotgépből mixert, darálót, gyümölcscentrifugát vagy akár sok mást is varázsolhat. A robotgép átalakul azzá az eszközzé, amelyre épp szüksége van.

Előnyök:

 • Önállóan dolgozik
 • További tartozékokat vásárolhat hozzá
 • Nagy a teljesítménye és megbírkózik a legnagyobb akadályokkal is
 • Többségük fém anyagból készül, ami nagyon ellenálló

Hátrányok:

 • Ezek a robotgépek általában nagy méretűek és nem ideálisak kis konyhákba
 • A tál nem zárt, ezért nagyobb mennyiségű alapanyag esetében azok fröcskölhetnek vagy porozhatnak

Food procesor

Ez alatt a megnevezés alatt olyan gépet értünk, ami a hagyományos konyhai robotgéppel ellentétben kisebb tállal rendelkezik, ami egy mozgó tengelyre lett elhelyezve. Erre különféle tartozékokat helyezhet el szeletelésre, aprításra és ugyanígy reszelésre is. Sok embernek megfelelő, akik egészségesen étkeznek, mivel nehézségek nélkül boldogul keményebb darabokkal is, amilyenek például a diófélék stb. Sok időt képesek megtakarítani a gyümölcs és zöldség saláták vagy épp szószok készítésénél.

Előnyök:

 • Egyszerű használat
 • Tartozékok széles választéka
 • Könnyű tisztítás
 • Egyszerű tárolás

Hátrányok:

 • Hangos készülék

Összefoglalás

A piacon sok különféle konyhai robotgépet és terméket lehet találni, amelyek között biztosan megtalálja pont azt, ami az ön igényeinek leginkább megfelel.

3 gondoltak a "A legjobb konyhai robotgépek – hogyan válasszunk?";

 1. Üdv. mindenkinek! Konyhai robotgép témában! A konyhai robotgépek esetében azt tudnám. javasolni(a feleségemnek már 3 fajta volt) ha biztosra akarsz menni a vásárlás kapcsán akkor Bosch a megfelelő választás, mert az olcsóbb fajtája is nagyon jól működik, viszonylag csendesek, és tartósak. A többi márkánál feljtsétek el az 50000 alatti gépeket, hangosak és 1-2 év alatt tönkre mennek és a végén. olyan hangosak lesznek mint egy repülőgép.

 2. Jetta typ.robotgépet vásároltam.Még nem használtam,mert nem tudom,hogy pl mennyi lisztet tehetek a tálba,milyen sorrendben adagoljam a hozzávalókat,hogyha kelt tésztát vagy kenyeret szeretnék sütni.Egyszerre mehet bele a liszttel a felfuttatott élesztő,tojás stb?Sehol nem találok hozzá olyan oldalt,ami alapján merjek neki fogni.Köszönöm a segítségüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük