A legjobb autós kamerák – Hogyan válasszunk?

Classic Kategória

MIO MiVue C330
MIO

MIO MiVue C330

Smart hodnotenie

9.8

Ár: 35Ft

Arany középút

MIO MiVue 752
MIO

MIO MiVue 752

Smart hodnotenie

9.8

Ár: 64490Ft

Prémium termék

Garmin Dash Cam 65W
Garmin

Garmin Dash Cam 65W

Smart hodnotenie

9.4

Ár: 91890Ft

Sosem lehet tudni, hogy mikor történik valami és egyszer csak egy közlekedési baleset szemtanújává válik, amit akár dokumentálhatott is volna. Sokszor megesik, hogy nem csak a közlekedési balesetnél, hanem más szituációnál is jól jön, ha a közelében van a bizonyíték. Ha valami történik pontosan ezzel segíthet önmagának, de akár még másoknak is.

A legjobb autós kamerák

Kép Name Ár Értékelés Képszög Érzékelő felbontása Kijelző mérete
Arany középút
MIO MiVue 752
MIO MiVue 752 64490Ft

140 ° 3.6 Mpx 2.7 "
Classic Kategória
MIO MiVue C330
MIO MiVue C330 35Ft

130 ° - 2 "
Prémium termék
Garmin Dash Cam 65W
Garmin Dash Cam 65W 91890Ft

180 ° 3.7 Mpx 2 "
Cel-Tec M10 DUAL GPS Premium Cel-Tec M10 DUAL GPS Premium 65490Ft

140 ° 1 Mpx 9.88 "
TrueCam A7s TrueCam A7s 48990Ft

130 ° 4 Mpx 2.7 "
BLAUPUNKT DVR BP 2.5 FHD BLAUPUNKT DVR BP 2.5 FHD 21990Ft

170 ° 2 Mpx 2 "
MIO MiVue 785 MIO MiVue 785 55Ft

140 ° 2 Mpx 2.7 "
TrueCam A5 TrueCam A5 39900Ft

180 ° 2 Mpx 2.7 "

Az autós kamerák nem csak a sofőrök, taxisok vagy biztonságtechnikai dolgozók számára alkalmasak, de az olyan személyek számára is, akik a volán mögötti adrenalin szerelmesei. Gyakran szolgálnak bizonyítékként ezek a kamerák bizonyos biztosítási káresemény kapcsán vagy különböző más helyzetekben. Legyen mindig felkészült és inkább szerezzen be egy autós kamerát.

Hogy egy kicsit közelebb tudjuk hozni önhöz ennek az autós fekete doboznak a működését, kérjük olvassa tovább cikkünket. A berendezés alapját egy kamera képezi, ami a szélvédőre van elhelyezve. Éppen ennek köszönhetően mindig tökéletes kilátása lesz. A kamera a felvételt a belső memóriában a memóriakártyára rögzíti. Általában egy végtelen hurok rendszerrel van felszerelve, ami azt jelenti, hogy ha a memória megtelik, a régi felvételek átíródnak. Így mindig biztos lehet benne, hogy a memóriakártyán a legújabb felvételekkel rendelkezik. A videófelvételen mindig fel van tüntetve a dátum és a pontos időpont is, úgyhogy világos mikor történt az esemény.

Kamerák típusai

Az autós kamerák alapvetően az alapján osztályozhatók, hogy milyen és mennyi képet képesek egyszerre rögzíteni. Háromféle felvétel kombináció létezik:

  • A hagyományos autós kamerákközülük a legolcsóbbak és csak az autó előtti teret figyelik. Általában a szélvédő fenti részére kell őket elhelyezni, és feladatuk, hogy figyeljék mi történik ön előtt. Baleset esetén bizonyíthatják az ön bűnösségét vagy épp ártatlanságát.
  • A külső autós kamerák annak mindnek eleget tesznek, aminek a hagyományos kamerák, sőt még hozzáadott optikával is rendelkeznek, amit az autó hátsó üvegén kell elhelyezni. Ezáltal az autó mögötti teret is figyeli. Itt ugyan nehezen lehet balesetet okozni, de megtörténhet, hogy ezzel ellentétesen, valaki belerohan önbe. Tehát ez a rendszer elsősorban az ön vagyonának védelmét szolgálja. Az ilyen kamerák ugyan általában valamivel drágábbak, mint a hagyományosak, viszont sokkal hatékonyabb védelmet nyújtanak önnek.
  • A duális autós kamerák figyelik az autó előtti teret, ugyanúgy mint a fent említett típőus, de ezen kívül még azt is figyelik mi történik az autóban. A három típus közül ez a legkevésbé kedvelt.

Hogyan válasszunk autós kamerát?

A kamera felbontása

Ha úgy dönt, hogy kamerát vesz autójába, biztosan szeretné, ha a rögzítés eredménye vallomás értékű legyen. Tehát, hogy azon jól láthatók legyenek a részletek, mint pl a szembe közlekedő autó rendszáma. Ezen okból kifolyólag oda kell figyelnie a kamera felbontására és a legjobb esetben olyat beszerezni, ami a magas elvárásoknak is megfelel. A legrégebbi modellek, amikkel még manapság is néha össze lehet futni 640×480 pixeles felbontással dolgoztak. Ez, a számok nyelvéről a halandók nyelvére való fordítás után azt jelenti, hogy a képernyőn 640×480 különböző színes pont jelent meg, amiben eloszlott a kép. Annak idején ez volt a technológia csúcsa, manapság azonban ilyen felbontással rendelkző kamerát semmilyen esetben sem ajánlanánk.

A mai standard a hagyományos Full HD felbontás (1920×1080 pixel). Ez az átlag, de az ideális is arra az esetre, ha szeretné, hogy a végleges felvétel minden körülmények között bizonyító értékű legyen. Még jobbak azok a modellek, amik képesek WQHD(2560×1440) vagy WQXGA (2560×1600) felvétel készítésére. Nem kár, ha van ilyen felvétel, azonban egy átlagos felhasználó számára teljesen megfelel a Full HD is. Egy jó autós kamera ezt követően lehetővé teszi, hogy kiválassza a végleges felvétel felbontását – legtöbbször ez Full HD, HD (1280×720) vagy VGA (640×480). A minőségen kívül még a memória igényben különböznek – minél kisebb felbontású kamera kép, annál hosszabb felvételt tud rögzíteni. A probléma azonban az, hogy ez már a HD felbontás esetében sem biztos, hogy túl nagy távot jelent, például, hogy olvasható legyen a rendszám vagy felismerhető legyen az arc. Tehát ez a valamit valamiért alapelven működik és mi személyesen inkább a nagyobb memóriaegység vásárlását és elég jó minőségű felvétel rögzítését javasoljuk, mint fordítva.

Másodperc alatt rögzített felvételek száma

A felbontást követően a videófelvétel minőségét még egy paraméter befolyásolja, ami felvétel gyorsasága, ami fps-ben kerül feltüntetésre (ez a jelölés magyarra történő fordítás után annyit tesz, hogy “másodpercenkénti felvételek száma”). Pontosabban mondva, a felvételek száma, amit képes a kamera rögzíteni. A videó ugyanis alapvetően csak egymást követő képek sorozata, amik elég gyorsan követik egymást. Természetesen, minél gyorsabban, annál jobb. A tényleges minimum ebben az esetben a nyolc felvétel egy másodperc alatt. Ez egy eléggé töredezett felvétel, ami nem praktikus egy olyan helyzetben, ahol minden részlet fontos (például egy baleset során). És az emberi szem egy ilyen videó megnézése közben elkezdhet fájni, mivel egy ilyen lassú sorozat kellemetlen lesz a számára. A minimum, ami alá nem kellene lemennie, az 15-25 felvétel egy másodperc alatt. A második érték, nagyjából egy hagyományos film kép sorozatainak gyorsaságának felel meg.

Ezen paraméter esetében a maximum 60 körül mozog a legjobb készülékek esetében. Ez már egy tényleg kellemes és jó minőségű felvétel, amit számítógép segítségével különbözőképpen lehet módosítani – gyorsítani, lassítani vagy épp vágni. Csak szeretnénk figyelmeztetni önt arra, hogy a felvétel sebessége nem mindig egyforma. Létezik egy sor kamera, ami rossz látási viszonyoknál csökkentik az fps számot, hogy biztosítsák a felvétel maximális minőségét. Tehát, ha azt tapasztalja, hogy a kamera éjszaka lassabban rögzíti a képet és a az nem olyan folytonos, az nem feltétlen hiba, sőt, ellenkezőleg. Ez így normális és egyetlen célt szolgál – biztosítja, hogy az éjszaka rögzített videó minőségi és bizonyító erejű legyen. 

A felvétel szöge

Ha ön is sofőr és ült már valaha kormány mögött, világos kell, hogy legyen az ön számára, hogy a szabályok szerinti utazáshoz nem elegendő maga az út, hanem az is, hogy mi történik az út szélén, a járdán, vagy milyen útjelző táblákat lehet látni. Baleset esetén, amikor a kamera a legnagyobb szolgálatot teszi önnek, ez kétszeres érvényű és akár a hülyén világító jelzőlámpa is bizonyíthatja az ön ártatlanságát vagy bűnösségét. Igyekezzen tehát, hogy a kamera felvétele, ha lehetséges, minél szélesebb legyen. Hogy értjük ezt?

Minden kamera különböző felvételi szögre képes – függőleges (ami az autóvezetés szempontjából nem fontos), vízszintes (amivel a gyártók csak ki akarnak tűnni a versenyben) és horizontális. Éppen ez az utolsó a döntő fontosságú. Ugyanis a létrejött felvétel szélességét határozza meg, tehát hogy a felvételen csak az utat látni vagy a járdát és az autó szintjén elérhető útjelzéseket is. A legolcsóbb autós kamerák rögzítési szöge csak 110° körül van. Ez szerintünk elég kevés. A minőség 120°-nál, néha a 125°-nál kezdődik, a létrejött helyzettől függően. A teljesen ideális szerintünk a 150° horizontális szög, ami elegendő ahhoz, hogy rögzítse a táblát vagy a jelzőlámpát is, ami majdnem az autó szintjén található. A piacon ugyan elérhetők nagyobb szöggel rendelkező kamerák is, azonban ezek hatása már fordított. Inkább hátrányt jelent, mivel a túl széles felvétel egy kis felületen úgynevezett “halszem” hatást keltenek, amit főleg a fényképészek fognak ismerni. A kép hullámossá és rosszabb minőségűvé válik. Tehát kevésbé bizonyító erejű.  

Optika

A felvétel minőségénél még egy kicsit elidőzünk, még ha kicsit távolról is. Talán ezek nem olyan paraméterek, amiket egy laikus egy kameránál tüzetesebben megfigyelne, de tudnia kell róla, hogy a belső optika több mint fontos. Mindenekelőtt oda kellene figyelni a több rétegű lencse tulajdonságaira. Az, formájával és vastagságával két fontos faktorról dönt – az objektív fény erejéről és a fókuszpont távolságról. Vegyük át őket egyesével. A fókuszpont távolság talán valamivel ismertebb, így kezdjünk azzal. Általában “f”-fel jelölik és  alapvetően a fentebb említett látószögek szélességéért felel – minél közelebb helyezkedik el a fókuszpont a lencséhez, annál nagyobb szögben képes rögzíteni a felvételt. A nagy “F” betű viszont a fényerőt jelöli. Minél alacsonyabb ez a szám, annál több fény átmegy a lencsén, és annál jobb minőségű lesz a rögzített videó.

belső memória + SD kártya

Ha már a kamera képes önnek minőségi felvételek rögzítésére, szükség van azt valahol tárolni is. Erre szolgál a kamera belső memóriája, ami leggyakrabban 16 és 64 GB között mozog. Ezt később ki tudja terjeszteni egy memória egységgel, ami leggyakrabban egy hagyományos SD kártya vagy micro SD kártya (általában 8 vagy 16 GB-tól egészen 128 GB-ig), aminek a befogadására azonban a kamera egy speciális szlottal kell rendelkezzen. Természetesen minél nagyobb a teljes kapacitás, annál jobb, mivel annál hosszabb lesz a végső felvétel. A kamerák ugyan hagyományosan az ún. “hurok” alapelv szerint dolgoznak, aminek köszönehtően teljesen betöltik a rendelkezésre álló memóriát és ezt követően elkezdik felülírni a legrégebbi felvételeket, de ha véletlenül a memória túl kicsi, megeshet, hogy például egy balesetnél a legfontosabb részt elveszíti. Emellett a kamerák különböző kodekeket is tartalmazhatnak, amik a videót kisebb formátumba csomagolják és a számítógépben aztán azokat újra “ki kell csomagolni”, de azonban ez se egy százszázalékosan működő mechanizmus. Az elegendő tárhely ezért a kamera esetében alap kell legyen.

Talán érdekelheti önt, hogy körülbelül milyen hosszú felvétel fér el a memóriában – ezt elárulhatjuk önnek. Ugyan ezt több tényező is befolyásolja ( a felvétel felbontása, kodek, kompresszió, …), de a hozzávetőleges értékek nagyjából a következők:

  • 16 GB-os memóriakártya– akár 7 órányi felvétel HD minőségben
  • 32 GB-os memóriakártya– akár 14,5 órányi felvétel HD minőségben
  • 64 GB-os memóriakártya– akár 29 órányi felvétel HD minőségben
  • 128 GB-os memóriakártya– akár 58 órányi felvétel HD minőségben

A Full HD felbontásban rögzített felvétel, a felbontás jelentős különbsége miatt, nagyjából a fele hosszúságú lesz.

 

Akkumulátor és töltés

Úgy, ahogy lényegében minden más elektronikai eszköznél is, az autós kamera esetében is szükség lesz megoldani a töltést. Alapvetően két lehetőség közül választhat:

  • Autó adapterre történő csatlakozás, aminek a segítségével a kamerát a szivargyújtó segítségével működteti ( 12-24 V feszültségű hálózat).
  • Beépített akkumulátorral történő működtetés vagy egy kapacitorral, ami az autós kamera részét képezi.

Az adapterre való csatlakozás hozzávetőleg egyszerű – elég azt csak bedugni a szivargyújtóba és megtalálni a kényelmes módját annak, hogy elférjen a csatlakoztató vezeték. Az akkumulátor esetében már szükség van némi figyelemre a választásnál. Előnyös, mivel a kamerát nem kell az autóban bedugva tartani, csatlakoztatás nélkül is működni fog. Sőt, a kamerával az autón kívül is rögzítheet felvételeket,  így lehetőség van például a baleset következményeinek rögzítésére. Ahhoz azonban, hogy kellő készenléti idővel rendelkezzen, ellenőrizni kell annak kapacitását. Általában érvényes, hogy minél magasabb, annál jobb. Csak rendkívüli esetekben történhet meg, hogy az akkumulátor nagyobb kapacitása miatt a kamera is nagyobb méretű lesz, ez szerencsére nem állandó jellemző.

Kijelző

Lényegében minden autós kamera része egy LCD érintő képernyő. Ezek egymásra sokban hasonlítanak – a kamera mérete nem biztosít lehetőséget arra, hogy a kijelző mérete vagy felbontása nagyban különbözzön (tehát a 1,5 és 2,5 hüvelyk között mozog a képátló). Alapvetően a kijelző csak a kezelésre szolgál, a videók lejátszásához kicsit. Arra sokkal megfelelőbb, ha a kamerát csatlakoztatja a tévére vagy a számítógépre. A kijelző tehát tényleg csak arra alkalmas, hogy minden szükséges beállítást személyre szabjon és elindítsa a felvétel rögzítését. Emellett, a manapság elérhető kamerák túlnyomó többsége rendelkezik a kijelző kikapcsolásának funkciójával is. Tehát, ha például éjszaka utazik valahova és rögzíti az utat, a fény nem fogja önt zavarni, sőt, az akkumulátorban található energiával is takarékoskodik, viszont eközben a készülék mégis működik.

A felvétel felbontása szintén nagyon fontos. Ha szeretné, hogy a kamerán minden jól látszódjon, mindenképp olyan kamerát kell választania, aminek sokkal jobb a felbontása. A következőkből választhat: 640 × 480 (SD), 1280 × 720 (HD Ready) vagy 1920 × 1080 (Full HD). Kisebb felbontású kamerákat is találni a piacon, azokon viszont tényleg szinte semmit sem látni és teljesen felesleges pénzt költeni rájuk.

A funkciók közé, amikkel már szinte minden kamera rendelkezik a gyújtás indításkor vagy kikapcsolásakor történő automatikus bekapcsolás. Néha megeshet ugyanis, hogy a kamerát elfelejti bekapcsolni és feleslegesen lenne csak az autóban. Ezért javasoljuk, hogy olyan kamerát vásároljon, ami indításkor automatikusan bekapcsol.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük