A legjobb síszemüvegek és snowboard szemüvegek – hogyan válasszunk?

Classic Kategória

WORKER Hiro
WORKER

WORKER Hiro

Smart hodnotenie

9.5

Ár: Ft

Arany középút

UVEX Compact FM Black
UVEX

UVEX Compact FM Black

Smart hodnotenie

9.5

Ár: 25980Ft

Prémium termék

Bollé Nevada Matte Blue Gradient Aurora
Bollé

Bollé Nevada Matte Blue Gradient Aurora

Smart hodnotenie

9.7

Ár: 31310Ft

Minden sport igényel bizonyos kiegészítőket, amelyek illenek hozzá. Bizonyos sportoknál ezek a kiegészítők önkéntesek és önön múlik, hogy megveszi azokat vagy sem. Ezzel ellentétben, más sportok igényelnek bizonyos fontos kiegészítőket, amik megvédhetik önt vagy az ön által végzett mozgás részét képezik.

A fontos kiegészítőkhöz és tartozékokhoz tartozik a síelésnél például a síszemüveg, ami védi látását, és nem csak az erős UV sugárzástól, ami tükröződik a hó felületéről, hanem a kis részeskéktől is, amik bekerülhetnének a szemébe.

A legjobb síszemüvegek és snowboard szemüvegek

Kép Name Ár Értékelés
Prémium termék
Bollé Nevada Matte Blue Gradient Aurora
Bollé Nevada Matte Blue Gradient Aurora 31310Ft

Arany középút
UVEX Compact FM Black
UVEX Compact FM Black 25980Ft

Classic Kategória
WORKER Hiro
WORKER Hiro Ft

Bollé Emperor White Stripes Black Chrome Bollé Emperor White Stripes Black Chrome Ft

WORKER Simon WORKER Simon Ft

WORKER Cooper grafikás WORKER Cooper grafikás Ft

Hogyan válasszunk síszemüveget

A síszemüveg kiválasztása végképp nem olyan egyszerű, mint amilyennek az tűnik. Sok ember azt gondolja, hogy ez egyszerű, elég bemenni egy sportboltba és kiválasztani azt, ami illik hozzájuk. Az igazság azonban az, hogy a döntésnél figyelembe kell venni egyéb fontos tényezőket is. Mai cikkünkben elvezetjük önt ahhoz, milyen szemüvegre van szüksége, mi az önnek legmegfelelőbb és főleg, hogyan válasszon közülük.

A minőség az alap elvárás

A sífelszerelésnél a minőség az első és legfőbb elvárás, ami kell, hogy teljesüljön. Ha ugyanis olcsó termékek mellett dönt, amelyekkel pénzt takaríthat meg, legjobb esetben csúnyább sérülést szerezhet. A megtakarítás ennél a sportnál nagyon nem jó ötlet, és éppen ezért már az elején magasabb költségekkel kell számolnia.

Síszemüveg vásárlása esetén főleg a következő dolgokra kell, hogy odafigyeljen:

 • UV védelem- ahogyan azt már az elején is említettük, az UV sugarak, amik a hó felületére esnek, és onnan tükröződnek, erősebbek mint mikor a nap a szemébe süt. A síszemüvegnek el kell lennie látva UVA, UVB, UVC védelemmel és mindemellett olyan összetevőt is tartalmaznia kell, ami elnyomja a színskála kék részét.
 • Erős és ellenálló keret – ha minőségi sí szemüveget vásárol, soha nem fordulhat elő, hogy bármilyen külön figyelmet kellene szentelni az erősségre és ellenállóságra, mivel az természetes.
 • Párásodás elleni védelem – párásodik a szemüvege síelés közben? Nem az igazi és megfelelő az ön számára! A párásodás egy nagyon veszélyes probléma, amit a lehető legnagyobb ívben el kellene kerülnie. Létezik ugyanis párásodásgátló bevonat, ami segít, hogy a szemüveg ne párásodjon be és ezzel biztosítja a tiszta és kiváló kilátást.

Próbálja ki a szemüveget vásárlás előtt

Miért is fontos kipróbálni a szemüveget vásárlás előtt? A válasz egyszerű. Nem minden szemüveg illik önnek és nem mindegyik kell, hogy megfeleljen az igényeinek. Pontosan ez az oka annak, hogy több sífelszerelést árusító boltot is fel kellene keresnie és több szemüveget is kipróbálnia, amik között biztos megtalálja azt, ami leginkább megfelel az ön igényeinek.

A szemüvegnél a legfontosabb, hogy ne essen le. A lesiklásnál ez nagy problémákat okozhat, és ezért azt el kellene kerülnie. A keretnek ugyanígy pontosan kellene ülnie, egyenletesen kell elhelyezkednie az arc teljes felületén. Emellett sehol se kell, hogy nyomja az arcát, még az orrán sem.

Dioptriás síszemüvegek?

Sokakat meglephet, de igen, ilyen szemüvegek is léteznek. Ezek természetesen azoknak az embereknek a legmegfelelőbbek, akik szemüveget hordanak és a kontaktlencsét nem kedvelik. Saját igényei szerint beállíthatja azt vagy vehet olyan dioptriásat, amilyet hord.

Sok ember azonban az ilyen szemüvegeket dioptriák nélkül és inkább a lencsék mellett döntenek, amik szintén nagyon kényelmesek.

Kék fény

Hallott már a kék fényről? Sokan úgy beszélnek róla, hogy nagyon veszélyes, mivel valóban az. A kék fény hajlamos az elterjedésre. A felhőknél vagy az égboltnál a kékfény aránya megnő és veszélyes helyzet jön létre, amikor a fény nagyon erősen megtörik és az égbolt egybefolyhat önnek a fehér hóval.

Pontosan ez az oka annak, hogy a napellenzők nagy része olyan réteggel is el van látva, ami blokkolja a kék fényt és ezzel nem csak az ön látását, hanem önt is védi.

Védelem az UV és a látható sugárzás ellen

A síszemüvegeket öt sötétségi fok kategóriába soroljuk az alapján, mennyit eresztenek át a látható fényből:

 • S0 – ezek a szemüvegek a fény 80 – 100%-át engedik át. Ezek a szemüvegek teljesen átlátszók, színtelenek és alkalmatlanok nappali viselésre.
 • S1 – ezek a szemüvegek a fény 43 – 80%-át engedik át, ami azt jelenti, hogy középsötétek, nagy részük sárga, szürke, rózsaszín vagy füst színű, és ezért csak egyszerű körülményekhez alkalmasak. Például a mi sípályáinkra.
 • S2 – a fény 18 – 43%-át engedik át, közép sötétségűek vagy akár sötétetk is lehetnek és barna szín árnyalatban is elérhető. Alkalmas például az Alpokba.
 • S3 – ezek a szemüvegek a fény 8 – 18%-át engedik át, fekete vagy tükör színűek és nagyon nehéz terepre vagy gleccserekre alkalmasak.
 • S4 – csak a fény 3-8%-át engedik át és ezek nagyrészt speciális szemüvegek a hegymászók számára.

Kompatibilitás a többi alkotó elemmel

És ezzel főleg a sisakra gondolunk. Sokan veszik meg egyszerre a sisakot és a szemüveget, de vannak olyanok is, akik külön. Főleg akkor, ha ezt a két elemet külön vásárolja meg, fontos szem előtt tartani, hogy a keretnek pontosan passzolnia kell a sisakhoz és nem szabadna, hogy a kettő között nagy hely legyen. Előfordulhat, hogy a sisak deformálja a szemüveget vagy távol tartja azt az arctól, ami végképp nem jó.

Akkor jár el a legjobban, ha mindkét alkotó elemet egyszerre veszi meg és így még a boltban kipróbálhatja, hogy passzolnak vagy nem passzolnak össze.

Ugyanígy kompatibilis kell legyen a szemüveg az ön arcával is. A piacon három féle szemüveget talál, kicsit, közepeset és nagyot. Az alapján szükséges kiválasztani a szemüveget, hogy milyen az arca. A legjobban akkor teszi, ha azt személyesen ki is próbálja.

Mire figyeljünk oda a vásárlásnál?

Léteznek olyan paraméterek, amiket nem kellene figyelmen kívül hagynia és döntésnél mindenképp figyeljen rájuk. Ezen fő paraméterek közé tartoznak a következők:

 • Méret- a piacon három méret érhető el, ami a nagy, közepes és a kicsi. Biztos, hogy mindenki ki tudja belőlük választani azt, amire szüksége van. A szemüveg nem kellene, hogy nyomjon.
 • Kényelem a vizelésnél – ahogy azt már a fenti pontban is említettük, a szemüveg nem kellene, hogy nyomjon és kényelmes kellene legyen az ön számára annak viselése.
 • Napellenzők – léteznek cilinderes és szférikus napellenzők. A szférikusak jobbak, viszont ezek drágábbak is.
 • Design- nos a design is fontos ugyan, de ezt kell a legutolsó szempontként figyelembe venni.

Összefoglalás

A síszemüveg kiválasztása végképp nem egyszerű dolog, de ha szem előtt tartja az összes információt, amit megosztottunk önnel ebben a cikkben és kipróbál pár típust, meglátja, hogy dönteni biztosan lehetséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük