A legjobb síbotok (tesztek, értékelések) – hogyan válasszunk?

Classic Kategória

Leki Vista Black
Leki

Leki Vista Black

Smart hodnotenie

9.2

Ár: 6500Ft

Arany középút

Salomon SC1 S3 Black 120
Salomon

Salomon SC1 S3 Black 120

Smart hodnotenie

9.4

Ár: 17700Ft

Prémium termék

Leki Carbon HX 6.0 Carbon
Leki

Leki Carbon HX 6.0 Carbon

Smart hodnotenie

9.6

Ár: 42000Ft

A síelés egy nagyszerű sport, amit az emberek milliói űznek az egész világon. Néhányan ennek a sportnak rendszeresen hódolnak, mások viszont csak időnként. Egyes emberek professzionális módon űzik azt, míg mások csak úgy, szórakozásból. Annak ellenére, hogy ezt a sport tevékenységet az emberek különbözőképpen végzik, valami mégis közös bennük. A sílécek és más, nagyon fontos kiegészítők kiválasztásánál, amire ahhoz szükségük van. Ezek közé a kiegészítők közé tartoznak például a síbotok is, amik nélkül biztos nem tudna síelni.

Kiegészítők több sportnál vagy épp tornánál szükségesek, viszont nem mindig annyira fontosak. A síelésnél azonban vannak bizonyos kiegészítők, amikre egyszerűen szüksége van, még ha nem is szeretné. Ezekhez a kiegészítőkhöz tartozik a síbot is, valamint a szemüveg és a sisak is. Ma azonban a síbotokra koncentrálunk, amiket alkalmanként sokkal nehezebb kiválasztani, mint ahogyan azt gondolná.

A legjobb síbotok

Kép Name Ár Értékelés
Prémium termék
Leki Carbon HX 6.0 Carbon
Leki Carbon HX 6.0 Carbon 42000Ft

Arany középút
Salomon SC1 S3 Black 120
Salomon SC1 S3 Black 120 17700Ft

Classic Kategória
Leki Vista Black
Leki Vista Black 6500Ft

Hogyan válasszunk síbotot

A síbotok vásárlásánál foglalkoztathatja az a kérdés, hogy valóban olyan fontosak-e és tényleg szükség van-e rájuk. A válasz igen, fontosak és emellett nagy szüksége is van rájuk. A kezdők segítségként használják őket, a haladók szintén segítségként használják őket és teljességében a síelők segítségére vannak több szituációban.

A vásárlásnál akkor is felmerülhet kérdés, amikor előtérbe kerül a sípálca ára. Tényleg szüksége van olyan botokra, amik több száz euróba kerülnek? A piacon több típusú bot érhető el, amik ára pár tíz eruó és több száz euró között mozog. Ha még csak síelni tanul, elég megvennie a legolcsóbb botokat, amikbe nem kell annyit befektetnie. A valamivel erősebb, vastagabb és ellenállóbb botokat ajánljuk.

Ezzel ellentétben, ha azok közé az emberek közé tartozik, akik már professzionális módon síelnek, a drágább típusú síbotok mellett is dönthet. Azokon a szabad lejtőkön, amik szépen karban vannak tartva biztos könnyen fogja tudni használni azokat. A drágább botok jobban reagálnak a hirtelen változásokra, amiket a lejtőn található  hó mennyiségében és minőségében lehet tapasztalni.

Mikor kell használni a botokat?

Ha nem síel vagy nem tud sok mindent erről a sportról, viszont szeretne elkezdeni síelni, szívesen felvilágosítjuk, mikor is van tulajdonképpen szükség a síbotokra.

A síbotokat több helyzetben is használatosak, mint például csúszási íveknél, ahol beszúrja a botot minden ív kezdésekor. A botok ugyanígy szolgálják a folyamatos ritmus és stabilitás megtartásánál.

Másképp szólva, a botokat minden ívnél vagy több manővernél is szükséges használni, amiket a sílécek segítségével végre lehet hajtani.

Mit vegyünk figyelembe a döntésnél?

A döntésnél oda kell figyelni több feltételre és paraméterre, amik nem kerülhetik el a figyelmünket.

A síbot hossza

Mekkora kell legyen a síbot megfelelő hossza? Ez a legfontosabb tényező, amit semmilyen körülmények között sem szabad kihagyni. A botokat az adott személy magasságától függően kell kiválasztani. Ez is az oka annak, hogy nem vehet egy párt az egész család számára és azt kölcsönadogatni egymásnak.

A megfelelő hosszúságú bot kiválasztásához pár trükk is létezik, amik közé a következők tartoznak:

  • a testhosszt ossza el 1,4-gyel
  • a bot hossza 50 cm-rel rövidebb kell legyen, mint az ön magassága

Természetesen, a magasság eltér attól, amire a botot használja. Ha gyakrabban jár meredek lejtőkön, hosszabb bot vásárlása szükséges, hogy egy kicsit messzebbre tudjon azzal elérni.

Szívesen jár sík terepen? Erre szintén inkább a hosszabb bot használatát ajánljuk.

A síbotok anyaga

A második fontos szempont az anyag. Manapság több anyagból készült botokat is lehet találni:

  • Alumínium – az alumínium egy ellenálló anyag, ami nagyon nehezen törik, ami azt jelenti, hogy nagyobb terhelés mellett sem törik el és nem megy tönkre. Ezeknek a botoknak a merevsége alacsonyabb, mint a többi botnak. A legnehezebbek és a legolcsóbbak is.
  • Kompozit – egy másik anyag a kompozit, ami szintén nagyon közkedvelt anyag, mivel arany középutat jelent a szénszál és az alumínium között. Az ár itt is arányos.
  • Szénszálas- a szénszál a legkönnyebb a feltüntetett anyagok közül. Magas a merevsége és a szilárdsága, viszont emellett törékeny és extrém erőfeszítés esetén azonnal törik és nem hajlik. Ezek a botok a legdrágábbak és professzionális síelők használják.

Védő gyűrűk

Fontosak a védő gyűrűk? Először beszéljünk róla miért is van szükség rájuk. Ezek a gyűrűk az ellen védenek, hogy a bot ne süllyedjen el nagy mélységben a hóban. Legjobb szolgálatot a puha hóban tesznek és nem lesznek jók a már letaposott, kemény hóba. Tehát, ha karbantartott sípályán szeretne síelni, nem lesz rájuk szüksége.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük