A legjobb vasalók – Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Classic Kategória

Electrolux EDB1720
Electrolux

Electrolux EDB1720

Smart hodnotenie

9.4

Ár: 6590Ft

Arany középút

Tefal FV2545
Tefal

Tefal FV2545

Smart hodnotenie

9.5

Ár: 8590Ft

Prémium termék

Philips GC7933
Philips

Philips GC7933

Smart hodnotenie

9.6

Ár: 65000Ft

Egy új vasaló kiválasztása még sose volt egyszerűbb. Elkészítettünk önnek egy listát a 2018-as évben a piacon elérhető legjobb vasalókból. Figyelembe vettük felhasználóink véleményét és utánanéztünk a külföldi neves tesztelő társaságok eredményeinek is. Ha szüksége van pár tippre a legjobb vasaló kiválasztásához, szívesen adunk tanácsot.

A legjobb gőzölős vasalók

Ezek a vasalók a legnépszerűbbek közé tartoznak és éppen ezért a piacon is ezzel találkozunk a legsűrűbben. Előnyei közé főleg az a tény tartozik, hogy a vasalás közben saját párát hoz létre, aminek köszönhetően a vasalás egészen a szövetek mélyéig hatol és ettől a vasalás alaposabb lesz. Ezáltal teljesen száraz ruhaneműt is vasalhat. A jobb minőségű gőzölős vasalók függőleges gőzölésre is képesek, ami előnyös lehet például az öltönyök vasalásánál.

Kép Name Ár Értékelés Típus Teljesítmény Vasalótalp anyaga Vízkapacitás
Arany középút
Tefal FV2545
Tefal FV2545 8590Ft

Gőzölős 2000 W Kerámia 270 ml
Classic Kategória
Electrolux EDB1720
Electrolux EDB1720 6590Ft

Gőzölős 2200 W Rozsdamentes acél 180 ml
Electrolux EDB1740 Electrolux EDB1740 9000Ft

Gőzölős 2400 W Kerámia 2500 ml
Philips GC4527 Philips GC4527 22700Ft

Gőzölős 2600 W Kerámia 300 ml

A legjobb gőzállomások

Egy gőzállomás teljesítménye valamivel 2000 W fölött mozog. Főleg olyan háztartásokba ajánlott, ahol minden perc értékes és drága. A gőzállomás megtakarítja a vasalásra szánt idő felét ugyanakkora mennyiségű ruhanemű gőzölős vasalóval történő vasalása esetén. A lehajtható takaró átlátszó, ami véd az égésektől. Ezen esetekben a víztartály maximális mérete 1,5-2 l körül mozog. Mindemellett el van látva egy kis jelzőfénnyel, ami információt ad arról, ha üres a tartály.

Kép Name Ár Értékelés Típus Teljesítmény Vasalótalp anyaga Vízkapacitás
Prémium termék
Philips GC7933
Philips GC7933 65000Ft

Gőzállomás 2400 W Titán 1500 ml
Tefal GV4630 Tefal GV4630 33990Ft

Gőzállomás 2300 W Kerámia 700 ml
Klarstein Speed Iron Klarstein Speed Iron 26990Ft

Gőzállomás 2400 W - 1700 ml

A legjobb száraz vasalók

A vasalók ezen típusa csak az alapvető funkciókkal rendelkezik. Alapvető előnyei közé főleg az alacsony ár tartozik, ami azt jelenti, hogy bárki megengedheti azt magának. Ez a vasaló csak alkalomszerű használatra ideális.

Kép Name Ár Értékelés Típus Teljesítmény Vasalótalp anyaga Vízkapacitás
ETA 7246 ETA 7246 10990Ft

Száraz 1000 W Rozsdamentes acél - ml

Hogyan válasszunk vasalót?

Szüksége van új vasalóra, vagy szeretne valakit megajándékozni eggyel, de nem tudja milyet válasszon? Valószínűleg a legjobb minőségűt szeretné kiválasztani, ami a legnagyobb kényelmet is magával hordozza használata során és ezáltal időt és energiát takarít meg a felhasználó számára. Hogy képes legyen ilyet találni, első sorban fontos tudni, mire figyeljen oda a választás során.

Vasaló típusa

Manapság nagy mennyiségben sok féle vasaló készül. Hogy jobban tudjon orientálódni bemutatjuk önnek az alapvető kategóriákat, amik szerint osztályozzák őket.

Száraz vasaló

Egy ilyen vasalónál hiába keres víztartályt. Csak alapvető funkciókkal van ellátva. Régebbi típusú vasaló, amit könnyű karban tartani és annak használata is egyszerű. Ezeken a tulajdonságokon kívül még van egy további előnye, ami az alacsony ár. Ha azonban más szemszögből nézünk rá, észrevesszük, hogy magát a vasalást nem könnyíti meg nekünk. Mivel egy ilyen vasaló talpazata nincs ellátva gőz nyílásokkal, logikus, hogy a vasalás során nem termel gőzt. Ennek a vasalónak köszönhetően a házimunkák ezen típusát nem könnyíti meg magának és nem is fogja megkedvelni. Ez a típusú vasaló azon felhasználók számára alkalmas, akik csak kivételes esetekben vasalnak, vagy megszokták ezt a típust és nem szeretnek kísérletezni új termékekkel.

Gőzölős vasaló

Piacunkon a vasalók ezen típusa érhető el leggyakrabban. A háztartásokban a legkedveltebbek közé tartozik. Ezeknek a vasalóknak az előnye, hogy működésük során saját maguk hozzák létre a gőzt, ami később a szövet szálak mélyére hatol és vasalhatóbbá varázsolja az anyagot. Ezáltal nem kell nedves ruhát és alsóneműt vasalni. Abban az esetben, ha jó minőségű vasalót vásárol, aminek a talpán a gőz nyílások száma magasabb és megfelelően siklik, gyorsabbá és kényelmesebbé válhat az ön számára a vasalás. Talán még picit meg is kedveli azt.

Egy jó minőségű vasalónak a gőzölésen kívül a függőleges gőz kibocsájtást is tudnia kell (az öltönyök vállfán történő kisimításához, függönyökhöz, stb.). Külön kell, hogy állítható legyen a hőmérséklet és a gőz. A víz permetezőnek, vagy a vasaló speciálisan kialakított hegyének köszönhetően tudnia kell kezelni a ruházat redőiből eredő problémákat is.

A vasaló teljesítménye magasabb kell legyen 1 400 W-nál. Ideális esetben ez az érték 2 000 és 2 800 W között mozog. Ez a paraméter elmondja, hogy milyen gyorsan melegszik fel a vasaló miután csatlakoztatta az elektromos hálózathoz. Ezzel szorosan összefügg a vasaló gőzkibocsátása és állandó gőze is. A gőzkibocsátás fogalma alatt azt a gőz azon mennyiségét értjük, amit képes a vasaló adott pillanatban kibocsátani. Állandó gőz (állandó gőz teljesítmény) megadja, hogy milyen mennyiségű gőz hagyja el a vasaló felületét egy vasalás során. Ez az érték 0-40 g/min között mozog.

Vasaló gőzállomással

A gőzölős vasalók bizonyos fajtáját képezi a vasaló gőzállomással. Olyan emberek számára ideális, akik gyakran és hozzávetőlegesen sokat vasalnak. Nagy víztartállyal rendelkeznek, úgyhogy nem kell a vasalást sokszor megszakítani, hogy feltöltsük a tartályt. Speciális csővel van ellátva a gőz vezetésére. Az egészen a gőzállomásra van rácsatlakoztatva, ami vezetékkel csatlakozik az áramhálózatra. Ezen rendszer fő előnye az egyszerű vasalás. Az állandó gőz olyan erős, hogy az erősebb anyagokkal is megbirkózik, mint pl. a farmer. Tehát a gőzállomással nem okoz problémát jó minőségben kivasalni az ágyneműket sem, amik többször vannak összehajtogatva, sőt annak kétoldalas vasalása sem. Az ilyen rendszerben működő vasalók további előnye még a víztartály mérete is, ami az esetek nagy részében meghaladja az 1 l-t. Egy hagyományos vasalóval szemben, amiknél a tartály mérete 300 ml körül mozog, nem kell olyan gyakran vízzel feltölteni azt.

A gyártók a gőzállomásos vasalók két típusát kínálják. Az első típus beépített vízmelegítővel rendelkezik, ami a teljes vízmennyiséget melegíti, ezért eltart egy ideig, amíg a vasaló készen áll a használatra (kb. 8 perc). Ez a modell nem kínál lehetőséget arra, hogy használat során feltöltse a tartály, amíg a hőmérséklet el nem éri a már biztonságos értéket. A másik típus fűtőtesttel van ellátva. Két elkülönített tartály alapelvén működik. Az egyik tartályban a szobahőmérsékletű víz található. A kisebb tartály sokkal kisebb. Ez folyamatosan melegszik és rendszeresen feltöltésre kerül az első tartályból. A melegítés típus függő, de átlagosan 2 percet vesz igénybe. Ebbe a vasalóba bármikor utántöltheti a vizet.

A gőzállomásos vasalók nem túl népszerűek hazánkban. Ennek oka valószínűleg a magasabb eladási ár, mint egy hagyományos vasaló esetében. Megéri azonban befektetni, főleg ha gyakran és sokat vasal. Ez a vasaló ugyanis jelentősen lerövidíti azt az időt, amit ezzel a tevékenységgel kell töltenie.

Utazó vasaló

Ez a vasaló a ruhák gyors átvasalására alkalmas, amik pl. egy utazótáskában vagy kofferben összegyűrődik. Főleg a diákok és azok fogják nagyra értékelni, akik sokat utaznak. Jellemző rájuk a kis méret és az alacsony tömeg, ezért ideálisan szállíthatók poggyászban. Ezen vasalók praktikus része általában a lehajtható fogantyú is és nem okoz problémát az idegen országokban található dugalj sem, mivel duális feszültségre tervezték őket. Azonban semmiféleképpen nem ajánljuk rendszeres otthoni használatra.

Vezeték nélküli vasaló

A maximális mozgási szabadság biztosítása érdekében kifejlesztették azokat a vasalókat, amik töltési alapvelven működnek. Ez azt jelenti, hogy abban az időben, amikor nem használja a készüléket, elrakja azt a töltő állomásra és pár másodperc után készen áll a következő használatra.

Vasalóprés

A nagyon igényes felhasználók és profik számára, főleg nagy méretű ruhanemű vasalására ajánlott a vasalóprés. Ez egy olyan berendezés, ami nagy vasaló felülettel rendelkezik. A gyűrött ruhaneműt a présbe kell helyezni és azt rövid időre összenyomni. A két forró vasaló felület alulról és felülről is kisimítja az anyagot. Erős nyomást hoznak létre a ruhaneműn és ezzel egyidejűleg át is gőzölik azt. A vasalóprés a vállak és hát fájdalma nélkül kínál vasalást. A víz utántöltési lehetőségének köszönhetően a vasalás időtartama akár végtelen is lehet. Ha ilyen készülék vásárlása mellett dönt, figyelembe kell vennie annak elhelyezését, mivel a prés nem csak nehezebb, de nagyobbak a méretei is, mint egy hagyományos vasalónak. Az ára a legmagasabb az összes típus közül.

Vasaló felület és gőz nyílások

Ha kiválasztotta azt a vasalót, ami eleget tesz elvárásainak, figyelembe kell venni annak vasaló felületét és a gőznyílások számát. Ami a vasaló felületet illeti, figyelembe kell venni az anyagot, amiből készül. A gyártók erre a célra pl. rozsdamentes acélt vagy csiszolt alumíniumot használnak. Ezek az anyagok ugyan a legolcsóbbak, de nehezen állnak ellen a karcolásnak. Ha megkarcolja a vasaló felületet pl. egy gombbal, vagy cipzárral, azt eredményezi, hogy a vasaló csúszása csökken és elkezd megégni. Az ilyen vasaló a későbbiekben károsíthatja ruháját és használhatatlanná válik.

A jó minőségű vasaló felület olyan anyagból készül, ami nem ragad a vasalás során, nem ég oda az anyaghoz és könnyedén siklik rajta. Nagyon jó alternatíva az acél felület helyett a kerámia. A legjobb minőségűek közé tartozik, mivel nagyon ellenálló a karcolásokkal szemben. Minden gyártó igyekszik fejleszteni a vasalófelületet.

Minden vasalón, kivéve a száraz vasalót, a vasaló felületen gőz nyilások találhatók. A mennyiségükön kívül fontos az is, hogyan vannak ezek a nyílások elrendezve. A legjobb az a megoldás, ha ezek a nyílások csoportokban vannak elhelyezve a felület különböző részein, és ezáltal hozzájárulnak ahhoz, hogy a gőz a vasalás során minél rendszeresebb legyen.

Vízkőmentesítés rendszere

Nem minden vasaló rendelkezik vízkőmentesítő rendszerrel. Amennyiben a vasaló nem rendelkezik ezzel a paraméterrel, desztillált vízzel kell azt feltölteni. Ezzel ellentétben azt a vasalót, ami rendelkezik ilyen rendszerrel, elég vízvezetékből származó vízzel feltölteni. A desztillált víz ebben az esetben nem megfelelő, mivel nem képes létrehozni a szükséges gőzt a készülék. Ha nagyon kemény a víz otthonában, ajánlatos 1:1 arányban desztillált vízzel keverve használni. Ezáltal optimális eredményt tud elérni.

 Tipp: Ha szeretné, hogy vasalója ne koszolódjon és minél tovább kitartson, szükséges róla megfelelő módon gondoskodni. Időről időre szükséges öntisztítást végezni rajta, ami abban rejlik, hogy hagyja felmelegedni a vasalót egy magasabb hőfokon, aztán beleönti a hideg vizet. Megrázogatja és bekapcsolja a gőz funkciót. A szennyeződések ki kell, hogy folyjanak a keletkező gőzzel együtt.

Biztonság és kiegészítő szolgáltatások

A modern vasalók el kell, hogy legyenek látva biztonsági elemekkel. Például automatikus kikapcsolással. Az intelligens vasalók kikapcsolnak, ha érintetlenül állnak hosszabb ideig, vagy nem mozdulnak. Ezért a kikapcsolás ideje a lehető legrövidebb kell legyen. Ezzel meggátolja, hogy átégjen az anyag, vagy egy nagyobb problémát is megelőzhet, ami a tűz keletkezése. Némelyik termék még stabil biztonsági talpazattal is el van látva, ami csúszásgátló alátéttel van ellátva.

   Anti-drip/ Drip-stop– a víz csöpögését gátló rendszerről van szó. A modern vasalók nagy része már fel van szerelve ezzel a rendszerrel és ennek köszönhetően nem következhetnek be olyan problémák, mint a régebbi típusoknál, amikor a vasaló felületről csöpögött, sőt folyt a víz. Ez a kellemetlen jelenség ugyanis akkor jön létre, amikor a víz hőmérséklete annyira alacsony, hogy nem képes a gőz létrehozására.

Mi fontos még egy új vasaló kiválasztása során?ešte dôležité pri výbere novej žehličky?

  • Figyelembe kell vennie, hogy kényelmes legyen kézben tartani az új vasalót és hogy könnyen elérhetők legyenek a különböző funkciók, mint a vízpermet vagy épp a gőzölés, stb.
  • Ne feledkezzen meg a minőségi vasaló deszkáról sem. Vásárolhat például olyat, ami ráccsal van ellátva. Főleg az olyanok a megfelelőek, amiken keresztül könnyedén eltávozik a gőz. Ezáltal áthatald az egész anyagon és a vasalás még egyszerűbb lesz.
  • Jó, ha a vasaló kiválasztásánál nem csak a külsőre és a vasaló felület kinézetére fókuszál. Próbálja meg megfogni azt és imitálja a vasalási mozdulatokat. Jó, ha a vasalónak van valamilyen súlya is. Ugyanis minél nehezebb a vasaló, annál kevesebb erőfeszítésbe kerül, hogy jól csússzon a vasalni kívánt textil felületén.
  • Az elektromos kábel hossza is fontos szempont. A mai vasalók nagy része 2-2,5 m hosszú kábellel rendelkezik. Ez a hossz elegendő kell legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük