A legjobb gyerekülések – hogyan válasszunk?

Classic Kategória

Lorelli Explorer
Lorelli

Lorelli Explorer

Smart hodnotenie

8

Arany középút

Maxi-Cosi Cabriofix
Maxi-Cosi

Maxi-Cosi Cabriofix

Smart hodnotenie

8

Prémium termék

Britax-Römer Advansafix IV R
Britax-Römer

Britax-Römer Advansafix IV R

Smart hodnotenie

9

A gyerek biztonsága elsődleges fontosságú az autóban és épp ezért fontos odafigyelni a valóban jó minőségű gyerekülésre. A piacon nagy mennyiségű gyerekülés elérhető és nem egyszerű azokból választani. Bemutatjuk önnek a 2019-as évben a piacon elérhető legjobb gyerekülések listáját.

A legjobb értékelést elért gyerekülésekről van szó, amik a legjobb értékelést érték el a különféle paraméterek és funkciók tesztelése során. Válasszon ön is közülük, hogy gyermeke biztos biztonságosan és kényelmesen utazhasson.

A legjobb autós babahordozók

Olyan gyerekülésekről beszélünk, amik 0 és 13 kg közötti, tehát 0-9/12 hónapos gyerek szállítására alkalmasak

Kép Name Ár Értékelés Kategória Súlycsoport Súly
Arany középút
Maxi-Cosi Cabriofix
Maxi-Cosi Cabriofix

0+ 0 - 13 kg 3.5 kg
Maxi-Cosi Pebble Maxi-Cosi Pebble

0+ 0 - 13 kg 4.1 kg

A legjobb gyerekülések 4 éves korig

Gyerekülések 9 és 18 kg közötti gyerekek számára, ami nagyjából 9 hónapos és 4 éves kor közötti gyereknek felel meg. Ezek az ülések olyan gyerekek számára alkalmasak, akik már képesek önállóan ülni.

Kép Name Ár Értékelés Kategória Súlycsoport Súly
Prémium termék
Britax-Römer Advansafix IV R
Britax-Römer Advansafix IV R

4 éves korig 15 - 36 kg 5.1 kg
Classic Kategória
Lorelli Explorer
Lorelli Explorer

4 éves korig 9 - 36 kg 5 kg
Espiro Kappa Espiro Kappa

4 éves korig 9 - 36 kg 5 kg

Hogyan válasszunk gyerekülést?

A gyerekülés kiválasztása nagyon összetett folyamat és minden esetben elegendő figyelmet kellene szentelni rá és emellett elegendő időt is, mivel a megfelelő kiválasztása tényleg nagyon nehéz.

Ha közelebbről megnézzük a kritériumokat, amik alapján gyerekülést vásárolunk, az alapvető fontosságú kritérium mindenképp a biztonság. A biztonság mellett nem csak az ügyfelek, de a különböző gyerekülések gyártói is leteszik a voksukat. Ezért a manapság elérhető gyerekülések túlszárnyalják a számukra előírt biztonsági szintet. Kérdés marad azonban továbbra is, mi alapján válasszunk a különböző gyerekülések közül.
Alapvető ECE osztályozás – a gyerekülések gyerek súlya szerinti osztályozásáról van szó:

  • 0 Csoport – 0-10 kg közötti, pontosabban 0-9 hónapos babák számára ajánlott, három pontos rögzítéssel.
  • 0+ Csoport – 0-13 kg közötti, pontosabban 0-18 hónapos babák számára ajánlott. A rögzítés szintén három pontos az övek által.
  • I Csoport –  9-18 kg és 9 hónap – 4 év közötti gyerekek számára ajánlott. A rögzítés a legtöbb esetben ISOFIX formájában van megoldva.
  • II Csoport – 15-25 kg, 3-6 év. Ebben a kategóriában a gyereküléseknek már nincs aját biztonsági övük, az autó biztonsági övét szükséges használni.
  • III Csoport – 22-36kg és 5-12 év, ami mellett a gyerek maximális magassága 150 cm-ig kell legyen.

Azonban fel kell rá hívnunk a figyelmét, hogy az ECE ezen normái alapján történő osztályozás nem csak informatív jellegű, de tényleg be kell tartani annak alsó és felső határát is a fölösleges veszélyeztetés elkerülése érdekében.

Amire szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy léteznek ún. univerzális gyerekülések is. Az ECE normái alapján ugyanis egy gyereknek 12 éves koráig a gyerekülések 3 típusát kellene használnia. Ha a gyerek súlya meghaladja az adott típus maximális terhelhetőségét, esetleg a gyerek feje már túlnyúlik az ülés felső részén, szükséges új gyerekülést vásárolni.

Mindemellett vegye figyelembe a gyerekülés rögzíthetőségét és a gyerek rögzítését is az ülésben. A legkisebb gyerekek esetében három pontos rögzítés és biztosítás is szükséges.

Telepítés és rögzítés

A legalapvetőbb információt szeretnénk önnel megosztani már a legelején – a gyerekülés autóba történő telepítése során pontosan tartsa be a használatí útmutató utasításait, aminek jelenlétét az előző pontnak megfelelően leellenőrzött. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy a gyerekülés száz százalékosan eleget tudjon tenni céljának, tehát a gyermek védelmének. A rossz rögzítés vagy a gyerek rossz elhelyezése azt is eredményezheti, hogy a gyerekülés nem tesz eleget céljának és egy esetleges baleset során nem marad a helyén. Ez egy gyerek számára még veszélyesebb, mintha egy hagyományos ülésen ülne. Hogyan rögzítsük azonban megfelelően a gyerekülést? Régebbi autók esetében hagyományosnak a hárompontos övvel történő rögzítés tekintendő, mintha saját magát rögzítené az ülésbe. Ennek azonban megvannak a maga hátrányai (alacsonyabb stabilitás baleset során, az övek szintén sérülést okozhatnak a gyermeknek, …).

Sokkal jobb a modern isofix rendszer, amit már említettünk az ECE R-129 i-Size 105 cm-ig normával kapcsolatban. Az autóülés két vállának és az autóülés szerelőnyílásainak kombinációját jelenti. Ezeket minden újabb típusú autóban találkozhat, az ülés háttámlája és ülőfelülete között, főleg a hátsó részen. A telepítés ezen módja a gyerekülést közvetlenül az autó karosszériájához rögzíti, ami biztosítja a maximálisan elérhető stabilitást, ellenállóképességet és biztonságot. Ugyanígy használatban van egy speciális láb is (főleg újszülötteknek szánt hordozható gyerekülések esetében), amit az autó padlójához rögzítenek (tehát közvetlenül az autó alvázához, ami egy ütközés esetén az autó legstabilabb része). Ez megakadályozza a gyerekülés bármilyen mozgását, akár le-fel, akár előre-hátra. Végezetül azonban még hozzá kell fűzni – nem minden gyerekülés rendelkezik a legjobb minőségben ezzel a rögzítési rendszerrel, az olcsóbb típusoknál néha eltörhet vagy leválhat. Ezért azt tanácsoljuk, gondosan figyelje a törés teszteket, amikről még szó lesz a továbbiakban.

Hogyan rögzítsük helyesen a gyermeket

A gyerekeket az autókban általában két egymást keresztező övvel rögzítik, amiket elől összecsatolják. Esetleg az autó biztonsági övei a használatosak, ez is lehetséges, de csak nagyobb gyerekeknél. A kisebb gyerekek kicsúszhatnak az öv alól. Az újszülötteket általában egy övpár védi, amik a vállak felett és a test többi része felett futnak át és a lábacskák között érnek össze. Ez viszonylag biztonságos, kellőképpen erős és kényelmes rögzítés. Néhány gyártó azonban, hogy a gyerekek kényelmesebben utazhassanak, csak egy keresztövet használnak. Ezt a rendszert semmilyen körülmények között sem ajánljuk, nem biztonságos baleset során és azon kívül sem. Amennyiben ütközés történik, nem tartja a gyereket, sőt, az utazás során ki is csúszik alóla a gyerek és beeshet például az ülés alá. Ezt határozottan nem ajánljuk. A gyerekülések része lehet még az öveken kívül egy kis pult is a has előtt, ami ellen sokan tiltakoznak, másrészt éppen ez növelheti meg gyermeke biztonságát és stabilitását.

A gyerek rögzítése más dolog. Akkor is, ha ez valószínűleg nem fog neki tetszeni, a szíjaknak közvetlenül a testre kell feküdni, a legjobb, ha úgy, hogy alájuk maximum egy tenyér fér be, semmi más. A hossz szabályzóját nem szabad elérni a gyereknek, hogy kicsinyeink ne tudják magukat kiszabadítani. Mindig ellenőrizze le, hogy a gyerek nem tud kimászni a szíjak alól, mivel útközben az lecsúszhat, és szintén fontos odafigyelni rá, hogy a szíjak ne keresztezzék a nyakat. A gyerek megsérülhet, nem beszélve arról, hogy ez milyen következményekkel járhat egy baleset során. A tapasztalatokból fakadó tanács még az is, hogy amennyiben ez lehetséges, szabadítsa meg a gyereket a vastag ruharétegekről és csak utána rögzítse. Egyrészt út közben nem lesz melege, és másrészt nem szabad túlságosan megnyomni az öltözetet, hogy kényelmesen tudjon ülni. Mindemellett az öv és a test között túl sok hely marad. Ezért mindig tartsa be a gyártó utasításait és törekedjen rá, hogy úgy ültesse a gyereket, hogy a lehető legkisebb esélye legyen önerőből kiszabadulni. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük