A legjobb routerek

Classic Kategória

TP-Link Archer C6 AC1200
TP-Link

TP-Link Archer C6 AC1200

Smart hodnotenie

9

Ár: 12390Ft

Arany középút

TP-Link Archer C1200 AC1200
TP-Link

TP-Link Archer C1200 AC1200

Smart hodnotenie

9.5

Ár: 16790Ft

Prémium termék

TP-Link Archer AX6000
TP-Link

TP-Link Archer AX6000

Smart hodnotenie

9

Ár: 105290Ft

A legjobb wifiroutert meglehetősen nehéz kiválasztani, hiszen minden háztartásnak megvannak a maga igényei és a modern routerek már csak a hálózat erősségében különböznek. Ennek ellenére, hogy megkönnyítsük az Ön választását, kiválogattuk a legajánlottabb modelleket a rencenziók, a széleskörű nyilvánosság teszteredményei alapján. A mi wifi router tesztünk mindig aktuális, tehát mindig a legújabb sorrendet látja, ami a minőségi routereket illeti.

A legjobb routerek

Kép Name Ár Értékelés LAN portok száma LAN sebesség WAN sebesség Wi-Fi sebesség
Arany középút
TP-Link Archer C1200 AC1200
TP-Link Archer C1200 AC1200 16790Ft

4 port 10/100/1000 Mbit/s 10/100/1000 Mbit/s 1200 Mbit/s
Prémium termék
TP-Link Archer AX6000
TP-Link Archer AX6000 105290Ft

8 port 10/100/1000 Mbit/s 10/100/1000 Mbit/s 6000 Mbit/s
Classic Kategória
TP-Link Archer C6 AC1200
TP-Link Archer C6 AC1200 12390Ft

4 port 10/100/1000 Mbit/s 10/100/1000 Mbit/s 1200 Mbit/s
TP-Link TL-WA850RE TP-Link TL-WA850RE 5390Ft

1 port 10/100 Mbit/s - 300 Mbit/s
ASUS RT-AC57U AC1200 ASUS RT-AC57U AC1200 13510Ft

4 port 10/100/1000 Mbit/s 10/100/1000 Mbit/s 1200 Mbit/s
Tenda AC10U Tenda AC10U 13790Ft

3 port 10/100/1000 Mbit/s 10/100/1000 Mbit/s 1200 Mbit/s

Hogyan válasszunk routert?

Az állandó otthoni internet a leggyakoribb csatlakozás. Mobilinternethez képest még mindig erőssebb és gyorsabb. Az ilyen gyors és erős csatlakozásra nagy mértékben a WiFirouter is hatással van. Alábbi cikkünkben eláruljuk, hogyan válasszon wifiroutert az Ön igényeihez.

Hogyan hat a router az internet csatlakozásra?

Amennyiben nem megfelelő WiFiroutert használnak, a csatlakozás lassú lehet, instabil, a hálózat nem eléri el a megfelelő szintet és nemutolsó sorban nem biztonságos.  Ezért ügyelnie kellene arra, hogy az adott WiFirouter megfelelő paraméterekkel rendelkezzen.

Alap, otthoni internet felhasználására és céges felhasználásra is más más router az ajánlott. Ezért jó tudni, hogy milyen célra szeretne WiFiroutert választani.  

Hálózati port sebesség

Az első és legfontosabb tulajdonság, amelyet WiFirouter vásárlásánál figyeljünk, az a hálózati port sebessége. A hálózati port sebesség bit/másodpercekben (secundum) van megadva (ma más szinte mindegyik  Mbit/s).

Soha ne vásároljon alacsonyabb sebességű routert annál, amilyen sebességű internetje van,  mert a router lassítaná az internetjét. És felesleges gyors sebességű routerre  költeni, ha lassú az internete.

Amennyiben nem tudja pontosan, hogy milyen internete van, az ellátó weboldalán mindent megtalál, vagy a szerződésben is, amelyet kötöttek. Ez az érték így néz ki:  XX Mbit/s.

Standard router verziói

Router vásárlása során a műszaki specifikációban találkozni fognak egy speciális jelzéssel, úgynevezett standard – pl. WiFi 802.11ac, amely kulcsfontosságú a választás esetén.

A gyártók a legújabb és a régebbi támogatásokat is jelzik, ezért ilyen jelzéssel fognak találkozni: 802.11 a/b/g/n/ac.

Mit jelentenek az egyes jelzések?

 • 11a – 2Mb/s– Valószínű, hogy ezzel már nem találkazik, ez egy elöregedett technológia. Egy kis türelemmel egyszerű weboldalak megtekintésére volt alkalmas, esetleg emailezésre.
 • 11b – 11Mb/s– Az előzőhöz hasonlóan régi technológia, hasonló határokkal.
 • 11g/a – 54Mb/s– Azt lehet mondani, hogy egy általános felhasználó számára lévő kapcsolódás. Az igénytelenebb ügyfeleknek általában 50Mb/s sebességű internetjük van. Alkalmas weboldalak áttekintésére, videók lejátszására (egyetlen készülék csatlakozása esetén képes HD minőségben lejátszani videót várakozás nélkül).
 • 11n – 600Mb/s– Ebben az esetben átlagon felüli sebességű kapcsolódással tud online játékokat játszani, videókat, filmeket nézni jó minőségben, magas adatfelhasználás is lehetséges.
 • 11ac – 3Gb/s– Ez a legújabb technológia a leggyorsabb routerekhez. Ámbár ma már nem drágák, kevés embernek van olyan internetje, amely ki tudja használni ezt. Például vállalati szektorokban tudják jól kihasználni, ahol egyszerre több a felhasználó.

Legjobb döntés a negyedik és az ötödik generációs WiDi routerek.

Frekvencia

A sebességre egy harmadik tényező is hatással lehet. Ez pedig a hálózati frekvenciasáv. A múltban a legelterjedtebb a 2,4GHz átviteli frekvencia, amely még mindig a szabvány.

Amennyiben Ön olyan térségben lakik, ahol kis területen több hálózati is jelen van más routerektől (mint például tömbházban), a kapacitása lassítja a csatlakoztatás sebességét.   Pontosan ezért érdemes manapság olyan routert választani, amely reto je v dnešnej dobe vhodné zvoliť router pracujúci v pásme 5GHz frekvencia sáv-ra alkalmas,  több csatornával és alacsonyabb kapacitással.  Manapság a legtöbb készülék ezt támogatja.

Antenna típus és a WiFi hálózat területi lefedettsége

Fontos paraméter az antenna is, amely befolyásolja a lefedettség körét és módszerét. Hatalmas különbséget jelent, hogy a WiFi routert egy egyszobás lakásba, vagy egy több tíz négyzetméteres épületbe szeretnénk üzemeltetni. A falak vastagsága, és anyaga is sokat tesz. Az öreg épületekben a falak „árnyékolhatnak“. Ebből a szempontból két kategória létezik.

Az első az antenna nyeresége. Egyszerűén mondva a távolság, hogy milyen távoli hálüzatra kell csatlakoznia. (Az antenna erősségének is nevezhetjük). Az átlag érték 5dBi.

Érdemes megfigyelni azt is, hogy az antenna elmozdítható e. Ez egy kedvelt tulajdonság, hiszen ezt bármikor lecserélheti egy erőssebb nyereségű antennára,  vagy az esetleges meghibásodás esetében is könnyen kicserélhető. Minnél meszebb van elhelyezve a routertől, annál jobban csökken a hálózat erőssége és a csatlakozási sebesség.

Fontos tehát az antenna nyereségen kívül más felhasználók véleményét, tapasztalait kérni. Ők tudják reálisan megmondani hogy milyen erősségű a hálózat.

Az antennával kapcsolatban még egy tulajdonságot fontos szem előtt tartani, ez pedig a lefedettség, hogy milyen térséget szeretne ellátni hálózattal. Ebből a szempontból három kategóriát ismerünk:

 • Irány antennák– Olyan esetekre megfelelő, ahol a WiFi routerre egy eszköz lesz csak csatlakozva, amely messze van magától a routertől. Normális körülmények között az ilyen antenna nem talál alkalmazást.
 • Szektor antennák– Ezt válassza, amennyiben bizonyos szektorokra szeretné csak biztosítani a hálózatot (általában 30° -180°). Munkahelyeken, irodákban alkalmazzák, a routert 90° szektor antennával a sarokba helyezi, ezzel az egész termet ellátja internettel, de a területen kívül senki sem tud rá felcsatlakozni.
 • Körsugárzó antenna– Ez a leggyakoribb, azok számára, akik otthon szeretnék elhelyezni a routert, valahol a lakás közepén. A hálózat az antenna körül  360° -ban működik.

Amennyiben igényes felhasználó és magas elvárásai vannak, válasszon MIMO ,technológiában ellátott routert, amely nagyobb távolságokban emeli a hálózat stabilitását.

Megfelelő választás lehet az Extender, illetve repeater. Ez egy küldő készülék, amelyet olyan helyen is elhelyezhet, ahol jó hálózatra lenne szüksége, de a router hálózat nem ér el odáig.

Biztonság: Hogy ne veszítsünk pénzt, személyes adatokat és jelszavakat

A legfontosabbat a legvégére? A biztonságot nem szabad alulértékelni. Kevesen tudják, hogy a nem megfelelő biztonság nagy gondokat okozhat. Egy támadó bármikor bejuthat az Ön adataihoz.

Ez azt jelenti, hogy végig figyelheti sz Ön aktivitását- bejelentkezési jelszavak szociális hálózatokra, internetbankingba, láthatja a keresési előzményeit, stb.

Ebből a szemszögből a routerek három fajt kategóriára oszlanak:

 • WEP biztonság– Ne tévessze meg Önt. A bizntonság szó sajnos ma már csak a címben szerepel. Ez a technológia régi, abszolút nem biztonságos. Például WEP biztonságú webkamerákra egy kis számítógépes ismerettel bárki fel tudott csatlakozni.  Slovo bezpečnosť je dnes už len v názve. Technológia bola dávno prelomená a nie je bezpečná.
 • WPA biztonság– Igaz, hogy kifinomutabba a WEP biztonságnál, de ez sem biztonságos. A titkosítás itt is felbomlott.
 • WPA2 biztonság– A mai napig nem törték fel. Ez igazán biztonságos.

Amenyiben olyan problémája lenne, hogy egy készüléke túlságosan lefoglalja a hálózatot a többi felhasználó elől, keressen QoS technológiával ellátott routeret. Tipikus példa, ha a gyermekünk sok játékot húzna le. A QoS technológiűnak köszönhetően alacsonyabb prioritást állíthat be, és így zavartalanul dolgozhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük