A legjobb légtisztítók

Classic Kategória

Sencor SHA 8400WH
Sencor

Sencor SHA 8400WH

Smart hodnotenie

9

Ár: 37690Ft

Arany középút

Xiaomi Mi Air Purifier Pro EU
Xiaomi

Xiaomi Mi Air Purifier Pro EU

Smart hodnotenie

9

Ár: 69990Ft

Prémium termék

Dyson Pure Hot + Cool HP04
Dyson

Dyson Pure Hot + Cool HP04

Smart hodnotenie

9

Ár: 222630Ft

A mai világban sajnos a levegő tisztasága nagyon kérdéses. Azon kívül, hogy a levegő nagyon szennyezett, egyre többen szenvednek valamilyen allergiától. Éppen az ilyen emberek számára nagyon hasznos a légtisztitó.
Ha szeretne otthonában tisztább levegőt, a légtisztító vásárlása előtt olvassa el az alábbi cikkünket, amelyben megismerkedhet a legnépszerűbb modellekkel három árkategóriában.

A legjobb légtisztítók

Kép Name Ár Értékelés Teljesítmény Légtisztító teljesítmény Maximális zaj
Philips Series 2000i Philips Series 2000i 134490Ft

60 W 250 m3/óra 36 dB
Classic Kategória
Sencor SHA 8400WH
Sencor SHA 8400WH 37690Ft

55 W 178 m3/óra 50 dB
Arany középút
Xiaomi Mi Air Purifier Pro EU
Xiaomi Mi Air Purifier Pro EU 69990Ft

31 W 500 m3/óra 69 dB
Prémium termék
Dyson Pure Hot + Cool HP04
Dyson Pure Hot + Cool HP04 222630Ft

2 000 W 1 044 m3/óra 63.8 dB
Concept CA1000 Perfect Air Concept CA1000 Perfect Air 39900Ft

55 W 238 m3/óra 55 dB

Hogyan válasszunk légtisztítót?

Első sorban a létisztító teljesítményének érdemes utána nézni, hiszen ha gyenge modellt választ, amely egy nagyobb helységben képtelen lesz légtisztításra, szinte feleslegesen vette meg. Ezért fontos tudnia, hány köbméter az a helység, ahol alkalmazni szeretné.

Teljesítmény

Egy olyan paraméterről van szó, amely a helység nagyságától függ, ahol a készüléket üzemeltetve van. Számolja ki a talaj négyzetméterét és szorozza a helység magasságával, majd szorozza be 2,5. Az eredmény a teljesítmény értéke, amelyre szüksége van m3/óránként. Amennyiben allergiások számára szeretné a légtisztítót,  2,5 helyett 4-el szorozzon.

Ez a teljesítmény azt jelenti, hogy mennyi köbméter levegőt képes a légtisztító átszűrni egy óra alatt. Minden egyes légtisztító más teljesítményű, ezért ha optimális hatást szeretne elérni, kétszer érdemes áttisztíttatni a levegőt ugyan abban a helységben. Ellenkező esetben a levegő nincs eléggé áttisztítva, és a szűrő hatékonysága alacsony.

Sok légtisztító modell rendelkezik telejsítmény átkapcsolóval, ami annyit jelent, hogy a különböző méretű helységekre átkapcsolható a teljesítmény.

Energia fogyasztás

A légtisztító készülék energia fogyasztása 3 – 100 W körüli érték, hasonló érték, mint például az izzónál. A fogyasztás függ az aktuális teljesítménytől. Abban az esetben, ha Ön szinte egész nap szeretné működtetni a készüléket más-más helységekben, vásárlás esetén érdemes odafigyelni az energia fogyasztás paraméterekre is.

A gyenge teljesítmény alacsony energiafogyasztással jár.A legjobb választás egy érzékelővel ellátott készülék, amely ellenőrzi a levegő szennyezettségét, és ez alapján kapcsol magassabb vagy alacsonyabb teljesítményre, ennek köszönhetően a fogyasztás is optimalizálódik.

A rendszeres üzemeltetés sem eredményez túl nagy fogyasztást, hiszen a magasabb energia fogyasztású modellek sem lépik át az említett 100 W határt.

Zajszint

Ahhoz, hogy a légtisztító jól végezze dolgát, fontos, hogy rendszeresen használjuk, még az olyan helységekben is, amelyekben épp tartózkodunk. Emiatt fontos a készülék zajszintje. A zajszint a készülék teljesítményétől függ, érdemes tehát úgy alakítani, hogy éjszakára gyengébb teljesítményre kapcsolja, hogy ne zavarja Önt zajával.

A zajszint a szűrés fajtájától is függ, az elektrosztatikus tisztítók szinte telejsen halkak. A ventillátor szellőztetős szűrő viszont hangosabb.

A zajszintet decibelben mérjük (dB). Egy átlagos napon a normál érték 40 dB körüli, amennyiben zajosabb helységről van szó,mint például munkahely, a megengedett érték 50 dB. Éjszaka ez az érték nem haladhatná meg a 30 dB-t.

Méretek és dizájn

Abban az esetben, ha Ön a légtisztító készülékét több helységben is szeretné üzemeltetni, praktikus lenne a kompakt méretekkel, valamint kerékkel rendelkező modell. Fontos a súly is.Fontos tehát utána nézni az Ön által kiválasztott készülék méreteinek és súlyának. Ha alaposan utána néz, elkerülheti a kellemetlen meglepetést, mint például azt, hogy az interneten megrendeli úgy, hogy nem ismerte eléggé az adott modellt, és sokkal nagyobb csomag érkezik, mint azt hinné.

A készülék kinézete is éppen ennyire fontos, hiszen szem előtt lesz, nem tudja elrejteni a fotel vagy az asztal alá. Rengeteg színkombinációt talál a piacon, így könnyn választhat dizájnt az Ön stílusához megfelelően. Talán a leguniverzálisabb a fekete, valamint a fehér szín, de természetesen az Ön stílusára van bízva.

További funkciók

A légtisztító készülékek további funkciókkal lehetnek ellátva, amelyek növelhetik a készülék teljesítményét.

Teljesítmény szabályozás

A légtisztító készüléken különféle erősségű teljesítmény szintet tud választani, így beállíthatja az adott helységbe milyen teljesítményen szeretné üzemeltetni készülékét. Ennek előnye, hogy éjszaka gyengébb, halk teljesítményre tud kapcsolni, nappal például főzéskor, vagy porszívózáskor erősebbre.

Ionizátor

Számos légtisztító lehetőséget nyújt a szűrt levegő ionizálására. Ez azt jelenti, hogy szűrés után a levegő negaty ionokkal van feltöltve, így a felfogott részecskék összetapadnak. a negatív ionok a szervezetünre jó hatással vannak, lelki állapotunkra is pozitív hatással bírnak. Éppen ezért az ionizátorral ellátott légtisztítók nagyon közkedveltek.

Üzemeltetési idő beállítás

Ez a funkció lehetővé teszi, hogy Ön előre beállítsa, mennyi ideig és mikor üzemeljen készüléke. Bekapcsolhatja például lefekvés előtt, és miután lefekszik, automatikusan kikapcsol, ahogyan Önt azt beállította.

Távirányítás

Ez egy kényelmi funkció, amely lehetővé teszi a légtisztító készülék irányítását távirányítóval.

Érzékelők és automata üzemmód

A drágább modellek olyan érzékelőkkel is el vannak látva, amelyek a levegő minőségét is ellenőrzik. Legfőbbképp a szagokra reagálnak, de a porra is. Ilyenkor az érzékelőnek köszönhetően a készülék automatikusan szabályozza a teljesítményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük