A legjobb mosógépek – Hogyan válasszunk?

Classic Kategória

Beko WTE5411B0
Beko

Beko WTE5411B0

Smart hodnotenie

9

Arany középút

LG F2J5WN4W
LG

LG F2J5WN4W

Smart hodnotenie

9.5

Prémium termék

Samsung WW70K44305W
Samsung

Samsung WW70K44305W

Smart hodnotenie

9

A 2019-as év legjobb mosógépeinek kínálatát hoztuk el önnek, amiket akár ön is otthonában tudhat. Kínálatunkban csak a legjobbak legjobbjait találja meg, amiket az új évben a piacon megtalál. Válasszon közülük ön is és mosson modern módon, minőségien és egyszerűen. Az áttekintésbe csak a legjobbak kerültek.

A legjobb felültöltős mosógépek

Ideális kisebb fürdőszobákba, ahol nem szabad, hogy a mosógép szélessége meghaladja a 40 cm. A felültöltős mosógép ideális még olyan személyek számára, akiknek problémát okoz lehajolni és a mosógép megtöltése vagy kiürítése elölről, ill. idősebb személyek számára.

Kép Name Ár Értékelés Kialakítás Kivitel Energiaosztály Mosókapacitás Centrifuga fordulatszám Szárító funkció
Electrolux EWT1266ESW Electrolux EWT1266ESW

Szabadonálló Felültöltős A+++ 6 kg 1200 ford./perc nem

A legjobb elöltöltős mosógépek

Nagyobb maximális töltő kapacitással rendelkezik. Az elöltöltős mosógépeket leggyakrabban nagy fürdőszobákba vagy mosókonyhába helyezik el. Előnye, hogy kiválaszthatja az ajtó nyitásának irányát. Az elöl- és felültöltős automatikus mosógépeken végzett összehasonlító kutatások továbbá kimutatták, hogy az elöltöltős mosógépek csendesebbek is.

Kép Name Ár Értékelés Kialakítás Kivitel Energiaosztály Mosókapacitás Centrifuga fordulatszám Szárító funkció
Arany középút
LG F2J5WN4W
LG F2J5WN4W

Szabadonálló Elöltöltős A+++ 6.5 kg 1200 ford./perc nem
LG F2J6HM0W LG F2J6HM0W

Szabadonálló Elöltöltős B 7 kg 1200 ford./perc igen
Prémium termék
Samsung WW70K44305W
Samsung WW70K44305W

Szabadonálló Elöltöltős A+++ 7 kg 1400 ford./perc nem
Classic Kategória
Beko WTE5411B0
Beko WTE5411B0

Szabadonálló Elöltöltős A++ 5 kg 800 ford./perc nem

Mosó és szárítógépek

Abban az esetben, ha új automatikus mosógép vásárlásán gondolkodik, manapság már lehetősége van olyat vásárolni, ami kombinálva van szárítógéppel is. Főleg olyan háztartásokba ajánlott, ahol nem lehet a ruhákat kint, az erkélyen vagy a lakásban szárítani például annak mérete miatt. Ebben az esetben a szárítógéppel kombinált automatikus mosógép a legideálisabb választás az ön számára. A mosás után a ciklus a szárítással folytatódik, ami több szinttel és funkcióval rendelkezik és lehetősége van arra, hogy a mosás után a ruhát szárazon vegye ki a készülékből.

Kép Name Ár Értékelés Kialakítás Kivitel Energiaosztály Mosókapacitás Centrifuga fordulatszám Szárító funkció
LG F2J6HM0W LG F2J6HM0W

Szabadonálló Elöltöltős B 7 kg 1200 ford./perc igen

Hogyan válasszunk mosógépet?

Elhelyezés

A háztartás berendezésénél először azt kell eldönteni, hogy szabadonálló mosógépet szeretnénk-e, például a fürdőszobában, mosókonyhában vagy a konyhában, vagy beépítettet szeretnénk-e – tehát, hogy a bútor feltűnésmentes részét képezze. Természtesen a beépített készülékek árban nehezebben elérhetők.

Kapacitás/Súly

A dob kapacitása az egyik alapvető tényező a mosógép vásárlásnál. Kilogrammokban ez az érték 3,5 és 12 kg között mozog. A nagyobb dobban egyszerre ugyan több ruhát tud mosni, viszont, ha egyedül él, annak teljes kapacitását nem igazán fogja tudni kihasználni.

A nagyobb kapacitású dobokat nagyobb családoknak ajánljuk. A nagyobb mosógépekben azonban nagyobb darab ruhaneműk is moshatók, mint például takarók, párnák, paplanok.

A nagyobb dob nagyobb elektromos áram fogyasztást is jelent. Több gyártó azonban olyan technológiákat alkalmaz (például 6. érzék), ami gondoskodik róla, hogy a mosógép csak olyan mennyiségű energiát fogyasszon, ami megfelel a dobba ténylegesen behelyezett ruhatöltetnek.

Mosógép töltése

A töltés esetén érdemes arra is gondolni, mennyi hely áll rendelkezésére. Ha elöltöltős mosógépet választ, akkor biztos kell legyen abban, hogy a mosógép előtt lesz elegendő tér arra, hogy kinyissa a dob ajtaját.

  • Felültöltős– ezek a mosógépek kisebb helyiségekbe alkalmasak és méretei általában  85 x 40 x 60 cm. Ezeknél a mosógépeknél a dob töltőkapacitása 4-6 kg körül mozog. A ruha kiszedése ebből a típusból egyszerűbb, amennyiben a lehajlásról van szó. A mosógépnek függőlegesen van szüksége térre, hogy ki lehessen nyitni az ajtót. Ez azt jelenti, hogy nem lehet rápakolni, ahogy az elöltöltősek esetében.
  • Elöltöltős– a mosógépek ezen típusa nagyobb töltő kapacitással rendelkezik, mint a felültöltős. Akár 12 kg ruhanemű is befér a készülékbe. Rakodási felületet is biztosít, mivel lehetőség van rápakolni több dolgot is. Egy ilyen készülék hagyományos méretei 60 x 85 x 60 cm, viszont léteznek ún. “SLIM” készülékek is, amiknek a mélysége 32, 40 vagy 45 cm. Az ajtónyitás szöge általában teljes 180 fok. Az ilyen készülékek stabilabbak és nagyobb betöltő nyílással rendelkeznek.

Energetikai osztály

Manapság a mosógépek esetében A-tól egészen G-ig terjedő  energiaosztályból választhat. Természetesen az ábécé elején szereplő betűkkel jelölt mosógépek takarékosabbak. Tehát egy mosógépnek az “A” energetikai osztályba kellene tartoznia. Ezt az energetikai osztályt tovább tudjuk osztályozni “+” jelekkel. Minél több plusz jel, annál jobb. Az “A” energetikai osztályba tartozó készülékek, amik három plusszal vannak jelölve, a legtakarékosabbnak minősülnek.

A mosógép választás további paraméterei

Motor

  • Szénkefés motor– hagyományos motorról beszélünk, ahol a dobot szíjtárcsák hajtják. Az évek alatt bizonyította, hogy nagyobb terhelést is elvisel és olcsóbb változat. Azonban több olyan alkotóeleme is van, ami növeli a meghibásodás lehetőségét. Centrifugálás közben vibrál és általában hangosabb. Emellett magasabb az áramfogyasztása és alacsonyabb hatékonysággal rendelkezik.
  • Inverteres motor (ún. szénkefe nélküli)– a fordulatszám elektronikusan vezérelt. Méretben kisebb és könnyebb is és két típusa lehet. A dobot vagy szíjtárcsák segítségével hajtja meg vagy közvetlenül a dobra van erősítve és ekkor ezt Direct Drive-nak nevezzük, tehát közvetlen meghajtással rendelkező motor. A gyártók akár 10 éves garanciát is biztosítanak rá. A vásárlásnál azonban nagyobb összeget kell beléjük fektetni.

Centrifuga fordulatszám

Általában a fordulatszám a centrifugánál 600 és 2000 között mozog egy perc alatt. Érvényben van az egyenes arányosság, miszerint: minél magasabb ez a szám, annál szárazabbak a mosógépből kiszedett ruhák. Az érem másik oldala azonban, hogy a ruhák gyűröttebbek lesznek, és nehezebb azokat kivasalni.

A fordulatszám a ruhaneműtől függ. Általában a program kiválasztásánál kell beállítani, amit mosási ciklusként választottunk. Kényes anyagok esetében a centrifuga funkciót ki is lehet kapcsolni, hogy ne károsodjon az anyag.

A fordulatszámot annak függvényében is kiválaszthatja, hogy az adott ruhaneműt szeretné szárítóban is szárítani vagy épp vasalni. Szárítógéppel történő szárítás esetén jobb magasabb fordulatszámot választani, tehát 1200 és 1400 körüli értéket.Ugyanis, ha a mosógépből szárazabban veszi ki a ruhát, a szárítógép kevesebb elektromos áramot fogyaszt, mivel rövidebb ideig kell a ruhát szárítani. Azonban, ha a mosás után mindig szeretné kivasalni a ruhát, elég olyan készüléket választani, aminek a fordulatszáma 800 és 1000 között mozog.

A fordulatszám fokozatos növelése biztosítja, hogy a ruhát a készülék egyenletesen elossza a dob felszínén és ezt követően indítja csak el a centrifuga funkciót.

Vízszivárgás gátló biztosíték

Ez olyan funkció, ami különböző képpen lehet jelölve a gyártótól függően (Aqua Stop, Aqua Safe vagy Water Safe). Azonban egy és ugyanazon funkcióról van szó, biztosítani, hogy meghibásodás esetén, vagy a mosógép esetleges károsodása esetén a víz ne follyjon ki.

Ezért vannak itt azok a rendszerek, amik figyelik a vízszintet a mosógép alatt található gyűjtőedényben. Ide folyik ki a víz a mosógépből bármilyen sérülés esetén. Ekkor a víz útját lezárja egy a bevezető csövön elhelyezett elektromágneses szelep

Más típusok azt vizsgálják, hogy található-e víz a duplafalú bevezető csőben. Ezzel védve a károsodástól.

Zajszint

A technológia fejlődésével csökken a mosás (centrifugálás) alatt tapasztalható zajszint. A mosógépek több támogató rendszert is tartalmazhatnak, amik alkalmasak arra, hogy biztosítsák a minél hallkabb működést. Lehet szó éjszakai csendesebb üzemmódról, esetleg a mosógép tartalmazhat aktív kiegyensúlyozási rendszert is, ami biztosítja a csendes folyamatot és a mosógép maximális stabilitását.

A mosógép kiválasztásánál fontos egyéb funkciók

Programok kiválasztása

Érdekesség, hogy a programok tekintetében nem azok mennyisége a mérvadó. Előnyösebb, ha a mosóprogramok figyelembe veszik háztartása felépítését. Abban az esetben, ha vannak gyerekei, biztosan előnyt jelent, ha van olyan program, ami garantálja az antibakteriális védelmet. Ha azonban sportos alkat, akkor biztosan örülni fog a “Sport ruházat” programnak vagy épp az outdoor öltözet mosásnak, majd annak későbbi impregnálásának vízhatlanság biztosítása érdekében. Léteznek azonban speciális mosó programok is allergiások, vagy épp kis gyermekek részére, amik a ruhából alaposan kiöblítik a bennük található mosószereket.

A hagyományos mosóprogramokon kívül, amik alkalmasak gyapjú, pamut, vagy szintetikus anyagok mosására, létezik pár példa azonban függöny, selyem vagy épp gyűrődéssel küzdő anyagok mosására is. Ebben az esetben a dob a mosási ciklus végén párat fordul és a ruha egy kicsit kisimul.

A jelenlévő érzékelők mennyisége több funkciót is biztosít, mint például a hab mennyiségének szabályozását. Egy elektronikus érzékelő gondoskodik róla, hogy a mosógép a centrifugálás közben túlságosan ne rázkódjon és biztosítja a dob túlterheltségének megakadályozását is.

Vezérlés

A mosógép vezérlése két módon történhet. A régebbi típus a mechanikus nyomógombok és egy forgó programválasztó segítségével történik. Erre a vezérlésre intuitívként tekintenek, mivel minden nyomógomb egy funkcióért felelős, nem úgy, mint a kijelzővel rendelkező készülékeknél beállíthat. Például nem lehet lerövidítheti pár perccel a mosást vagy beállítani a késleltetett indítást.

A modernebb típus a funkció kiválasztása nyomógombok és kijelző segítségével vagy kizárólag érintőképernyő segítségével. Ebben az esetben növekszik a mosógép által kínált lehetőségek száma, mivel a kijelző teret biztosít a kiválasztott program keretén belül megváltoztatni bizonyos értékeket.

Tehát az LCD kijelző érintős lehet. Információkat szolgáltat a mosási ciklus folyamatáról, a fennmaradó időről, a jóváhagyott kiegészítő funkciókról, vagy akár a hozzáadott keményítésről is. Az áttekinthetőség formájában jelentkező előny azonban kezdetben nagyobb befektetést igényel.

Szárítógépek

Léteznek mosó és szárítógépek is, amik ára ugyan magasabb, viszont az általuk kínált előny a száraz ruházat. Az ilyen megoldás a kis terű lakásokba ideális, ahol együtt a mosógép és a szárítógép nem férne el. Ezekről a készülékekről a “Szárítógépek” kategóriában tudhat meg többet. Ki kell azonban emelni, hogy a különálló szárítógépp előnyösebb, főleg a bele kerülő ruházat mennyisége, valamint a szárítás minősége miatt is.

WiFi

Igen, már a mosógépeket is rá lehet csatlakoztatni az internetre. Erre a wifi hálózat szolgál. Ez a felület lehetővé teszi a mosógép és az okostelefon párosítását is, amin láthatja milyen mosási szakaszban van épp az ön mosógépe és esetleg nem kell-e már kiteregetni a ruhákat. A mobiltelefon segítségével azonban be is tudja állítani a készüléket. Ugyan első pillantásra úgy tűnhet, minhta a Wifit csak beleerőszakolták volna a mosógépbe, azonban egy nagyon érdekes funkcióról van szó, ami tökéletes áttekintést kínál a mosógép beállítási lehetőségeiről és működéséről.

Mosószer automatikus adagolása

Egy modern funkció főleg modern férfiak számára, akiknek a mosószer adagolása nem mond sokat. Ennek a funkciónak köszönhetően mindenről gondoskodik a készülék, aminek az adagoló tartályait elegendő időnként feltölteni. Azok adagolását a készülék a technológiáknak köszönhetően a ruhák szennyezettségéhez tudja igazitani. Ezzel a funkcióval csak a legmagasabb kategóriába tartozó készülékek rendelkeznek, de azok se mindig.

Források

Az értékeléseket saját tapasztalataink vagy azon felhasználók tapasztalatai alapján írjuk, akik az adott készüléket megvásárolták.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük