A legjobb mosogatógépek – Hogyan válasszunk?

Classic Kategória

Candy CDCP 6/E
Candy

Candy CDCP 6/E

Smart hodnotenie

9

Ár: 59900Ft

Arany középút

INDESIT DSIO 3T224 Z E
INDESIT

INDESIT DSIO 3T224 Z E

Smart hodnotenie

9

Prémium termék

SIEMENS SR256I00TE
SIEMENS

SIEMENS SR256I00TE

Smart hodnotenie

9.2

Ár: 177790Ft

Tesztünkből megtudhatja, hogyan válassza ki a megfelelő mosogatógépet – pontosan mit kell figyelembe venni, milyen méretet kell keresni pontosan az ön háztartásához és hogyan kell az energiafelhasználást jelző matricán szereplő adatokat számolni. Mosogatógépet szeretne vásárolni háztartásába? Nagyon fontos eldönteni milyen paraméterekkel rendelkezzen új mosogatógépe.

A mosogatógépek fontos paraméterei közé a következők tartoznak:

 • mosogatógép mérete
 • beépített vagy szabadon álló
 • programok száma
 • zajszint
 • energiaigény
 • a mosogatógép belső elrendezése (praktikusság)

Azon legjobb mosogatógépek áttekintését kínáljuk önöknek, amit ön is otthonában tudhat. A következő mosogatógép teszt, amit önöknek készítettünk, csak a legjobb minőségű és ellenőrzött mosogatógépeket tartalmazza. Ez a lista a mosogatógépek áttekintését tartalmazza, hogy könnyebben tájékozódjon a kínálatban és helyesen ki tudja választani az önnek megfelelőt.

A legjobb beépített mosogatógépek

A mosogatógépek ezen típusa a háztartásokban a legkedveltebbek közé tartozik, mivel az ajtó egyszerűen beépíthető a konyhapultba. A konyhapultban csak az ajtón található kezelő felület látható és egy teljesen integrált mosogatógép esetében a kezelőfelület is beépítésre kerül és ez is csak az ajtó kinyitásával válik láthatóvá.

Kép Name Ár Értékelés Kialakítás Energiaosztály Szárítási hatékonyság Mosási hatékonyság A Vízfogyasztás Energiafogyasztás
Electrolux ESL4201LO Electrolux ESL4201LO

Beépíthető A+ A A 9.5 l 0.79 kWh
Arany középút
INDESIT DSIO 3T224 Z E
INDESIT DSIO 3T224 Z E

Beépíthető A++ A A 2520 l 212 kWh

A legjobb szabadonálló mosogatógépek

A legnagyobb előnyük az, hogy akár már egy elkészült konyhába is beszerelhető, ahova már nem lehet a mosogatógépet beépíteni a pultba. Ennél a típusnál is a vízvezetékhez közel kell elhelyezni a mosogatógépet. A szabadon álló készülékekhez tartoznak a pult alá építhető mosogatógépek is, ahol a mosogatógép nem zavarja a munkalapot és elegendő levenni a felső takarólemezt és becsúsztatni a készüléket a konyhai munkalap alá.

Kép Name Ár Értékelés Kialakítás Energiaosztály Szárítási hatékonyság Mosási hatékonyság A Vízfogyasztás Energiafogyasztás
Prémium termék
SIEMENS SR256I00TE
SIEMENS SR256I00TE 177790Ft

Szabadonálló A++ A A 2660 l 211 kWh
Classic Kategória
Candy CDCP 6/E
Candy CDCP 6/E 59900Ft

Szabadonálló A+ A A 6.5 l 0.62 kWh

Hogyan válasszunk mosogatógépet

Piacunkon ezen készülékek széleskörű kínálata érhető el. A vásárlás előtt szüksége lesz rá, hogy elegendő információt gyűjteni róluk annak érdekében, hogy kellő áttekintéssel rendelkezzen a készülékekről.

A mosogatógép működésének alapelve, hogy a behelyezett edényt először elmosogatja, ezt követően leöblíti azt és végezetül megszárítja. A forgó karokban jelen lévő víz nyomásának köszönhetően fellazítja és eltünteti a behelyezett edényekről és tálakról a lerakódott szennyeződéseket. A felmelegített vizet a szivattyú hajtja, és időközben a rendszer forgatja és szűri is azt. A mosogatószereknek köszönhetően (tabletta, vagy por) a mosogatás hatása erősebb. Az öblítőszer használatával elkerülhetők, hogy vízfoltos maradjon az edény. A szárítás a létrejött hő, vagy fűtőtest és ventilátor segítségével történik. A mosogatógépbe nem javasolt behelyezni olyan tárgyakat, amik fából, alumíniumból, csiszolt vagy díszített üvegből készültek. Egy hagyományos mosogatógépnek a következő hat programot kellene tudnia elvégezni:

 • Edény áztatása
 • Edény mosogatása
 • Általános program
 • Takarékos program
 • Intenzív program
 • Gyors program

Ennek a hat programnak elégségesnek kellene lennie ahhoz, hogy ön elégedett legyen. Abban az esetben, ha több programmal rendelkező mosogatógépet szeretne vásárolni, több pénzt lesz szükséges rááldozni.

A mosogatógép elhelyezése

Még mielőtt ezt a készüléket beszerzi, át kell gondolnia, hogy rendelkezik-e elegendő hellyel annak elhelyezésére. Amennyiben ez nincs így, azt tanácsoljuk, hogy a készülék megvásárlását halassza későbbre, pl. a konyha tervezett felújítása utánra. Ugyanis a mosogatógép rendelkezik bizonyos méretekkel. Amennyiben konyhája nem rendelkezik fölösleges térrel, előnyös beépíthető készüléket választania. A legjobban akkor teszi, ha azt a mosogató közelében helyezi el. Ezáltal nem lesz problémája a víz bekötésével és a szennyvíz elvezetésével.

A gyártók több féle mosogatógép fajtát kínálnak önnek. Választhat beépíthető, asztali vagy épp szabadonálló készüléket is.

A beépíthető mosogatógépek a legnépszerűbb a háztartásokban, mivel azokat szépen el lehet rejteni a konyhapult egyik ajtaja mögé. A készülékből csak a kezelőpanel látható.  Egy teljesen beépíthető mosogatógép esetében ez a panel is el van rejtve az ajtó szélében. Csak az ajtó kinyitás után válik láthatóvá.

A szabadonálló mosogatógépeket egy már berendezett konyhában is elhelyezheti, ahol nincs hely egy ilyen mosogatógép utólagos beépítésére. Ebben az esetben is a vízvezeték közelében kell elhelyezni a készüléket. Pult alá építhető mosogatógépek is készülnek. Csak az első oldaluk látható. A mosogatógép semmilyen formában nem befolyásolja a munkalapot. Elegendő, ha eltávolítja a felső takaró lemezt és becsúsztatja a készüléket a konyhapult munkalapja alá.

A mosogatógépnek igazodnia kell konyhája teljes kinézetéhez Kivitelezésének színe összhangban kell legyen a helyiségben található többi készülékkel.

Az asztali mosogatógépek főleg irodai és céges konyhákban történő használatra alkalmasak. Ezeket a mosogatógépeket csak időközönként használják pár pohár, kávéscsésze és tízóraival, uzsonnával összekoszolt tányér tisztítására.

A mosogatógép kapacitása

A mosogatógépek 45cm és 60cm szélességben készülnek. Csak az egy mosogatási ciklus keretén belül bepakolható edények számában térnek el egymástól. Ez a paraméter biztos fontos lesz az ön számára a döntési folyamat során. Válaszoljon tehát a következő kérdésre: ,, Mennyi koszos edény gyűlik össze önnél naponta?“ Csak pár poharat koszol össze, vagy a főzés során rengeteg edény és lábas koszolódik össze? Ez alapján tudja később kiválasztani a készüléket a megfelelő kapacitás alapján. A kisebb mosogatógép, aminek a szélessége 45cm a kis háztartások számára ideális, ahol csak két ember él. Átlagosan egy ilyen mosogatógép 8 teríték befogadására képes. Egy négytagú családnak 10-12 terítékes kapacitású mosogatógépre van szüksége. Jobb egy nagyobb méretű készüléket vásárolni, mint azt egymás után kétszer bekapcsolni. A keskeny mosogatógépek általában 8-9 terítékkel képesek megbirkózni. Miközben egy hagyományos 60cm szélességű mosogatógép 12-14 terítéket is képes elmosogatni. Egy teríték alatt mély tányért+lapos tányért+kis tányért+csészét+csésze aljat+kanalat+villát+kést+kávés kanalat értünk. A terítékekbe nem tartoznak bele a fazekak és egyéb edények, amik nagy helyet foglalnak. Számolnia kell azonban azzal, hogy két nagy lábas kb. az alsó kosár felét elfoglalja. Nem előnyös, ha az edények takarják egymást a mosogatógépben.

A mosogatógépek osztályozása méret szerint:

Sz x Mé x Ma: 60 x 60 x 85cm- a mosogatógép 12-14 teríték befogadására képes

Sz x Mé x Ma: 45 x 60 x 85cm- a mosogatógép 12-14 teríték befogadására képes

Sz x Mé x Ma: 55 x 45 x 45cm- (asztali) mosogatógép 4 terítéket tud befogadni.

Belső tér elosztása

Hagyományosan a mosogatógép belső tere alsó és felső részre oszlik. Ez a tér az adott edényeknek megfelelően alkalmazandó specifikus kosarakat tartalmaz. A legjobb megoldást azok a mosogatógépek kínálják, amik lehetővé teszik, hogy a belső teret saját igényeinek megfelelően átalakítsa. A kosarak elosztása a főzés intenzitásának kell, hogy megfeleljen. Ha sokat főz és a mosogatógépet lábasok elmosására szeretné használni, nincs szüksége arra, hogy sok részre legyen elosztva a kosár. Abban az esetben, ha főleg poharak, csészék és tányérok mosogatására, vagy kisebb edények mosogatására szeretné használni a készüléket, megfelelőbb választás az ön számára, ha a kosár több kis kis részre van elosztva, hogy minél több teret ki tudjon használni. Szintén nem kellene, hogy hiányozzon a kosár az evőeszközök mosogatására.

Áram- és vízfogyasztás

Egy ilyen készülék optimális fogyasztása a következő:

Vízfogyasztás: 10-13 liter

Elektromos áramfogyasztás:0,8kWh-1,2kWh

Semmilyen esetben nem tanácsoljuk olyan mosogatógép beszerzését, aminek a vízfogyasztása 20 liter, vagy az áramfogyasztása 1,6kWh.

Ha összehasonlítjuk a mosogatógép fogyasztását a kézi mosogatás során fellépő fogyasztással, ahol körülbelül 40 liter víz folyik el egy mosogatás során, rájövünk, hogy a mosogatógép ugyanakkora mennyiségű vízben 3x több edényt képes elmosogatni.

Ha szeretne megtakarítani a mosogatógép üzemeltetése során fellépő költségekből, rákötheti melegvíz forrásra.

A mosogatógép melegvízre történő kötésével, ami eléri a 60°C-t is, az elektromos energia akár 50%-át is megtakaríthatja. Fontos azonban figyelembe venni a melegvíz forrásának távolságát, hogy ne legyen túl drága a bekötés.

A mosogatás hatékonysága – olyan érték, amit az elmosogatott edények összehasonlításával kapunk, teljes töltettel és 60°C víz használatával. A hatékonyságot szintén osztályokba soroljuk, amiket A-tól G-ig jelölnek, ahol az A a legjobb.

A szárítás hatékonysága- a megszárított edények összehasonlításával kapott érték a mosogatógép teljes kapacitásának felhasználásánál. Az alapján határozzák meg, hogy hány csepp víz maradt az edényeken. Több mérés eredménye alapján kerül meghatározásra.

A modern mosogatógépek nagy mennyiségű érzékelőt tartalmaznak, amik intelligenciájuknak köszönhetően a legkisebb energia és víz fogyasztást garantálják. A mosogatás időtartama és minősége természetesen megmarad.

Biztonság

A biztonsági rendszerek  ( Aqua stop, Aqua kontrol, Aqua alarm, Water stop, stb..) nagyon fontos részét képezik a modern mosogatógépeknek. Ezek a rendszerek biztosítják a készülék belső és külső védelmét. Működésük a mosogatógépbe befolyó víz elzárásán és az esetleges kifolyó víz bent tartásán alapul. Ezáltal meggátolja bármilyen víz kifolyását a bevezető csőből. Ezeknek a lehetőségeknek köszönhetően a mosogatógépet nyugodtan bekapcsolhatja akkor is, ha épp szeretne elmenni otthonról. Az esetleges hibára a készülék egy figyelmeztető jejelzéssel hívja fel a figyelmet   Aqua controll alarm.

A gyerekzár a mosogatógép védelmét és a mosogató ciklus esetleges átállítása vagy elindítása elleni védelmet szolgálja. Lehetővé teszi a kezelőpanel mechanikus vagy automatikus lezárását a mosogatógép ajtaján. Emellett lehetőséget kínál magának az ajtónak a lezárására is, biztosítja a tartályhoz valamint magának a mosogatógépnek a belsejéhez való hozzáférést, ami a mosogatási ciklus végén nagyon meleg lehet.

A mosogatógép programjai, funkciói, hőfokai

Minden mosogatógép fel van szerelve az alapvető mosogatási funkciókkal. A programok a hőfok, a felhasznált vízmennyiség és az orientáció alapján vannak osztályozva. Hagyományosan ezek a programok az áztatás és mosogatás, intenzív tisztító program, auto program, stb.  Az intelligensebb modellek már rendelkeznek olyan rendszerrel, ami időt és gondokat takaríthat meg önnek. Olyan lehetőségeket kínálnak, mint például:  Senzorlogic/ Fuzzy logic, Automatic, Hatodik érzék, gyerekzár, a mosogatási ciklus fény vagy hangjelzése, stb. A mosogatógépek néhány típusa lehetővé teszi a mosogatási ciklus késleltetett indítását ún. időzített beállítással. Ezáltal a mosogatási ciklus kezdetét akár 24 órával későbbre is időzítheti, és a mosogatást például éjszakára is beállíthatja, amikor az elektromos áram olcsóbb. Hasznos funkciók közé soroljuk még az egy kosárban történő mosogatás lehetőségét is (Multizone), extra gyors mosogatás, Eko, csendes éjszakai üzem, stb.

Hasznos programok és azok jellemzői:

Fuzzy logic- Az ilyen kiválasztott programnál elegendő, ha benyomja a start gombot és semmi másról nem kell gondoskodnia. A mosogatógép a szenzoros technológiának köszönhetően elemzi a behelyezett edények mennyiségét, amit tartalmaz és ezt követően ennek megfelelően válassza ki az optimális hőfokot és a víz mennyiségét, amire szüksége lesz a mosogatáshoz és az öblítéshez. A teljes folyamatot a szenzorok ellenőrzik. Ezek biztosítják a hatékonyság, takarékosság és idő tekintetében optimális üzemeltetést.

Anti- bacteria- Ez a funkció biztosítja a baktérium 99,9%-ának megsemmisítését.

Késleltetett indítás- A program lehetővé teszi a mosogatógép automatikus bekapcsolását abban az időszakban, amikor önnek a leginkább megfelel.

Éjszakai üzemmód- A mosogatógép esti órákban történő működtetésére alkalmas. A mosogatás során biztosítja az alacsonyabb zajszintet.

Fél töltet- Ez a program kis mennyiségű edény mosogatására alkalmas. Nem kell megvárnia, amíg a mosogatógép teljesen megtelik. Az idő, energia és víz megtakarítása körülbelül a 20%-ot éri el.

Öntisztítás-a mosogatógép belső terének a tisztán tartását biztosítja. A munka mellett megkíméli önt a kellemetlen szagoktól is, amik terjenghetnek, ha a mosogatógépe nincs megfelelően karban tartva.

Kímélő üveg mosogatás- biztosítja, hogy az üveg a mosogatás során ne törjön össze.

Intenzív mosogatás- nagyon erősen szennyezett edények és lábasok tisztításánál ajánlott.

Mosogatási ciklus hosszának beállítása- a készülék belsejében található érzékelők megállapítják, hogy a mosogatás során használt víz tiszta vagy már koszos. Ha tiszta, hagyják tovább működni a készüléket. Ellenkező esetben leállítják a mosogatási ciklust.

Multizone- lehetővé teszi a mosogatást az egyik kosárban a kettő közül.

Mosogatószerek

Ha szeretné a mosogatógépből edényeit tökéletesen elmosogatva kivenni, el kéne gondolkodnia az edények mosogatására és a mosogatógép karbantartására használt tisztítószer használatán. A gyártók a különböző öblítőszerek, sók, gélek, 2in1, 3in1, 4in1 kombinált kapszulák, sőt az üvegek regenerálódását szolgáló készítmények széles választékát kínálják nekünk. A mosogatószereknek minden szennyeződést fel kell oldaniuk. Ebben a tekintetben is érdemes minőségi készítményekbe beruházni, akár magáról a mosogatásról, vagy akár a mosogatógépről való kiegészítő gondoskodásról, karbantartásáról van szó. Figyelembe kell venni azt is, hogy nem minden mosogatógép alkalmas befogadni és felhasználni minden kapszulát, mint pl. a 4in1 kapszulát.

A por, vagy kapszula használata során fontos, hogy mosogatógépét sóval és öblítőszerrel is töltse fel készülékét. A só a vízkő elleni harcban lesz segítségére. Nélküle egyik mosogatógép se használható. Az öblítő a víz gyorsabb lefolyását biztosítja az edényekről. Az edényeken nem maradnak vízfoltok. Éppen ellenkezőleg, szépen csillognak majd. A só és öblítőszer hiányára általában egy fényjelzés figyelmeztet a kezelőpanelen.

A mosogatószer, por, öblítőszer vagy tabletta adagoló a készülék ajtajának belső oldalán található. Egyes mosogatógépeknél az adagolást elektronikusan irányítja a készülék. A mosogatószer ezáltal csak szükség esetén használódik. A só tartály szabály szerint a mosogatógép alján helyezkedik el.

Mosogatógép zajszintje

Ha a mosogatógép a konyhában, a nappalitól elválasztva van elhelyezve, ez a paraméter nem lesz az ön számára igazán mérvadó. Erre akkor kellene több figyelmet szentelnie, ha a konyha és a nappali egybenyílik. A hangos mosogatógép zavarhatja önt pihenés, vagy tévézés közben. A modern mosogatógépek zajszintje 50dB alatt van. A jobb minőségű készülékek elérik a 42 dB-t is. Csendes környezetben ezt a különbséget igencsak észrevenni.

Tipp: Mielőtt mosogatógépet vásárol háztartásába, le kellene ellenőriznie a márkaszervíz elérhetőségét az ön közelében. A készülékek törvény által meghatározott garancia ideje 2 év. Néhány eladó lehetővé teszi ezen időszak meghosszabbítását bizonyos pénzösszeg megfizetése ellenében (vagy akár ingyenesen is).  Amennyiben úgy dönt, hogy kihasználja ezt a lehetőséget, alaposan tanulmányozza át az összes feltételt, aminek, mint felhasználónak eleget kell tennie. A garancia idő letelte után a készüléken fellépő meghibásodás esetén a már említett szervizhez kell fordulnia.

Reméljük, hogy cikkünkkel elegendő információt tudtunk önnek nyújtani, ami hasznos lesz a megfelelő mosogatógép kiválasztásánál. 

Végezetül egy-két jó tanács

Ha a mosogatógép vásárlása mellett döntött, szükséges tudatosítani mindent, amit szeretne, hogy az adott mosogatógép tudjon és miben legyen különleges. Előszöris szükséges figyelembe venni néhány tényt, mint például:

 • Végiggondolni, hogy milyen gyakran fogja a mosogatógépet használni és hány ember található a lakásban, hogy ki tudja választani a megfelelő méretű mosogatógépet,
 • Milyen funkciókkal kell rendelkeznie a mosogatógépnek, ide soroljuk az alapvető funkciókat is, amikkel majdnem minden mosogatógép fel van szerelve, de a speciális funkciókat is, amik miatt a mosogatógép egyedi lehet.
 • A mosogatógép elhelyezése, tehát az a hely, ahol megtalálható lesz a készülék a beüzemelést követően.

Manapság a piacon nagy mennyiségben találhat különböző gyártóktól származó mosogatógépeket. Azonban abban az esetben, ha imádja valamelyik márkát, mosogatógépet kizárólag a termék márkája alapján is választhat. További lehetőséget jelentenek a funkciók, amitől függhet a felhasználás összetettsége is. Nagyon előnyös funkció például a “késleltetett indítás”, amivel be lehet állítani a mosogatási ciklus kezdetének időpontját az ön által beállított értékeknek megfelelően. Következő paraméter lehet a kosarak belső elrendezése, ami befolyásolja az ön által mosogatni kívánt edények elhelyezését. Ha szeretne önálló mosogatót, válassza a szabadon álló készüléket, viszont ha nem szeretne szabadon álló készüléket, akkor az ön számára ideális megoldást a beépített készülék jelenti.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük